AMB Àrea Metropolitana de Barcelona

ÀREA DE DESENVOLUPAMENT DE POLÍTIQUES URBANÍSTIQUES
SECCIÓ DE PLANEJAMENT URBANÍSTIC


DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

    Primera.

    1. Als terrenys destinats en aquest Pla General a “parc forestal”, en qualsevol de les seves moda­litats (27, 28 o 29) en què hi hagi, a l’entrada en vigor d’aquestes Normes, edificacions o urbanit­zacions contràries al planejament anterior, que no hagin estat objecte de legalització, s’han d’aplicar les mesures següents:

      a. Quan no hagi transcorregut un any des de l’acabament total de l’obra, la Corporació Metro­politana de Barcelona instruirà expedient en què, amb audiència del titular de l’obra i dels interes­sats legítims i directes, i informe dels serveis jurí­dics i tècnics, decidirà sobre la disconformitat de l’obra amb el planejament anterior i amb l’actual, i resoldrà, amb subjecció al que estableixen els ar­ticles 184 i 185 de la Llei del sòl, sens perjudici de les facultats de les altres autoritats, de conformitat amb els articles esmentats.

      b. Si es tracta d’edificacions posteriors al Pla de 1953 i contràries a aquest, i des de l’acabament de l’obra ha transcorregut més d’un any, es consi­deraran aquestes en situació de fora d’ordenació i mancades de pla o llicència que les legitimi, a tots els efectes i, entre aquests, els expropiatoris. Si es procedeix a l’expropiació d’aquests terrenys, no s’inclouran al preu just les obres, edificacions i instal·lacions que estant en disconformitat amb el planejament anterior i no essent, tampoc, lega­litzables amb l’actual, s’hagin realitzat sense pla o projecte previ, regularment aprovat, i sense lli­cència. El que es disposa en aquest apartat és aplicable a les obres a què es refereix l’anterior quan no s’exerceixi la potestat esmentada a l’apartat indicat.

    2. Els terrenys qualificats de parc forestal, on exis­teixin urbanitzacions o edificacions de les indi­cades al paràgraf 1 d’aquesta disposició, podran ser objecte d’expropiació, ja que la qualificació i l’aprovació d’aquest Pla impliquen la utilitat pública i la necessitat d’ocupació. Per procedir a l’expro­piació s’elaborarà un programa o projecte d’ex­propiació, integrat per un plànol de delimitació, un document en què es descriguin els béns o drets afectats i es relacionin els propietaris i un estudi econòmic sobre el cost de l’expropiació; aprovat inicialment per la Corporació Metropolitana de Barcelona, se sotmetrà a informació pública i au­diència dels ajuntaments afectats per un termini de quinze dies i s’aprovarà definitivament per la mateixa Corporació.

    3. La Corporació Metropolitana, una vegada escoltat l’ajuntament o ajuntaments interessats, podrà acceptar la cessió gratuïta d’aquests terrenys i reconèixer al cedent un dret de superfície, inte­grat per l’edificació existent, per un termini que no excedeixi setanta cinc anys. La cessió i el reco­neixement del dret de superfície hauran de formalitzar-se en escriptura pública que es reflectirà al Registre de la Propietat.

    Segona.

    1. El Pla General, i sota la referència d’identificació 22b, delimita sòl en el qual existeixen urbanitza­cions i edificacions industrials mancades, actual­ment, de pla, projecte o llicència que les legitimi, i els assigna una destinació industrial; aquestes obres d’urbanització i edificació o instal·lació, es consideren legalitzables, sempre que es com­pleixin els tràmits que s’expressen als apartats següents i per raó de la destinació preferentment industrial que se’ls assigna.

    2. El promotor de les obres, o els seus causahavents, per qualsevol títol, han d’elaborar un Pla Especial que contingui les determinacions següents:

      a. condicions d’edificabilitat

      b. condicions d’ús

      c. equipaments comunitaris

      d. sistemes generals

      e. cessions de sòl gratuïtes

      f. esquema d’urbanització.

