AMB Àrea Metropolitana de Barcelona

ÀREA DE DESENVOLUPAMENT DE POLÍTIQUES URBANÍSTIQUES
SECCIÓ DE PLANEJAMENT URBANÍSTIC


PROTECCIÓ I CONSERVACIÓ DE L’ESTRUCTURA EDIFICATÒRIA.

  • CAPÍTOL 1. DISPOSICIONS GENERALS
  • CAPÍTOL 2. CONSERVACIÓ DE L’ESTRUCTURA EDIFICATÒRIA EN SÒL URBÀ
  • CAPÍTOL 3. EDIFICACIONS EN SÒL URBANITZABLE I NO URBANITZABLE

    CAPÍTOL 1. DISPOSICIONS GENERALS

    Art. 248. Definició

    1.- Comprèn aquelles edificacions i àmbits de valors històric o tradicional que, conjuntament amb els seus jardins o espais buits que els envolten, formen part de l'arquitectura pròpia del municipi que és objecte d'especial preservació per aquest Pla General.

    S'estableix un llistat d’edificis i àmbits d’interès en els diferents règims de sòl . Aquest llistat d’indrets junt amb les façanes protegides coincideix amb el del document aprovat provisionalment i quedarà assenyalat amb un asterisc (*) en la documentació gràfica que s’aprovi definitivament.

    2.- Caldrà redactar un Pla especial que concreti el grau de protecció d’aquests edificis, indrets i façanes a conservar.

    Art. 249. Tipus d’obres permeses

    Es conservarà en aquesta zona l'edificació actual, admetent-se obres de restauració, millora o reutilització.

    En cap cas l'Ajuntament concedirà llicència d'enderroc de les edificacions considerades d’interès per la Comissió de Manteniment del Patrimoni i Estètica, en aquesta zona.

    Art. 250. Condicions de conservació

    1.- En cas de deteriorament de les construccions actuals, l'Ajuntament requerirà dels propietaris l'execució de les obres necessàries per a la seva conservació en el termini que s'estableixi, d'acord amb el que preveu l'article 251 del Text Refós de la legislació vigent a Catalunya en matèria urbanística.

    2.- De no executar-se aquestes obres en el termini concedit, l'Ajuntament podrà ordenar l'execució subsidiària de les obres de conservació i de reforma que s'executaran a costa dels propietaris si es continguessin en el límit del deure de conservació que els correspon.

    3.- L'Ajuntament dictarà mesures per incentivar i protegir les actuacions de rehabilitació d'aquests edificis.

    Art. 251. Documents obligats de les sol·licituds de llicència

    1.- Les sol·licituds de llicències s'hauran d'acompanyar amb els plànols d’escala mínima 1/100 de totes les edificacions existents en la parcel·la amb plantes, façanes, seccions i càlcul del volum i superfície actuals.

    2.- A més de la documentació especificada al capítol cinquè , del Títol I , serà obligatori la presentació de fotografies de l'edifici que es pretén edificar i del seu entorn, el que inclou les edificacions veïnes i les del davant.

    CAPÍTOL 2. CONSERVACIÓ DE L’ESTRUCTURA EDIFICATÒRIA EN SÒL URBÀ

    Art. 252. Relació d’edificacions i àmbits d’interès – edificacions en sòl urbà

    Al barri de la Rectoria:

    1.- Can Vendrell
    2.- Façana principal Col·legi Sant Lluís - Pla i Amell
    3.- Església de St. Cristòfor de la Rectoria
    4.- Creu de Terme
    5.- Cal Farràs
    6.- Cal Fusteret
    7.- Cal Gaietano
    8.- Cal Traginer
    9.- La Rectoria Vella
    10.- Cal Paulo

    Al barri Cal Vidu:

    11.- Conjunt Cal Vidu
    12.- Ca l’Enfrons

    Al Raval d’en Martí :

    15.- carrer Sant Martí
    30.- La Tenda

    Al barri de la Barceloneta :

    16.- carrer Sant Sebastià
    17.- Cal Frare
    19.- carrer Sant Francesc

    Al barri Campamà:

    23.- El conjunt del barri Campamà
    29.- Ca l’Agustí

    Resta de sòl urbà:

    13.- carrer Sant Eudald del 2 al 24
    14.- carrer de Sant Domènec del 2 al 40
    18.- Cal Pau dels Bous
    20.- Ermita de Sta. Eulàlia
    21.- Cal Fuster
    22.- Cal Baró
    26.- Can Romagosa
    25.- Cal Po
    26.- Cal Llebrer
    27.- Cal Martí
    28.- Cal Miliu Martí
    31.- Cal Rito xic
    32.- La Torra (Fud. Bosch)
    33.- Cal Torras ( Ajuntament)
    34.- Petit Casal
    35.- Escorxador
    36.- Cal Motis
    37.- Vil·la Angela
    38.- Cal Marcel Ventura
    39.- Església nova de Sant Cristòfor
    40.- Hotel Sant Rafel

    Les edificacions que figuren en aquesta relació i han estat qualificades d’equipaments públics en els plànols de la sèrie 3 “Zonificació i àmbits de planejament en sòl urbà “ es regiran per les normes urbanístiques que regulen aquesta zona.

    Així també, les edificacions que figuren en aquesta relació i han estat qualificades de zona 12 Nucli Històric, 13 Densificació urbana amb edificació continua, i zona 15 Edificació Oberta , es regiran per les normes urbanístiques que regulen aquestes zones.

