AMB Àrea Metropolitana de Barcelona

ÀREA DE DESENVOLUPAMENT DE POLÍTIQUES URBANÍSTIQUES
SECCIÓ DE PLANEJAMENT URBANÍSTIC


DISPOSICIONS GENERALS

    NATURALESA I ABAST DEL POUM

    Article 1. Definició i marc legal

    1. El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Castellbisbal, del qual formen part aquestes Normes Urbanístiques, constitueix l'instrument d'ordenació urbanística integral de tot el territori comprès dins del terme municipal de Castellbisbal, d’acord amb allò que disposa la legislació urbanística vigent.

    2. El POUM s'ha redactat de conformitat amb l’ordenament jurídic vigent en matèria urbanística i, en particular, de conformitat amb el Decret Legislatiu 1/2005, de 26 de juliol, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei d’Urbanisme (DL1/2005), i la seva normativa de desplegament, així com, de conformitat amb la legislació sectorial aplicable.

    3. En tot allò que no preveuen aquestes Normes Urbanístiques i els altres documents que integren el POUM, s’hi aplicarà la normativa vigent en matèria d’urbanisme, habitatge, medi ambient, patrimoni cultural i conservació de la natura, i d’altres normes complementàries sectorials. A més a més, serà d’aplicació tot allò establert pel Pla d’Acció Ambiental de Castellbisbal, amb l’objectiu de dotar d’actuacions eficaces i concretes als criteris de millora de la sostenibilitat del municipi establerts en aquest POUM.

    4. Les referències que fa el present POUM a la legislació urbanística, s’han d’entendre referides a la normativa actualment vigent o als preceptes que en un futur la puguin substituir.

    Article 2. Contingut

    El POUM de Castellbisbal està integrat pels següents documents:


    a) La Memòria descriptiva i justificativa i els estudis complementaris. S’inclou la descripció del programa de participació ciutadana aplicat, la justificació de l’observança de l’objectiu del desenvolupament urbanístic sostenible, les mesures adoptades per a facilitar l’assoliment d’una mobilitat sostenible, i l’estudi i previsió de les xarxes de serveis.
    b) Els plànols d’informació i d’ordenació urbanística del territori.
    c) Les normes urbanístiques.
    d) El catàleg de béns a protegir.
    e) Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de reconstrucció o de rehabilitació.
    f) L’agenda i l’avaluació econòmica i financera de les actuacions estratègiques a desenvolupar.
    g) L’informe ambiental.
    h) La memòria social.
    i) Els convenis urbanístics signats abans de l’aprovació inicial d’aquest POUM.
    j) L’Estudi de mobilitat generada pel desenvolupament del nou POUM.

    Article 3. Vigència i revisió del POUM

    1. El POUM de Castellbisbal entra en vigor l’endemà de la publicació de l’acord d’aprovació definitiva i d’aquestes Normes Urbanístiques al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i mantindrà la seva vigència indefinidament, sens perjudici de la seva revisió.

    2. S’haurà de procedir a la revisió del POUM quan es produeixi algun dels supòsits següents:


    a) En complir-se dotze anys de la seva vigència.
    b) Quan es justifiqui l’existència de disfuncions entre les previsions d’aquest POUM i les necessitats reals de sòl per a crear habitatge o per a l’establiment d’activitats econòmiques que no puguin resoldre’s a partir de modificacions puntuals.
    c) Quan, per l’elecció d’un model territorial diferent o per circumstàncies de tipus econòmic o demogràfic, es plantegin nous criteris respecte a l’estructura general i orgànica del territori.
    d) Quan normes legals de rang superior així ho estableixin, i quan ho requereixi l’aprovació d’un

    Article 4. Modificació

    1. Quan les circumstàncies ho exigeixin, i amb l’oportuna justificació de la necessitat de la iniciativa i l’oportunitat i la conveniència en relació amb els interessos públics i privats concurrents, es podrà modificar qualsevol element i determinació del POUM.

    2. Qualsevol proposta de modificació del POUM haurà de tenir el mateix grau de precisió d'aquest i justificar que el seu nivell d’incidència sobre el POUM no comporta la seva revisió.

    3. La tramitació de les propostes de modificació s'ajustarà al mateix procediment establert per a la formulació i aprovació del POUM, sense perjudici de les especialitats de tramitació establertes per la legislació aplicable en cada moment.

    Article 5. Interpretació

    1. Les determinacions del POUM, i concretament de les presents Normes Urbanístiques, s’interpretaran d’acord amb l’esperit, els criteris, les finalitats i els objectius que el mateix Pla pretén aconseguir en relació amb el context i els antecedents històrics i legislatius i tenint en compte que és un objectiu essencial del POUM la garantia del desenvolupament urbanístic sostenible de Castellbisbal. En cap cas aquest POUM es podrà interpretar de forma que contradigui la legislació vigent,

    2. Les presents Normes Urbanístiques, juntament amb els plànols d’ordenació, prevalen, en cas de contradicció, sobre la resta de documents que integren el POUM i les contradiccions entre les Normes Urbanístiques i els plànols d’ordenació o les imprecisions que es puguin derivar d’aquests documents, es resoldran tenint en compte criteris de menor edificabilitat, de major dotació per a espais públics i de major protecció ambiental tot aplicant el principi general d’interpretació integrada de les normes i considerant allò que disposa l’article 10 del DL 1/2005.

    3. Quan existeixin contradiccions gràfiques entre plànols de diferent escala, s’atendrà a les previsions dels plànols d’escala més gran (el divisor de l’escala més petita), és a dir, aquells en què la definició sigui més detallada.