    3. El promotor, o els seus causahavents, han d’as­sumir les obligacions següents:

      a. realitzar o, si escau, completar la urbanització amb subjecció a les previsions del Pla Especial

      b. realitzar les cessions gratuïtes de terreny

      c. garantir el compliment dels compromisos d’urbanització amb subjecció al pla d’etapes incorporat al Pla.

    4. El Pla Especial serà integrat pels documents següents:

      a. plànols informatius

      b. memòria

      c. estudi econòmic

      d. document d’obligacions contretes

      e. ordenances

      f. pla d’etapes.

    5. El Pla Especial podrà incorporar al seu contingut les determinacions i documentació necessàries per servir, alhora, com a projecte d’urbanització, fent innecessària l’elaboració i aprovació separada d’aquest instrument.

    Tercera.

    Per adaptar a les previsions d’aquest Pla General les alineacions exteriors o de vial i les alineacions in­teriors o d’illa i les que defineixen la línia d’edificació i l’espai lliure d’illa actual i, en general, per resoldre els problemes d’alineacions i rasants originats per les modificacions introduïdes per aquest Pla General, s’elaboraran, si cal, Estudis de Detall, amb les deter­minacions, contingut i límits que estableix l’article 15 d’aquestes Normes. El plànol d’ordenació correspo­nent s’elaborarà a escala 1:2.000.

    Quarta.

    1. Les urbanitzacions situades dins el sòl urbà qua­lificat de zona de renovació urbana: rehabilitació (16) que reuneixin nivells d’urbanització adients, dotacions i qualitat de l’edificació i que s’hagin executat sense Pla Parcial previ o sense ajustar-se a les prescripcions d’aquest, es respectaran al pla parcial que s’elabori per a l’actuació urbanística segons el que preveuen aquestes Normes.

    2. Quan la urbanització no reuneixi els nivells adients en elements i serveis d’urbanització, dotacions i qualitat d’edificació, però pugui assolir els fixats al corresponent Pla Especial i la seva Ordenança, dins les etapes previstes en aquest, es respec­tarà aquesta urbanització condicionada al fet que s’executin, d’acord amb les previsions del Pla, les obres d’urbanització, es doti l’àrea dels vials, esta­cionaments, espais verds i equipaments locals i es millori la qualitat de l’edificació per assolir aquells nivells.

    Cinquena.

    1. Fins que no s’aprovin i publiquin els Plans de Re­forma Interior de les zones de remodelació caldrà respectar els usos i edificacions disconformes amb aquest Pla General i, en conseqüència, s’hauran d’admetre les obres de consolidació, conservació, reparació i modernització de les condicions higiè­niques i ambientals i les que tendeixen a suprimir o reduir els efectes molestos, nocius, insalubres o perillosos de les instal·lacions industrials.

    2. Quan les edificacions o instal·lacions estiguin situ­ades en sòl destinat a sistemes generals o equipa­ments comunitaris s’hauran d’admetre les obres del paràgraf anterior, excepte les de consolidació.

    Sisena.
    Ampliació apartat 3 de NNUU PGM segons exp. 1989/001372 (DOGC de 18/10/1989).

    1. Caldrà respectar l’edificació als actuals solars destinats a equipament comunitari i permetre, a més, les obres de consolidació, conservació, re­paració i millora sempre que es mantinguin l’afec­tació a equipament i les exigències funcionals que aquest requereixi.

    2. La cessació de l’activitat pròpia de l’equipament comunitari de titularitat privada no autoritza a des­tinar el sòl o l’edificació a cap altra finalitat. L’ad­ministració, amb títol legitimador en aquest Pla, en virtut de la destinació a equipament i de l’interès públic d’aquest, podrà procedir a l’expropiació.