    Art. 253. Condicions d’edificació

    S'estableixen com a condicions d'edificació les actualment existents i les establertes com a condició estètica per a la zona.

    L’ampliació de volum es restringirà un màxim del 20% respecte del sostre actual existent de l’edifici principal, sempre que es garanteixi el manteniment del caràcter arquitectònic de l’edifici. L’Ajuntament a proposta de la Comissió de manteniment del Patrimoni i Estètica, prèviament a la llicència d’obres, podrà demanar la presentació d’un Estudi de Detall que justifiqui la integració de les obres d’ampliació a les característiques arquitectòniques del conjunt.

    Les obres d’ampliació no podran afectar als elements fonamentals de l’edifici i justificaran la seva integració compositiva a l’arquitectura existent.

    No es podran realitzar soterranis.

    L’ampliació esmentada es permet sempre en el benentès que l’edificabilitat total consolidada en la parcel·la assignada no hagi exhaurit l’edificabilitat que li pertocaria en aplicació dels paràmetres reguladors de les parcel·les colindants.

    La inclusió d’una construcció en el Catàleg, atenent el seu grau de protecció, podrà comportar la prohibició de l’ampliació del 20% esmentada.

    Art. 254. Condicions d’ús

    1.- Són admesos els usos corresponents a la qualificació zonal assignada pel planejament per a cada edifici. En les zones d’edificació unifamiliar, s’admetrà a més l’ús bifamiliar.

    2.- S'admet i es considera convenient la progressiva adscripció d'aquests edificis a l'ús d'equipaments.

    3.- La modificació de l'ús de l'edifici o dels jardins actuals haurà d'adequar-se al seu caràcter històric i restarà sotmès a la corresponent llicència municipal.

    CAPÍTOL 3. EDIFICACIONS EN SÒL URBANITZABLE I NO URBANITZABLE

    Art. 255. Relació d’edificacions i àmbits d’interès en sòl no urbanitzable
    Modif. Art. segons exp. 2013/050662 (DOGC de 30/05/2013).

    1 Cal Rito (Mas Pasqual)
    2 La Massana
    3 Can Sadurní
    4 Cal Gepet
    5 Can Pau
    6 Can Figueres
    7 Conjunt de Cal Barreres
    8 Cal Catequero
    9 Cal Pepet de la Creu
    10 Cal Batlle Vell
    11 Cal Farfai
    12 L’Alzina
    13 Cal Taco
    14 Les Planes
    15 Vallgrassa
    16 Jaques
    17 Carxol
    18 El Mas Roig
    19 La Parellada
    20 Can Rigol
    21 La Creu (3 cases)
    22 El Roure, les casetes del masover i l’antic forn de vidre
    23 Cal Vallès
    24 Cal Quiterio
    25 Mas Grau
    26 Cal Rata
    27 Cal Tallaret
    28 La Casota
    29 Cal Ros
    30 Mas Ferrer
    31 Puig Moltó
    32 El pou del glaç
    33 Conjunt Petit Canigó
    34 Granja Hotel Petit Canigó
    35 Can Grau del Coll
    36 Cal Secaire
    37 Cal Gepis
    38 Can Térmens

    Les edificacions que figuren en aquesta relació i han estat qualificades d’acord amb la zonificació del seu entorn immediat en regim de sòl no urbanitzable, es regiran per les normes urbanístiques que estableixi el futur Pla Especial de Protecció del Patrimoni.

    Sens perjudici de les determinacions que estableixi el Pla Especial de Protecció del Patrimoni, el Pla Especial de Catàleg de masies, cases rurals i altres edificacions en sòl no urbanitzable podrà admetre, dins el seu àmbit, altres usos a més dels recollits al planejament general, i regular les intervencions en l’edificació, sense que sigui necessària la modificació d’aquest.

    Art. 256. Condicions d’edificació
    Modif. Art. segons exp. 2013/050662 (DOGC de 30/05/2013).

    L’ampliació de volum es restringirà a un màxim del 10% respecte del sostre actual existent de l’edifici principal sempre que es garanteix el manteniment del caràcter arquitectònic de l’edifici.

    L’Ajuntament a proposta de la Comissió de manteniment del Patrimoni i Estètica, prèviament a la llicència d’obres, podrà demanar la presentació d’un Pla Especial que justifiqui la integració de les obres d’ampliació a les característiques arquitectòniques del conjunt.

    No es podran realitzar soterranis.

    El Pla Especial de Catàleg de masies, cases rurals i altres edificacions en sòl no urbanitzable podrà regular les intervencions en l’edificació, sense que sigui necessària la modificació d’aquest.

    Art. 257. Condicions d’ús
    Modif. apartat 1 segons exp. 2013/050662 (DOGC de 30/05/2013).

    1.- Són permesos els usos d’habitatge unifamiliar, bifamiliar, o cases de colònies, educatiu i el cultural relacionat amb el medi ambient. També s´admetrà l'ús de restaurant vinculat al respecte i manteniment de les característiques tradicionals de l´edificació.

    El Pla Especial de Catàleg de masies, cases rurals i altres edificacions en sòl no urbanitzable podrà admetre altres usos, a més dels recollits al planejament general, matisar-los o afegir noves determinacions dins el marc establert per la legislació urbanística superior, sense que sigui necessària la modificació del planejament general.

    2.- S’admet i es considera convenient la progressiva adscripció d’aquests edificis a l’ús d’equipaments.

    3.- La modificació de l’ús de l’edifici o de l’entorn actual haurà d’adequar-se al seu caràcter històric i restarà sotmès a la corresponent llicència municipal.