    4. La delimitació de sectors, àmbits de plans especials urbanístics, polígons d’actuació, zones i sistemes d’aquestes normes, podrà ser precisada o ajustada en els instruments urbanístics que desenvolupin el POUM, tenint en compte:


    a) que els ajustaments que es produeixin hauran d’obeir a: alineacions o línies d’edificació vigents; característiques topogràfiques dels terrenys; límits de la propietat rústica o urbana; i existència d’elements d’interès que ho justifiquin; i
    b) que els ajustaments no podran comportar augments o disminucions en més o en menys d’un cinc per cent respecte a les superfícies delimitades als plànols d’ordenació d’aquest POUM.

    5. Les referències del POUM relatives a àmbits externs al terme municipal, s’han d’entendre únicament com a indicatives.

    Article 6. Obligatorietat i publicitat

    1. Tant l’Administració com els particulars estan obligats a complir les determinacions i disposicions del POUM i, especialment, les d’aquestes Normes Urbanístiques. Per tant, qualsevol actuació o intervenció sobre el territori, tingui caràcter definitiu o provisional, sigui d’iniciativa privada o pública, haurà d’ajustar-s’hi, segons allò que preveu la legislació urbanística vigent. Qualsevol disposició municipal que reguli l’ús del sòl haurà de ser concordant amb les determinacions del POUM i la legislació urbanística i sectorial vigent.

    2. Es prohibeix totalment, i serà considerada com a nul·la de ple dret, qualsevol dispensa que es pugui concedir en el compliment del POUM, tant a favor de particulars com a favor de qualsevol entitat pública.

    3. Aquest Pla, les seves normes urbanístiques i qualsevol altre document que l’integra són públics. Són també públics els instruments urbanístics que s’aprovin en desenvolupament del present POUM.

    4. Els particulars poden sol·licitar a l’Ajuntament certificats d’aprofitament urbanístic en els termes que preveu la legislació urbanística vigent.

    RÈGIM URBANÍSTIC DEL SÒL

    Article 7. Règim general

    El règim urbanístic del sòl, d’acord amb allò previst a la legislació urbanística vigent es defineix en aquest POUM per mitjà dels següents elements:


    a) la classificació del sòl, segons el seu règim jurídic i la seva destinació urbanística bàsica.
    b) la qualificació urbanística del sòl en zones i sistemes urbanístics.

    Article 8. Classificació del sòl

    1. Aquest POUM classifica el sòl del terme municipal de Castellbisbal, als efectes del seu règim jurídic, de conformitat amb la seva destinació bàsica, i d’acord ¡ amb els articles 24 i següents de la Llei d’Urbanisme, en:


    a) sòl urbà (SU)
    b) Sòl urbanitzable (SUR)
    c) Sòl no urbanitzable (SNU)

    2. Dins del sòl urbà, el POUM diferencia entre sòl urbà consolidat (SUC) i sòl urbà no consolidat (SUNC).

    3. Dins del sòl urbanitzable, el POUM diferencia entre Sòl urbanitzable delimitat (SURD) i Sòl urbanitzable no delimitat (SURND).

    4. Dins del sòl no urbanitzable, el POUM estableix zones en funció de l’objecte i del grau de protecció.

    5. La regulació detallada de cada classe de sòl prevista en el POUM s’estableix en els Títols V, VI i VII de les presents Normes Urbanístiques.

    Article 9. Qualificació del sòl

    1. El POUM qualifica el sòl en sistemes urbanístics i zones.

    2. La regulació detallada dels sistemes urbanístics s’estableix en el Títol II de les presents Normes Urbanístiques i la regulació detallada de les zones previstes per aquest POUM s’estableix en els Títols V i VII de les presents Normes Urbanístiques.

    Article 10. Reserva per a la construcció d’habitatges de protecció pública

    1. Tant en sòl urbà com en sòl urbanitzable, en els polígons d’actuació i sectors on es prevegi ús residencial de nova implantació, s’haurà de reservar, per a la construcció d’habitatges de protecció pública, el sòl on es pugui localitzar, com a mínim, el percentatge del sostre resultant destinat a ús d’habitatge que estableix aquest POUM per al conjunt de sectors i polígons, de conformitat amb allò que disposa la legislació urbanística vigent.

    2. Als efectes de l’apartat anterior, es considera que existeix ús residencial de nova implantació quan es donin les circumstàncies descrites en l’article 66.3 del RLU.

    3. Tant en sòl urbà com en sòl urbanitzable, el sòl corresponent al percentatge d’aprofitament urbanístic de cessió obligatòria i gratuïta s’incorpora al patrimoni municipal de sòl i d’habitatge, en els termes previstos a la legislació vigent i es destinarà a fer efectiu el dret dels ciutadans a accedir a un habitatge digne i adequat, mitjançant un règim de protecció pública.

    DESENVOLUPAMENT DEL POUM

    Article 11. Règim General

    1. Amb l’objectiu de desenvolupar l’ordenació establerta per les determinacions del POUM, es formularan, d’acord amb allò establert per la legislació urbanística, plans parcials urbanístics, plans especials urbanístics, plans de millora urbana i ordenances reguladores específiques.

    2. L’Agenda del POUM estableix l’ordre de prioritats per a l’execució de les actuacions que es consideren estratègiques. El desenvolupament de l’ordenació establerta pel POUM s’haurà de dur a terme ajustant-se a les prioritats fixades en l’Agenda del present POUM, i en el cas que s’aprovi un Programa d’Actuació Urbanística Municipal, el desenvolupament del POUM haurà d’adequar-se al mateix.

    3. Tots els plans, projectes i qualsevol altre document urbanístic de desenvolupament de les previsions d’aquest POUM han de garantir l’accessibilitat i la utilització, amb caràcter general, dels espais d’ús públic, de tal manera que no seran aprovats si no observen les determinacions i els criteris establerts en la normativa vigent.