    3.1. Als sòls qualificats com a dotació hotelera (clau 10) qualificats anteriorment d’equipament co­munitari, haurà de desenvolupar-s’hi el nou ús d’acord amb el règim següent:

      a) Als sòls on, a l’entrada en vigor del Pla General Metropolità, hi hagués equipaments en funcio­nament d’algun dels tipus definits a l’article 212 d’aquestes Normes i I’ús de dotació hotelera com­porti la impossibilitat o la desaparició total o subs­tancial d’aquests, les autoritzacions administratives per a l’edificació i I’ús de dotació hotelera estaran subjectes al compliment dels requisits següents:

      Els propietaris hauran de cedir obligatòriament, lliure de càrregues i gravamens, el sòl qualificat com a dotació hotelera (clau 10) i els terrenys afectats a sistemes inclosos en l’actuació. L’Ajun­tament atorgarà una concessió administrativa o un dret de superfície, per un termini màxim de 50 anys, als propietaris que cedeixin el sòl o a qui aquests designin per a la construcció i explotació de la dotació hotelera. En aquest cas el cànon o contraprestació quedarà compensat per la cessió.

      Els Plecs de condicions hauran de recollir obliga­tòriament que una vegada transcorregut el termini es produirà la reversió de l’edificació i de les instal·lacions, en bon estat de funcionament a l’Ajunta­ment, lliures de càrregues i gravamens, sense dret a cap indemnització.

      b) Excepcionalment, als sòls que a l’entrada en vigor del Pla General Metropolità o posteriorment no s’hagi desenvolupat cap dels equipaments definits a l’article 212 d’aquestes Normes, o l’ús de dotació hotelera no comporti la desaparició substancial d’aquests i signifiqui la seva moder­nització, podrà mantenir-se la titularitat privada del sòl i la gestió privada de l’activitat hotelera i proce­dirà l’expropiació prevista a l’apartat 2 d’aquesta disposició transitòria en cas d’incompliment dels requisits següents:
      Els propietaris dels sòls qualificats com a zona de dotació hotelera (clau 10) hauran de presentar proposta de reparcel·lació voluntària, que podrà ser discontínua, que incorpori la cessió gratuïta a l’Ajuntament dels sols edificables o qualificats com a equipament comunitari o zona de reno­vació urbana en transformació de l’ús (clau 17) no desenvolupats, en una superfície no inferior a la de la zona (clau 10) i que permeti una distribució equitativa dels beneficis i càrregues derivades del planejament. Aquests terrenys, un cop acceptada la proposta de reparcel·lació per l’Ajuntament, s’incorporaran al patrimoni municipal del sòl.

    3.2. L’exercici dels drets d’edificació i ús en aquests sòls, requerirà el compliment, en un termini no superior a quatre mesos de l’entrada en vigor d’aquesta norma, de les obligacions següents:

      A) Cedir els sòls qualificats com a clau 10 en el cas a) o presentar la proposta de reparcel·lació garantint-ne l’efectivitat, en el cas b).

      B) Presentar els projectes d’edificació i la resta de la documentació necessària per l’atorgament de les autoritzacions corresponents.

      C) Garantir el compliment de les càrregues urbanístiques següents:

        a) La cessió dels terrenys destinats a vials, zones verdes i equipaments de titularitat pública com­presos a l’actuació.

        b) El pagament de les despeses d’urbanització derivades de l’actuació urbanística. L’Ajuntament resoldrà sobre l’atorgament de les corresponents concessions o drets de superfície i de les llicències en el termini màxim d’un mes des del compliment de les obligacions definides als apartats A, B i C. S’haurà de procedir a l’edificació i posada en fun­cionament de l’hotel dins del termini de dos anys des de la data de la concessió de les correspo­nents llicències urbanístiques.

    3.3. L’incompliment de les obligacions fixades, en els terminis assenyalats, per causes no imputables a l’Administració, habilitarà l’Ajuntament a procedir a l’expropiació dels sòls d’acord amb el valor ur­banístic del sistema d’equipaments comunitaris.

