AMB Àrea Metropolitana de Barcelona

ÀREA DE DESENVOLUPAMENT DE POLÍTIQUES URBANÍSTIQUES
SECCIÓ DE PLANEJAMENT URBANÍSTIC


Sistema d’Equipaments. (Clau 7)

  • Disposicions generals dels sistemes

    Art. 148. Definició i règim

    1.- Comprèn els sòls que es dediquen a usos públics o col·lectius al servei dels veïns a escala local, municipal, o supramunicipal. El sòl previst per a nous equipaments, llevat dels adscrits per ampliacions dels equipaments privats existents, serà de titularitat pública pels casos en que ja hi hagi assignat l’ús en aquest Pla General. Per a la resta, la titularitat i l’ús vindran definits en el Pla Especial d’ús en caràcter general per a tot el municipi, o bé, per a cadascun d’ells.

    2.- Els equipaments existents podran mantenir el règim de propietat o titularitat que tinguin al moment de l'aprovació d'aquest Pla, i d'acord amb les determinacions específiques dels plànols d'ordenació.

    3.- La iniciativa privada, a més dels supòsits considerats en els apartats anteriors, podrà construir equipaments d'acord amb la regulació de les condicions d'ús de cada zona, sector o àrea.

    4.- Es distingeixen els següents tipus d'equipament:

    a)- Equipaments públics existents, (Clau 7a), amb dues categories: equipaments públics existents d'àmbit municipal (clau 7a1) i equipaments públics existents d'àmbit supramunicipal (clau 7a2).

    b)- Equipaments privats (clau 7b).

    c)- Equipaments projectats (clau 7c).

    Art. 149. Usos

    El sistema d'equipaments comunitaris d’interès públic, social o comunitari comprèn els usos següents:

    1) Educatiu (E)
    2) Sanitari-assistencial (S)
    3) Esportiu (D)
    4) Religiós (R)
    5) Cultural (M)
    6) Administratiu (T)
    7) Cementiri (C)
    8) Abastament (A)

    Art. 150. Determinacions en sòl urbà

    En sòl urbà, el Pla General indica de forma detallada la localització de cada equipament, llevat de les àrees en les que es preveu el desenvolupament obligatori mitjançant Plans Especials. En general, les condicions de superfície i situació són determinades directament pels plànols d'ordenació i les normes de cada zona, sector o àrea.

    Art. 151. Restants determinacions

    En sòl urbanitzable, el Pla General estableix els estàndards corresponents als equipaments i determina la localització dels elements més bàsics per al conjunt. Respecte dels equipaments que concreten els estàndards mitjançant el planejament parcial, el Pla General només fa indicacions de localització preferent en els casos necessaris. Aquestes indicacions s'assenyalen amb traç discontinu en els plànols d'ordenació a escala 1:1.000.

    Art. 152. Assignació d'usos

    1.- En aquest Pla General s'assigna dins dels sòls urbans els usos del sistema d'equipaments o bé l'ús genèric d'equipaments que l'Administració especificarà mitjançant un Pla Especial d’ús que determinarà la seva titularitat i l’ús concret en cada cas.

    En el sòl urbanitzable haurà de fer-se l'assignació mitjançant el planejament parcial o especial. Encara que un equipament estigui inclòs en un sector de planejament amb anterioritat a l'aprovació del Pla Parcial, podrà assignar-se l'ús mitjançant un Pla Especial que legitimarà l'expropiació dels terrenys, d'acord amb allò que preveu l'article 99 de Decret Legislatiu 1/1990.

    2.- Sempre que no disminueixi la superfície global de cada ús, podrà variar-se l'assignació de l'ús vigent, mitjançant un Pla Especial, mantenint-se, però, l'adscripció al sistema d'equipaments.

    3.- Altres alteracions del sistema d'equipaments implicaran la modificació o revisió del Pla General.

    Art. 153. Condicions d'edificació
    (Article modificat per la Modificació núm. 11 del Pla general d'ordenació urbana, 2009/035817)
    (Article modificat per la Modificació núm. 12 del Pla general d'ordenació urbana, 2009/038480)
    (Article modificat per la Modificació núm. 27 del Pla general d'ordenació urbana, 2019/068552)

    1.- L'edificació en les àrees d'equipament s'ajustarà a les necessitats funcionals dels diversos equipaments, al paisatge i a l'organització general del teixit urbà en què es situen.

    2.- L'edificabilitat neta per als nous equipaments es regularà pels següents índexs, segons els usos assignats:

    a) Educatiu: 0,35 0,50 m2st/m2sl.
    b) Sanitari-assistencial: 0,6 m2st/m2sl.
    c) Cultural i religiós i administratiu, lleure i abastament: 0,8 m2st/m2sl.

    3.- Justificadament, quan els índexs establerts en el paràgraf 2 del present article dificultin la configuració i correcta implantació dels programes dels edificis d'equipament, es podrà superar l'edificabilitat prevista, sempre que es mantingui la coherència de l'edificació projectada amb l'ordenació general de l'entorn i els teixits urbans continguts. En aquest cas caldrà tramitar prèviament un Pla Especial Urbanístic que haurà de justificar la necessitat de major edificabilitat i la possibilitat d'incrementar els índexs generals sense menystenir la coherència de l'edificació projectada amb l'entorn urbà.

    4.- En l'àmbit del PA11, els plànols d'ordenació delimiten les àrees lliures d'edificació en les que només es podran construir edificacions de planta baixa al servei de l'edifici històric, que podran ocupar com a màxim el 30% de la superfície qualificada com a equipament i grafiada com àrea lliure d'edificació.