    4. L’Ajuntament vetllarà especialment per la coordinació de les determinacions dels diferents sectors de planejament, especialment quan siguin redactats per la iniciativa privada.

    Article 12. Programa d’actuació urbanística municipal

    Per tal de definir les polítiques municipals de sòl i d’habitatge i les previsions i els compromisos per al desenvolupament del POUM, es podrà aprovar un programa d’actuació urbanística municipal, d’acord amb allò que estableix la legislació urbanística vigent.

    Article 13. Desenvolupament del POUM respecte als sistemes urbanístics

    1. El desenvolupament de les determinacions del POUM sobre els sistemes urbanístics s’efectuarà segons el règim urbanístic del sòl en què aquests se situïn i d’acord amb allò que es disposa específicament per a cadascun dels sistemes urbanístics.

    2. En tot cas, les determinacions del POUM respecte els sistemes urbanístics generals poden executar-se directament i immediatament, sens perjudici de la formulació de plans especials en els termes previstos legalment.

    3. Independentment de la tramitació i aprovació d'aquells instruments de planejament i/o execució, que es requereixin per al desenvolupament i implantació dels sistemes urbanístics, les construccions, les instal·lacions, les edificacions i altres activitats que puguin situar-se en sòls qualificats de sistema i en les zones adjacents de protecció de sistemes, estaran subjectes, sens perjudici d'altres autoritzacions i/o procediments que es requereixin, a l'obtenció de la corresponent llicència municipal.

    Article 14. Desenvolupament del POUM en sòl urbà

    1. Les determinacions del POUM que regulen el sòl urbà s’apliquen directament i immediatament, llevat d’aquells sectors de millora urbana expressament delimitats per aquest POUM, en què serà necessària i obligatòria la prèvia aprovació de plans de millora urbana .

    2. En els termes establerts per aquestes Normes i per la legislació urbanística vigent, es podran formular plans especials urbanístics i plans de millora urbana per a assolir els objectius previstos en els articles 67 i 68 del DL1/2005.

    3. En els polígons d’actuació urbanística delimitats pel present POUM s’exigeix la formulació de projectes d’urbanització i/o de reparcel·lació quan així estigui previst expressament en aquest POUM i de conformitat amb la legislació urbanística.

    4. L’ordenació urbanística prevista per aquest POUM referent a terrenys inclosos en Polígons d’Actuació Urbanística és vinculant. De la mateixa manera, l’ordenació de la volumetria serà vinculant, excepte en aquells casos en que se’n prevegin diverses, de forma alternativa.

    Article 15. Desenvolupament del POUM en sòl urbanitzable

    1. En el sòl urbanitzable delimitat el POUM es desenvolupa necessàriament mitjançant plans parcials urbanístics, l’executivitat dels quals serà condició indispensable per a la realització d’intervencions en el territori corresponent, llevat del supòsit dels sistemes generals que s’executin de forma independent dels sectors.

    2. L’àmbit territorial del plans parcials urbanístics s’haurà de correspondre necessàriament amb els sectors de planejament delimitats pel POUM, sens perjudici que els sectors de planejament parcial poden ser objecte de desenvolupament per subsectors d’acord amb la legislació urbanística vigent.

    3. En el sòl urbanitzable no delimitat, el POUM es desenvolupa necessàriament mitjançant plans parcials urbanístics de delimitació

    Article 16. Desenvolupament del POUM en sòl no urbanitzable

    1. Les determinacions del POUM que regulen el sòl no urbanitzable s’apliquen directament i immediatament, llevat d’aquells àmbits en relació amb els quals es preveu en aquest POUM o en la legislació urbanística la prèvia aprovació d’un Pla Especial urbanístic.

    2. D’altra banda, es podran desenvolupar les previsions del POUM mitjançant plans especials urbanístics que tinguin per objectiu alguna de les finalitats previstes pels mateixos en la legislació urbanística vigent. Aquests plans especials no podran alterar ni contradir les determinacions del POUM quant als criteris de protecció d’aquest sòl que justifiquen la seva classificació com a no urbanitzable, sens perjudici que puguin establir mesures addicionals de protecció

    Article 17. Plans parcials urbanístics

    1. Els plans parcials urbanístics que s’aprovin en relació amb els sectors de sòl urbanitzable delimitat hauran de contenir, a més de les determinacions establertes en aquest POUM per cada un dels sectors, les determinacions i la documentació previstes en els articles 79 a 89 del RLU.

    2. Els plans parcials urbanístics podran tramitar simultània o separadament els projectes d’urbanització. Podran incloure el detall del traçat i característiques de les obres d’urbanització bàsiques per tal de permetre l’execució immediata.

    3. Els plans parcials urbanístics hauran de preveure la delimitació d’un o més polígons d’actuació i definir el sistema d’actuació urbanística i la modalitat aplicable a cadascun, si no ve ja fixada en aquest POUM.

    4. Els plans parcials urbanístics han de preveure el termini per a l’execució de la urbanització i per a l’edificació del sector.

    5. Els plans parcials urbanístics d’iniciativa privada hauran de contenir a més de les determinacions anteriors i de les determinacions establertes en aquest POUM per cada un dels sectors, la documentació específica exigida per la legislació urbanística vigent.

    6. Els plans parcials de delimitació que s’aprovin en relació amb els sectors de sòl urbanitzable no delimitat hauran de contenir a més de les determinacions establertes en aquest POUM per cada un dels sectors, les determinacions i la documentació específica exigida per la legislació urbanística vigent, i, en especial, la justificació de la procedència de la seva formulació i tramitació, de conformitat amb les previsions establertes en el present POUM.