    3.4. En aquells casos en què l’Ajuntament de Barce­lona tingui establerts o estableixi convenis amb altres administracions públiques, o entitats que en siguin dependents, i sense perjudici del contingut de tals convenis, la cessió del sòl -apte per a la dotació hotelera- també serà obligatòria, excepte en aquells casos en que la cessió afectés a sòl o subsòl destinat a serveis propis de la respectiva administració o entitat que en depengui, que man­tindrà la propietat.

    Setena.

    1. Les llicències a què es refereix l’article 178 de la Llei del Sòl, que hagin estat atorgades abans del dia de la publicació de l’acte d’aprovació definitiva d’aquest Pla General i les que s’expedeixin com a conseqüència de peticions presentades als registres dels ajuntaments respectius abans de la mateixa data, quan no es refereixin a terrenys des­tinats a espais lliures, zones verdes o xarxa viària o reservats per a equipaments comunitaris i centres públics, tindran efectivitat conforme a les normes urbanístiques vigents quan les llicències van ser sol·licitades i conferiran drets als seus titulars per dur a terme el que es concreti a la llicència. Això no obstant, aquestes llicències quedaran sense efecte si al cap de dos anys els edificis als quals es refereixin no han cobert aigües, o al cap de tres anys si no han estat acabats. Els terminis es comptaran des de la data d’aprovació definitiva del Pla o de les de l’atorgament o fermesa de la llicència, si aquests fossin posteriors, i quedarà re­duït a allò que aparegui assenyalat a la llicència si aquest fos posterior.

    2. Els titulars d’aquestes llicències podran acollir-se a les normes d’aquest Pla, si ho sol·liciten de l’organisme que expedeixi la llicència, que resoldrà el que sigui procedent a aquest efecte.

    Vuitena.

    Els Plans Parcials de sectors integrats a l’àmbit territo­rial d’aquest Pla General que es trobessin en curs de revisió o modificació per part de l’ajuntament respectiu hauran d’ajustar-se a les determinacions d’aquest Pla.

    Novena.

    Les indústries legalment instal·lades en terrenys qualificats de zona de renovació urbana en trans­formació d’ús (17) en el moment d’entrar en vigor aquest Pla podran augmentar la superfície utilitzada i la potència instal·lada, sempre que la seva expro­piació no estigui inclosa als programes d’actuació, en desenvolupament d’aquest Pla General, la super­fície ampliada no ho sigui sobre els terrenys adquirits amb posterioritat a l’aprovació inicial i la construcció i potència instal·lada no depassin les permeses per la qualificació que tenia al planejament vigent anterior, ni representi augment de volum edificable respecte d’aquest.

    Desena.

    Els locals de negoci industrial afectats per sistemes generals per a xarxa viària bàsica i equipaments, mentre no s’hagi iniciat el procediment d’expropiació, podran ser ocupats per noves activitats sempre que es procedeixi a l’expressa renúncia de qualsevol dret o indemnització que pugui correspondre; si aquestes activitats són de naturalesa industrial, la seva categoria serà igual o inferior a la de l’activitat emplaçada.

    Onzena.

    Les indústries que comptin amb llicència regularment atorgada o hagin estat objecte de legalització en el moment de l’entrada en vigor d’aquest Pla General, podran ser ampliades sota les condicions següents:

    a. Augmentant la potència instal·lada fins al límit que els correspongui per les condicions d’ús de la zo­nificació del planejament anterior vigent.

    b. No podran depassar els límits de molèstia, nocivitat, insalubritat i perillositat, dins de la categoria i situació establertes en aquestes Normes per a la zona respectiva.

    c. Les indústries que depassin els límits de molèstia, nocivitat, insalubritat i perillositat de la zona i situació, no podran acollir-se a aquesta ampliació a menys que adaptin la totalitat de les instal·lacions als esmentats límits admesos en aquestes Normes per a la zona.

    d. L’ampliació haurà de realitzar-se sobre terrenys propis de la indústria, en el moment d’entrar en vigor el Pla General present.

    Dotzena.

    Als edificis existents en el moment de l’entrada en vigor d’aquest Pla General, el volum del qual sigui disconforme per haver-se modificat les condicions d’edificació per les quals es va autoritzar la seva cons­trucció, s’admetrà la instal·lació de noves indústries amb les limitacions següents:

    a. La indústria o activitat s’admetrà sobre l’edifici i parcel·la existent quan no comporti augment de superfície o volum construït.

    b. La categoria de la indústria es mantindrà dins dels límits admesos per a la zona on s’emplaci.

    c. Caldrà la justificació prèvia que l’edifici existia amb autorització, en aprovar-se aquest Pla General, i que s’hi desenvolupava una activitat industrial.

    Tretzena.

    Mentre que l’Administració no procedeixi a la redacció del corresponent Pla Especial i programi la seva actu­ació, als sòls qualificats com a equipaments d’interès metropolità 7c als quals estiguin legalment establertes abans de l’aprovació d’aquest Pla General Metropo­lità instal·lacions de càmpings, podran autoritzar-se les obres necessàries per a l’adequació a la normativa sectorial que per raó de la seva activitat requereixin.

    S’afegeixen les següents disposicions addicionals:

    Disposicions addicionals de la modificació del Pla General Metropolità
    Ampliació de NNUU PGM segons exp. 1992/001712 (DOGC de 04/01/1993).

    1. Les determinacions sobre previsió d’aparcaments en edificis són d’aplicació general. En conseqüència, queden suprimides les limitacions o prohibicions contingudes en els Plans especials per a zones o àmbits generals, sense perjudici de les contingudes a l’Ordenança de rehabilitació i millora de l’Eixample de Barcelona, que es mantenen.

    2. L’apartat 8 de l’article 299 substitueix i deixa sense efecte a la ciutat de Barcelona l’article 108 de les Ordenances metropolitanes d’edificació.

    Disposicions addicionals de la modificació del Pla General Metropolità
    Ampliació de NNUU PGM segons exp. 1998/000674 (DOGC de 30/04/1999).

    En els plans aprovats pel desenvolupament de la zona 14b, hauran d’aplicar-se les modificacions introduïdes en els articles referents a l’edificabilitat, usos i reserva de sistemes, en els següents termes:

    a) L’article 71,6 serà d’aplicació automàtica.

    b) L’aplicació de les disposicions dels articles 356 i 357.2 requerirà la tramitació d’un nou planejament que justifiqui de manera adient l’aplicació dels estàndards establerts.

    Disposicions addicionals de la modificació del Pla General Metropolità
    Ampliació de NNUU PGM segons exp. 2003/007654 (DOGC de 29/08/2003).

    3. L’apartat 1 de l’article 298 substitueix i deixa sense efecte a la ciutat de Barcelona l’article 104 de les Ordenances metropolitanes d’edificació.

    Disposicions transitòria i addicional de la modificació del Pla General Metropolità
    Ampliació de NNUU PGM segons exp. 2001/001174 (DOGC de 27/08/2001).

    DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA. Les dotacions d’habitatges per a joves previstes per aquesta Modificació en sòls inclosos en àmbits de gestió no executats en el moment que es produeixi l’aprovació definitiva pel planejament anterior i es desenvoluparan d’acord amb el sistema d’actuació previst en aquell. L’ajuntament podrà, però, anticipar l’execució d’aquestes dotacions, adquirint els sòls per expropiació, d’acord amb l’article 5, i subrogant-se en la posició dels anteriors propietaris, en l’instrument de distribució de beneficis i càrregues.