    Article 18. Plans de millora urbana

    1. Aquest POUM conté la delimitació dels sectors que han de ser objecte d’un Pla de millora urbana. Els plans de millora urbana que s’aprovin en relació amb els sectors de sòl urbà hauran de contenir, a més de les determinacions establertes en aquest POUM per cada un dels sectors, les determinacions i la documentació prevista en el articles 90 i 91 del RLU.

    2. Els plans de millora urbana que tinguin per objectiu l’acompliment d’operacions de millora urbana no previstes en el present POUM requeriran la prèvia o simultània modificació d’aquest, a excepció dels supòsits en què no s’alterin ni els usos principals, ni els aprofitaments i les càrregues urbanístiques, ni l’estructura fonamental del planejament urbanístic general.

    3. Els plans de millora urbana hauran de preveure la delimitació d’un o més polígons d’actuació i definir el sistema d’actuació urbanística i la modalitat aplicable a cadascun, si no ve ja fixada en aquest POUM.

    4. Els plans de millora urbana han de preveure el termini per a l’execució de la urbanització i de l’edificació del sector.

    5. Els plans de millora urbana poden ser objecte de desenvolupament per subsectors sempre que es compleixin les condicions establertes a la legislació urbanística vigent. Els plans de millora urbana seguiran els criteris de sostenibilitat mediambiental establerts per la normativa ambiental vigent al municipi.

    Article 19. Plans especials urbanístics

    1. Sens perjudici del Pla especial urbanístic previst en aquest POUM per a recuperar l’antiga Via Augusta com a via verda, es podran formular i aprovar altres Plans Especials Urbanístics d’acord amb la legislació urbanística vigent.

    2. Els plans especials urbanístics hauran de preveure, si s’escau, la delimitació de polígons d’actuació i definir el sistema d’actuació urbanística i la modalitat aplicable a cadascun, quan no vingui establerta en aquest POUM.

    3. Els plans especials urbanístics seguiran els criteris de sostenibilitat mediambiental establerts per la normativa vigent a Castellbisbal.

    Article 20. Catàleg de béns a protegir i catàleg de masies i cases rurals susceptibles de reconstrucció.

    1. Com a document d’aquest POUM, s’inclou el Catàleg de béns a protegir, el qual es composa per la totalitat dels elements que formen part actualment del Patrimoni protegit de Castellbisbal així com d'aquells altres que, en virtut de les determinacions urbanístiques d'aquest POUM, han de ser objecte de protecció.

    2. Així mateix, s’inclou el Catàleg de les masies i cases rurals situades en sòl no urbanitzable que són susceptibles de reconstrucció o de rehabilitació.

    3. L’Ajuntament podrà, ja sigui per pròpia iniciativa o a instància de part, incloure o excloure nous elements als referits Catàlegs. La inclusió o exclusió haurà de ser degudament justificada, previ informe tècnic municipal, i comportarà la modificació del POUM,

    4. En desenvolupament del POUM i a fi efecte de concretar les mesures de protecció dels elements integrants del Catàleg de béns a protegir es redactarà un Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni Cultural.

    GESTIÓ I EXECUCIÓ DEL POUM

    Article 21. Règim general

    1. L'execució d'aquest POUM i dels instruments de planejament que el desenvolupin correspon, en primer lloc i prioritàriament, a l'Ajuntament de Castellbisbal com administració actuant, sens perjudici de les competències que legalment tenen reconegudes altres administracions i organismes de caràcter públic i sense perjudici de la participació de la iniciativa privada en els termes definits per la legislació urbanística vigent.

    2. D’acord amb allò que disposa aquest POUM, la seva execució es realitza bé mitjançant la gestió integrada per sectors de planejament urbanístic o polígons d’actuació complets, o bé mitjançant la gestió aïllada, en aquells supòsits en què no s’hagi delimitat un polígon per al repartiment equitatiu dels beneficis i les càrregues derivats de l’ordenació urbanística. L’edificació dels solars resultants de les actuacions d’execució, tant integrades com aïllades, també és part integrant de la gestió urbanística, i constitueix la fase de culminació del procés, sens perjudici dels deures de conservació i de rehabilitació dels edificis, d’acord amb allò que estableix la legislació urbanística vigent.

    Article 22. Polígons d’actuació urbanística

    1. Aquest POUM conté la delimitació de diferents polígons d’actuació urbanística, els quals vénen grafiats en els plànols d’ordenació i pels quals la present normativa preveu determinacions concretes pels sòls que els integren,

    2. La delimitació de polígons d’actuació en sòl urbà consolidat comporta, a més del compliment de les determinacions previstes per a cada polígon, el deure dels propietaris d’acabar o completar a llur càrrec les obres d’urbanització necessàries perquè els terrenys assoleixin la condició de solar i a edificar els solars en els terminis establerts pel planejament.

    3. La delimitació dels polígons d’actuació en el sòl urbà no consolidat comporta, a més del compliment de les determinacions previstes per a cada Polígon, i sens perjudici de les previsions més concretes que es puguin establir en la fitxa de cada polígon, el següents deures per als propietaris:


    a) complir amb la distribució equitativa dels beneficis i càrregues derivats del planejament.
    b) cedir obligatòriament i gratuïta el sòl reservat pel POUM per a sistemes.
    c) costejar i, si escau, executar la urbanització.
    d) edificar els solars en els terminis establerts pel planejament.
    e) conservar les obres d'urbanització, agrupats legalment com a entitat de conservació, en els supòsits en què s'hagi assumit voluntàriament aquesta obligació o bé ho imposi justificadament el planejament o resulti expressament de la legislació urbanística vigent. Quan l’entitat de conservació ja estigui constituïda i s’hagi assumit voluntàriament l’obligació de conservació o s’imposi per obligació de la normativa vigent un termini superior, l’obligació de conservació de les obres d’urbanització serà de cinc anys a partir de la recepció de les obres d’urbanització, amb una pròrroga màxima de cinc anys més, d’acord amb l’establert en l’article 68.7 del RLU.
    f) cedir, si s’escau, obligatòriament i gratuïta el sòl corresponent al 10% de l’aprofitament del polígon, d’acord amb l’article 43 DL 1/2005.
    g) Efectuar la reserva, i posterior construcció, de l’habitatge protegit que determini el present document.