    DISPOSICIÓ ADDICIONAL. El planejament podrà preveure la incorporació de nou sòls a la qualificació de dotació d’habitatges per a joves, en el marc del programa d’habitatges definit al capítol 5 de la Memòria d’aquesta Modificació. La materialització de la qualificació clau 10hj en aquests sòls requerirà la tramitació de la corresponent modificació de PGM. En el cas d’incorporar sòls qualificats anteriorment d’equipament comunitari, la MPGM haurà de justificar que no es comprometen les reserves d’equipament de la ciutat, mitjançant la incorporació d’un estudi de la incidència de la proposta en relació al balanç del sòl d’equipament que consta en el capítol 8 de la Memòria d’aquesta modificació.

    Disposicions addicionals de la modificació del Pla General Metropolità
    Ampliació de NNUU PGM segons exp. 2006/022756 (DOGC de 22/09/2006).

    DISPOSICIÓ ADDICIONAL PRIMERA

    El planejament podrà preveure la incorporació de nous sòls a la qualificació de dotació d'habitatges per a joves i per a gent gran, en el marc de les polítiques socials que es defineixin a l'efecte. La materialització de la qualificació clau HD/7 en aquests sòls requerirà la tramitació de la corresponent modificació del PGM. En el cas d'incorporar sòls qualificats anteriorment d'equipament comunitari, la MPGM haurà de justificar que no es comprometen les reserves d'equipament de la ciutat, mitjançant la incorporació d'un estudi de la incidència de la proposta en relació amb el balanç del sòl d'equipament que consta en el capítol 4 de la Memòria d'aquesta Modificació.

    DISPOSICIÓ ADDICIONAL SEGONA

    1. Als sòls destinats a la dotació habitatges per a joves als emplaçaments del Passeig d'Urrutia de la Maquinista, qualificats com a 10hj d'acord amb el planejament vigent, se'ls ajusta la qualificació de sistema d'habitatges dotacionals públics, clau HD/7-j, d'acord amb la nova ordenació que consta a les fitxes normatives corresponents a aquesta Disposició Addicional.

    2. Els sòls que, d'acord amb el planejament vigent, estaven destinats a la dotació d'habitatges per a joves, clau 10hj, als emplaçaments del carrer Pintor Alsamora i Ferran Junoy es qualifiquen, respectivament, com a sistema d'equipaments comunitaris i dotacions actuals de caràcter local, clau 7a, i com a sistema d'equipaments comunitaris i dotacions de nova creació de caràcter local, clau 7b, d'acord amb l'ordenació de les fitxes normatives corresponents a aquesta Disposició Addicional.

    3. Les fitxes a les quals es remeten els apartats 1 i 2 d'aquesta Disposició Addicional tenen caràcter normatiu. Incorporen les qualificacions vigents, les proposades i les condicions d'ordenació de cadascun dels emplaçaments.

    Disposicions finals de la modificació del Pla General Metropolità
    Ampliació de NNUU PGM segons exp. 2000/002253 (DOGC de 30/01/2001).

    Queden derogats els apartats 2, 3 i 4 de l’article 20.2.a); els apartats A, B, C, D, i E de l’article 20.2.e); l’apartat 3 de l’article 2, així com la Disposició Addicional i la Disposició Transitòria Primera del Text Refós de la Modificació de l’Ordenança de rehabilitació i millora de l’Eixample, aprovat per acord de la Comissió d’Urbanisme de 14 de desembre de 1994.

    L’Ajuntament aprovarà en el termini de sis mesos el Text Refós de l’Ordenança de Rehabilitació i Millora de l’Eixample.

    Disposicions addicionals de la modificació del Pla General Metropolità
    Ampliació de NNUU PGM segons exp. 2004/012783 (DOGC de 10/12/2004).

    Primera. Adequació de les condicions d’habitabi­litat (d’aplicació exclusiva al municipi de Barcelona)

    1. En el termini d’un any s’adequaran les Ordenances metropolitanes d’edificació per tal d’actualitzar, precisar i millorar les condicions d’habitabilitat dels habitatges i adaptar-les a les noves necessitats.

    2. En tant no s’aprovi la modificació de les Orde­nances esmentades, seran d’aplicació les condi­cions següents:

    Barcelona

      a. Els habitatges es desenvoluparan en una su­perfície útil mínima de 40 m2.
      b. Cada habitatge disposarà, com a mínim, d’una longitud de 3 m. en contacte amb la façana a via pública o pati interior d’illa.
      c. La superfície corresponent als cossos sortints tancats (tribunes, miradors, etc.), no comptabilit­zarà als efectes de superfície mínima de les peces a les que estiguin annexionats.

    Segona. Habitatges per a col·lectius específics (d’aplicació exclusiva al municipi de Barcelona)

    1. Les actuacions d’habitatge, promogudes en règim de protecció pública, destinades a col·lectius es­pecífics que requereixin una actuació social pre­ferent i que, per les seves característiques, justi­fiquin programes funcionals de dimensió reduïda, no estaran sotmeses a les limitacions referents al nombre màxim d’habitatges per parcel·la, sempre i quan quedi garantida la seva destinació.

    2. ls plans de millora urbana podran preveure pro­mocions d’habitatges no sotmeses a règim de protecció pública, que proposin tipologies de di­mensió reduïda per a col·lectius específics que re­quereixen una atenció social preferent. A aquests efectes els plans de millora urbana hauran de jus­tificar la destinació al col·lectiu específic, la tipo­logia i el programa funcional proposat i establiran la densitat màxima d’acord amb aquesta finalitat; en qualsevol cas hauran de destinar un mínim del 10 per 100 del total de l’edificabilitat a serveis co­munitaris.

    Tercera. Redacció de nou planejament (d’apli­cació exclusiva al municipi de Barcelona)

    1. Els plans en sòl urbà no consolidat que s’elaborin a partir de l’entrada en vigor de la modificació del Pla general metropolità incorporaran, com a mínim, el 25 per 100 del sostre destinat a habi­tatge de nova implantació amb destí a habitatge sotmès a algun règim de protecció, de conformitat amb el que preveu l’article 86 de la Carta Muni­cipal de Barcelona i l’article 57 de la Llei d’urba­nisme.

    2. El nou planejament en sòl urbà no consolidat que generi un increment d’habitatges en relació amb el planejament anterior, estarà sotmès a les determi­nacions de l’article 16 del reglament parcial de la Llei d’urbanisme.

    Quarta. Planejament aprovat amb anterioritat a la modificació del Pla general metropolità (d’apli­cació exclusiva al municipi de Barcelona)

    1. Als àmbits de sòl urbà consolidat, amb planeja­ment aprovat amb anterioritat a aquesta modifi­cació del Pla general metropolità, se’ls aplicaran, pel que fa al sostre amb destí a habitatge, les limitacions del nombre màxim d’habitatges es­tablertes en aquesta modificació del Pla general metropolità.

    2. Als àmbits de sòl urbà no consolidat amb planeja­ment aprovat definitivament on s’estableixin limita­cions específiques al nombre màxim d’habitatges, podran elaborar-se plans de millora urbana que permetin l’adequació del nombre d’habitatges a les determinacions d’aquesta modificació, donant compliment en tot cas al que s’estableix a l’article 16 del reglament parcial de la Llei d’urbanisme. A aquests efectes, es considerarà sòl urbà no con­solidat aquell en el que no s’hagi iniciat l’execució de la urbanització prevista pel planejament vigent, en el moment d’aprovar-se aquesta modificació.

    Disposicions addicionals de la modificació del Pla General Metropolità
    Ampliació de NNUU PGM segons exp. 2005/020925 (DOGC de 14/06/2006).

    DISPOSICIÓ ADDICIONAL

    PRIMERA

    1. Els sòls inclosos en les unitats d'actuació 4 i 11 del Pla Especial de Reforma Interior Diagonal-Poblenou, incorporats a aquesta MPGM, tindran les condicions d'aprofitament que es defineixen per a la subzona 22@, i les actuacions de transformació, considerant la totalitat de l'illa, amb independència de la qualificació atorgada en el PERI.