    4. L’àmbit dels polígons d’actuació delimitats per aquest POUM o pel planejament urbanístic derivat es podrà modificar amb l’objecte de facilitar la seva gestió o efectuar una millor equidistribució de beneficis i càrregues d’acord amb el procediment establert a l’article 113 del DL1/2005.

    5. Es podran delimitar nous polígons d’actuació urbanística per mitjà del Programa d’Actuació Urbanística Municipal, de plans derivats o bé, d’acord amb el procediment previst a l’article 113 del DL1/2005. No obstant, en sòl urbà no consolidat, la delimitació de nous polígons d’actuació urbanística s’ha d’efectuar per mitjà de la modificació del POUM o per mitjà del programa d’actuació urbanística municipal, llevat d’aquells necessaris per a la cessió de terrenys per a carrers i vies, que es pot efectuar d’acord amb allò que disposa l’article 113 del DL 1/2005.

    6. Els polígons d’actuació urbanística podran ser físicament discontinus d’acord amb el que disposa l’article 112 del DL1/2005.

    Article 23. Sistemes d’actuació urbanística

    1. L’execució dels polígons d’actuació urbanística delimitats per aquest POUM, pel Programa d’Actuació Urbanística Municipal, pel planejament derivat o pel procediment previst a l’article 113 DL1/2005, té lloc mitjançant qualsevol dels sistemes d’actuació i modalitats previstos a l’article 115 del DL1/2005.

    2. El sistema d'actuació preferent per als polígons d'actuació delimitats per aquest POUM és el de reparcel·lació en qualsevol de les seves modalitats, sens perjudici de la facultat d’aplicar el sistema d'expropiació quan es produeixi el supòsit previst a l'article 116.4 del DL 1/2005, o bé quan aquest Pla expressament ho determini.

    3. En aquells casos en què aquest POUM no ho prevegi, l’Administració actuant, en ocasió de l’aprovació del planejament derivat, determinarà el sistema d’actuació i la modalitat aplicable, segons les necessitats, mitjans econòmico-financers amb què compti, la col·laboració de la iniciativa privada i les altres circumstàncies que hi concorrin, seguint el procediment establert a l’article 113 del DL1/2005..

    4. Els sistemes d’actuació i les seves modalitats es poden alterar mitjançant el procediment previst a l’article 113 del DL1/2005, sense que sigui necessària la modificació del planejament urbanístic que els hagi establert.

    Article 24. Execució de sistemes urbanístics

    1. Per a la gestió i execució dels sistemes urbanístics, així com per a la seva adquisició, es procedirà, segons el règim urbanístic del sòl en què se situïn, d’acord amb les Normes urbanístiques d’aquest POUM i d’acord amb la legislació urbanística vigent.

    2. L’execució dels sistemes urbanístics que hagin de passar a titularitat pública, quan es trobin inclosos en un polígon d’actuació urbanística subjecte al sistema de reparcel·lació, es realitza mitjançant la seva cessió obligatòria i gratuïta, o bé mitjançant l’ocupació directa en els termes de l’article 150 del DL1/2005, o mitjançant una actuació aïllada expropiatòria, en cas que calgui avançar l’obtenció de la titularitat pública i resulti insuficient l’ocupació directa.

    3. L’execució dels sistemes urbanístics que hagin de passar a titularitat pública, quan no estiguin inclosos en un polígon d’actuació urbanística subjecte al sistema de reparcel·lació, es realitzarà d’acord amb la legislació urbanística vigent.

    Article 25. Recepció de les obres d’urbanització per part de l’Ajuntament

    1. L’obligació d’urbanitzar només s’entendrà complimentada prèvia acreditació de que les obres d’urbanització s’ajusten a la normativa sectorial vigent en el moment de procedir a la seva recepció.

    2. A aquests efectes, per tal de recepcionar les obres d’urbanització l’Ajuntament haurà de requerir, en tot cas, al promotor o entitat responsable d’executar les obres d’urbanització, la presentació de la documentació tècnica acreditativa del compliment de la normativa sectorial esmentada, així com la presentació de la documentació requerida per la legislació urbanística vigent.

    INTERVENCIÓ ADMINISTRATIVA EN L’EDIFICACIÓ I ÚS DEL SÒL

    RÈGIM DELS ACTES D’EDIFICACIÓ I ÚS DEL SÒL

    Article 26. Actes subjectes a llicència municipal

    1. Tots els actes de transformació o utilització del sòl o del subsòl o de les edificacions existents, d’edificació, de construcció o d’enderrocament d’obres que es realitzin en el terme municipal de Castellbisbal estaran subjectes a l’obligatòria obtenció de llicència urbanística amb caràcter previ a la seva iniciació. Resten, per tant, subjectes a l’obtenció de prèvia llicència urbanística totes les actuacions indicades en l’article 179.2 del DL1/2005, així com:


    a) la tala de masses arbòries,
    b) la tala de vegetació arbustiva en sòl no urbanitzable.
    c) la realització de rases, cates i canalitzacions a la via pública; així com les obres d’implantació i/o modificacions de serveis a la via pública i espais públics;
    d) la instal·lació de grues torre i elevadors per a la construcció;
    e) la instal·lació de bastides que superin l’alçada de planta baixa i un pis;
    f) la reparació, rehabilitació i pintat del revestiment de façanes;
    g) la realització de tallafocs;
    h) la instal·lació de rètols, cartells i plafons de publicitat a les façanes o a la via pública.
    i) qualsevol altra actuació assenyalada per aquest POUM, per les figures de planejament que el desenvolupin o complementin i per les ordenances reguladores corresponents i, en general, qualsevol acte que afecti a les característiques naturals dels terrenys o a la imatge del territori.