    2. Els Plans de Millora Urbana de desenvolupament podran ajustar les qualificacions definides en la MPGM i el PERI Diagonal-Poblenou, seguint en el seu cas la tramitació específica prevista en l'article 66.5 de la Carta de Barcelona, mantenint les superfícies globals de sistemes i les obligacions de cessió, sens perjudici de les obligacions derivades de la present MPGM en matèria d'urbanització i cessió addicional d'espais lliures per raó de l'increment dels habitatges.

    3. L'àmbit corresponent a la unitat d'actuació 11 del PERI Diagonal-Poblenou, que té constituIda la seva Junta de Compensació, es defineix com a àmbit de transformació que podrà ser promogut per iniciativa dels propietaris de l'àmbit. Hauran de presentar el Pla de Millora Urbana corresponent en el termini màxim de sis mesos de la vigència de la MPGM. Transcorregut aquest termini la iniciativa pública en el planejament podrà substituir la privada.

    4. Les fitxes normatives annexes concreten les condicions d'aprofitament d'aquests àmbits.

    SEGONA

    Els deures previstos en els articles 9, 21 i 22 són directament aplicables als plans derivats (plans especials de reforma interior, plans de millora urbana i plans especials) aprovats i en tramitació, a l'entrada en vigor d'aquesta modificació, corresponents a l'àmbit de la Modificació del Pla General Metropolità per a la renovació de les zones industrials del Poblenou, i als instruments de gestió que els desenvolupen.

    DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

    PRIMERA. Les edificacions i usos actualment existents en sòls qualificats com a 22@, que disposin de llicència municipal i que no resultin admesos amb la nova regulació, tenen la consideració de disconformes, sens perjudici de les determinacions que puguin establir els Plans de Millora Urbana de les actuacions de transformació.

    SEGONA. En tant es mantingui la situació de transitorietat, l'autorització de qualsevol dels usos diferents de l'industrial requerirà que es justifiqui prèviament que no es produeixen situacions d'incompatibilitat en relació amb les indústries legalment establertes en el seu entorn.

    TERCERA. El règim dels establiments de concurrència pública es defineix en el Pla Especial d'establiments de concurrència pública del Districte de Sant Martí que s'haurà d'elaborar en el termini de tres mesos en l'àmbit del Districte de Sant Martí i que concretarà les condicions d'implantació i limitacions d'aquestes activitats, en especial en relació amb l'habitatge, de conformitat amb el que determina l'Ordenança Municipal de les Activitats i dels Establiments de Concurrència Pública de Barcelona, aprovada definitivament pel Plenari Consell Municipal en data 11 d'abril de 2003.

    El Pla Especial haurà de definir un àmbit de restricció de la implantació de noves discoteques, locals d'ambientació musical i similars, en la zona on es concentren actualment la majoria d'aquestes activitats. A més, concretarà un règim de distàncies entre aquests establiments prenent com a referència la distància de 400 m, per tal de garantir una distribució equilibrada de la seva implantació.

    QUARTA. Fins que no s'aprovin i publiquin els Plans de Millora Urbana de les zones de transformació delimitades, es respectaran els usos i edificacions existents i s'admetran les obres de consolidació, conservació, reparació i modernització de les condicions higièniques i ambientals, i les que tendeixin a suprimir o reduir els efectes molestos, nocius, insalubres o perillosos de les instal·lacions industrials. No s'hi autoritzen les noves construccions.

    En aquests àmbits podran tramitar-se, independentment, Plans de Millora Urbana per a la reutilització d'edificis industrials consolidats, d'acord amb l'article 10.A).

    Quan les edificacions o instal·lacions estiguin situades en sòl qualificat de sistema s'admeten les obres anteriorment esmentades excepte les de consolidació.

    Aquest règim serà d'aplicació en els nous àmbits de transformació que es delimitin, sempre que els Plans de Millora Urbana no prevegin, justificadament, una normativa transitòria diferent.