    2. Està subjecta a llicència de parcel·lació tota agrupació, segregació o divisió d’una finca en altres d’independents o en règim de propietat horitzontal, així com tots aquells supòsits que determina la normativa urbanística vigent, sempre i quan la parcel·lació no derivi d’un projecte de reparcel·lació. En sòl no urbanitzable no es podran efectuar parcel·lacions urbanístiques, i en sòl urbà i urbanitzable, la parcel·lació urbanística requereix, en qualsevol cas, l’aprovació prèvia dels instruments de planejament que els hagin de desenvolupar. També està subjecte a llicència la divisió d’una finca en règim de propietat horitzontal.

    3. L'obligatorietat d'obtenció prèvia de llicència urbanística afecta també als actes o activitats subjectes a d'altres autoritzacions administratives. En conseqüència, l’obtenció d’altres títols autoritzatoris no exclourà en cap cas la necessària obtenció de la llicència urbanística, sense la qual no es podrà iniciar l'activitat de que es tracti.

    4. Les llicències urbanístiques s’han d’atorgar d’acord amb allò que estableix el planejament urbanístic, les ordenances municipals i la legislació urbanística i de règim local vigent, i hauran de prendre en consideració els criteris de sostenibilitat i preservació del medi ambient que estableixi el Pla d’Acció Ambiental de Castellbisbal.

    5. S’exceptuen de l’obligatorietat d’obtenció prèvia de llicència urbanística:


    a) les obres d’urbanització previstes en els plans i projectes degudament aprovats i les parcel·lacions o la divisió de finques incloses en un projecte de reparcel·lació.
    b) les obres que s’executin en compliment d’un ordre municipal i sota la direcció dels serveis tècnics de l’Ajuntament.
    c) els treballs de neteja, desbrossament i jardineria a l’interior d’un solar quan es tracti dels jardins complementaris de l’edificació de la parcel·la.

    6. S’exigirà únicament comunicació prèvia a l’Ajuntament, d’acord amb la documentació i el procediment establert en la legislació de règim local i, en el seu cas, d’acord amb les ordenances municipals, per a les següents actuacions:


    a) les obres que no suposin canvis en les obertures, les parets, els pilars, i els forjats, ni en l’estructura, ni en la distribució interior de l’edifici, sempre que no necessitin direcció tècnica d’obra ni modifiquin els usos existents;
    b) la reparació no estructural d’humitats en cobertes i terrats sempre que no afecti a la seva totalitat.
    c) la reparació i el pintat de revestiment de façanes d’edificis no catalogats i tanques, i l’aplacat exterior de plantes baixes
    d) La instal·lació de bastides que no superin l’alçada de planta baixa i planta pis.

    Article 27. Actes promoguts per d'altres Administracions Públiques

    Quan les activitats assenyalades en l'article anterior siguin promogudes per òrgans de l’Administració de l’Estat o de la Generalitat de Catalunya, per entitats de dret públic que administrin béns estatals o autonòmics, o per altres entitats locals, serà també obligatòria la prèvia obtenció de llicència urbanística, amb les excepcions previstes per la legislació sectorial. En els casos d’urgència o d’interès públic excepcional s’actuarà d'acord amb allò establert a l'article 182 del DL1/2005.

    Article 28. Característiques estètiques de les edificacions

    Les construccions hauran d’adaptar-se, bàsicament, a l’ambient i entorn on estiguin situades, i a tal efecte:


    a) Les construccions en llocs immediats o que formin part d’un grup d’edificis de caràcter artístic, històric, arqueològic, típic o tradicional hauran d’harmonitzar-se amb el mateix, i també quan, sense existir conjunt d’edificis, n’hi hagués algun de gran importància o qualitat de les característiques indicades.
    b) En els llocs de paisatge obert i natural o en les perspectives que ofereixen el conjunt urbà o en les immediacions de les carreteres i camins de trajecte pintoresc no es permetrà que la situació, volum, alçada dels edificis, tractament de les façanes, murs i tanques o la instal·lació d’altres elements, limiti el camp visual per a contemplar la bellesa natural, trenqui l’harmonia del paisatge o desfiguri la perspectiva pròpia. Totes les intervencions hauran de donar compliment a la legislació sectorial de paisatge i medi ambient.

    Article 29. Règim jurídic dels edificis i usos fora d’ordenació o disconformes

    1. L’autorització d’actuacions en les construccions i les instal·lacions que, de conformitat amb el règim transitori previst en aquest POUM, resten en situació de fora d’ordenació o en volum disconforme s’ajustarà a allò previst per a les mateixes en l’article 102 DL1/2005 i en el règim transitori d’aquest POUM.

    2. Els canvis d’ús de les construccions i les instal·lacions que resten en situació de fora d’ordenació, de conformitat amb el règim transitori previst en aquest POUM, es poden autoritzar en els supòsits i les condicions regulats en l’article 53.5 del DL1/2005 i d’acord amb el règim transitori d’aquest POUM.

    Article 30. Règim d’ús provisional del sòl

    Es pot autoritzar de donar al sòl els usos provisionals i de fer-hi les obres de caràcter provisional que no siguin expressament prohibides per la legislació urbanística o sectorial ni pel planejament territorial, urbanístic o sectorial i que no hagin de dificultar l’execució d’aquests planejament en els supòsits i d’acord amb el procediment i les condicions previstes en l’article 53 del DL 1/2005.

    Article 31. Disciplina urbanística. Infraccions i sancions

    1. Constituirà infracció urbanística tota acció o omissió que comporti vulneració de les prescripcions contingudes en el present POUM i en el planejament que el desenvolupi, d’acord amb la tipificació establerta per la legislació urbanística vigent.

    2. Les infraccions urbanístiques comportaran, d’acord amb allò que estableix la legislació urbanística vigent, la incoació d’un expedient de protecció de la legalitat urbanística, que pot suposar la instrucció d’un o diversos procediments que tinguin per objecte la imposició de sancions, l’adopció de mesures de reposició de la realitat física alterada o de l’ordre jurídic vulnerat i la determinació dels danys i els perjudicis causats.

    DOCUMENTACIÓ DE LES SOL·LICITUDS DE LLICÈNCIES

    Article 32. Contingut mínim i comú de tota sol·licitud de llicència

    1. Tota sol·licitud de llicència contindrà, almenys, les indicacions següents:


    a) Nom, cognoms, domicili i document d’identitat de la persona interessada i del peticionari. Si es tracta de persones jurídiques: raó social, codi d’identificació fiscal i domicili, així com també la identificació i domicili del representant legal i del peticionari.
    b) Identificació del lloc assenyalat per rebre notificacions.
    c) Situació de la finca i la seva referència cadastral.
    d) Descripció de l’obra, ús, operació o instal·lació objecte de la sol·licitud de llicència.
    e) Les altres circumstàncies que, segons el tipus de llicència, es determinen en els articles següents.
    f) Lloc, data i signatura.
    g) Autoritat a la qual va dirigida la sol·licitud, que serà l’Alcaldia.

    2. La sol·licitud serà formulada en l’imprès oficial municipal, indicant la referència cadastral.

    3. En qualsevol cas, el desenvolupament del contingut formal, material i de la tramitació de les sol·licituds de llicència podrà ser objecte de regulació especifica mitjançant ordenança municipal.

    Article 33. Classificació de les llicències

    Les llicències es classifiquen en:

    1. Les que requereixen l’aportació d’un projecte subscrit per tècnic competent. Són aquelles obres d’edificació, d’ampliació, de reforma, de reparació o de rehabilitació que alterin l’estructura o l’aspecte exterior o afectin la seguretat de les construccions existents i, en tot cas, les següents:


    a) Les que afectin als fonaments o als elements estructurals.
    b) Les que modifiquin el volum o les superfícies construïbles, les instal·lacions o els serveis comuns.
    c) Les que alterin el nombre d’habitatges o locals existents.
    d) Les que substitueixin o modifiquin els usos preestablerts o previstos.
    e) Les que afectin béns catalogats.
    f) La construccions auxiliars, garatges, magatzems, coberts i piscines.
    g) La distribució interior del edificis.
    h) La instal·lació de grues torre.
    i) Les obres d’enderrocament total o parcial dels edificis.
    j) Els moviments de terres, desmunts, explanació, excavació i terraplens sense edificació posterior, sempre que es produeixin variacions de més d'un metre en la cota natural del terreny. La construcció de murs de contenció.
    k) La realització de rases, cates i canalitzacions a la via pública, així com les obres d’implantació i/o modificacions de serveis a la via pública i a l’espai públic.
    l) Les parcel·lacions de finques quan hagin de ser objecte de llicència.
    m) Aquelles actuacions per a les que la normativa vigent exigeixi projecte tècnic.

    2. Les que no requereixen projecte tècnic, per la seva escassa dificultat, que són les no previstes en l’apartat anterior. No obstant això, podrà ser exigida la direcció de tècnic competent, que en el cas de legalització en seria un certificat de solidés, o la presentació de memòria, plànols o croquis quan les característiques de l’obra ho fessin necessari.

    Article 34. Documentació de la sol·licitud de llicència d’obres

    1. A la sol·licitud de les llicències d’obres que requereixin projecte tècnic, sens perjudici de la que exigeixi la normativa vigent, s’acompanyarà la documentació següent:


    a) Projecte tècnic, per duplicat, signat i visat, adequat a l’obra, ús o instal·lació, i integrat almenys per:
    - Memòria en la qual sigui descrita l’operació, obra, ús o instal·lació amb la precisió i abast suficients per a avaluar, juntament amb els altres documents, la pertinència de la llicència.
    - Pressupost de l’obra.
    - Plànols de situació i emplaçament amb base topogràfica georeferenciada a l’escala adequada. Es detallaran els serveis urbanístics existents en un radi de 50 metres, i es lliurarà una còpia en suport digital.
    - Plànols d’informació a escala 1:1000, detallant la situació dels edificis, fondàries, alçades, etc.
    - Plànols de l’obra projectada, a escala no inferior de 1:100.
    b) Fotografies de l’estat actual de l’edificació i de la parcel·la, vials i voreres, que permetin una correcta visualització del seu estat inicial.
    c) Destinació actual i projectat de la finca, si hi hagués canvi d’ús.
    d) Nomenament dels tècnics competents que assumeixen la direcció de l’obra.
    e) Estudi de seguretat i salut.
    f) Serà una condició per a l’inici de les obres la designació de l’empresa constructora, acompanyant el document on el contractista assumeixi l’execució de l’obra, i la declaració jurada o promesa d’estar al corrent del pagament de tributs.
    g) El dipòsit de la fiança que garanteixi la reposició del serveis i elements urbans que puguin ser afectats per les obres.
    h) Avaluació del volum i les característiques dels residus que s’originaran i full d’acceptació de instal·lació o instal·lacions de reciclatge i disposició del rebuig on es gestionaran, i si s’escau, fiançar, en el moment d’obtenir la llicència urbanística municipal, els costos previstos de gestió dels residus, conforme el Decret 201/1994, regulador dels enderrocs i altres residus de la construcció..
    i) Quan procedeixi, l’autorització dels organismes competents en la matèria del domini públic afectat per l’actuació.

    2. A les sol·licituds de llicència d’obres que no requereixin projecte tècnic, sens perjudici de la que exigeixi la normativa vigent, s’acompanyarà, com a mínim, la documentació següent:


    a) Memòria i pressupost de l’obra, croquis de la proposta i fotografies de l’estat actual.
    b) Si s’escau, direcció tècnica de l’obra.
    c) Serà una condició per a l’inici de les obres la designació de l’empresa constructora, acompanyant el document on el contractista assumeixi l’execució de l’obra, i la declaració jurada o promesa d’estar al corrent del pagament de tributs.

    3. En les llicències d’obres incloses a l’àmbit de la urbanització de Costablanca, caldrà incorporar en el projecte una justificació tècnica de la fonamentació, l’estructura, els murs de contenció i els moviments de terres que es proposin efectuar basats en les recomanacions de l’estudi de perillositat geològica de la urbanització, que l’Ajuntament facilitarà.

    Article 35. Documentació de la sol·licitud de llicència d’enderroc

    A la sol·licitud de la llicència d’enderroc, total o parcial, s’acompanyarà la documentació següent:


    a) Projecte tècnic que inclogui:
    Plànol d’emplaçament a escala 1:500.
    Plànol de les plantes, alçats i seccions que permetin apreciar l’abast de l’enderroc, amb fotografies de l’interior i de les façanes pròpia i veïnes.
    Memòria tècnica explicativa de les característiques dels treballs, amb indicació del programa i mesures de seguretat en relació a l’obra, les finques veïnes i la via pública.
    Pressupost de l’obra.
    Fotografies de l’estat actual de l’edificació, del solar, de les voreres i dels vials
    b) Direcció d’obra del tècnic competent.
    c) Justificació de no estar inclòs l’edifici o algun dels seus elements en el Catàleg de béns protegits.
    d) Avaluació del volum i les característiques dels residus que s’originaran i especificar la instal·lació o instal·lacions de reciclatge i disposició del rebuig on es gestionaran, i si s’escau, fiançar, en el moment d’obtenir la llicència urbanística municipal, els costos previstos de gestió dels residus, conforme el Decret 201/1994, regulador dels enderrocs i altres residus de la construcció.
    e) Informació del temps previst per a l’enderroc i lloc d’ubicació dels contenidors.
    f) Estudi de Seguretat i Salut.
    g) Document que acrediti que el peticionari es compromet a reparar els mals que podria ocasionar en els béns de domini públic i a reposar els elements dels serveis que provisionalment s’hagin de retirar.

    Article 36. Documentació de la sol·licitud de llicència de grues torre

    1. A la sol·licitud de llicència per a la instal·lació de grues torre s’acompanyarà la documentació següent:


    a) Plànol de situació i d’ubicació de la grua en relació a la finca de l’obra i finques immediates.
    b) Indicació de la base d’assentament, alçada màxima, posició del contrapès, àrea d’influència del braç i altura de les edificacions i instal·lacions al seu abast.
    c) Certificació de la casa instal·ladora, subscrita per tècnic competent, acreditativa del perfecte estat dels elements de la grua, fent constar les càrregues màximes, en les posicions més desfavorables, que puguin ser transportades en els diferents supòsits d’ús que es prevegin.
    d) Assumpció per l’instal·lador de la responsabilitat fins a deixar-la en condicions de funcionament.
    e) Document expedit i visat per tècnic competent, acreditatiu que assumeix el control del funcionament i la seguretat de la grua.
    f) Pòlissa d’assegurança de responsabilitat civil mínima segons la normativa vigent pels danys de qualsevol classe que pugui produir el funcionament de la grua durant l’estada a l’obra.
    g) Document diligenciat i segellat per una entitat d’inspecció i control.
    h) L’altra documentació que pugui establir la normativa específica aplicable.

    2. En el cas que per qualsevol motiu les obres d’edificació que comporten la instal·lació de la grua restin aturades, s’haurà de desmuntar aquesta per motius de seguretat pública.

    Article 37. Documentació de la sol·licitud de llicència de primera utilització

    A la sol·licitud de llicència de primera utilització s’acompanyarà la documentació següent:


    a) Certificat de final d’obra, signat pels tècnics directors i visat.
    b) Plànols definitius que recullin les modificacions introduïdes durant l’obra respecte del projecte aprovat o, en cas contrari, certificació tècnica que no n’hi han hagut.
    c) Certificació tècnica que han estat reposats els serveis i elements urbans afectats per les obres, on es faci constar la connexió de la instal·lació d’evacuació d’aigües residuals a la xarxa de clavegueram.
    d) Fotografies de l’obra acabada.
    e) L’altra documentació o requisits que exigeixi la normativa vigent d’aplicació.

    Article 38. Documentació de la sol·licitud de llicència de parcel·lació

    A la sol·licitud de llicència de parcel·lació o declaració de la seva innecessarietat s’acompanyarà un projecte tècnic que inclogui la documentació següent:


    a) Memòria que faci referència al pla d’ordenació que estableixi les condicions de parcel·lació; es justifiqui jurídicament i tècnicament l’operació; i es descriguin la finca a parcel·lar i les parcel·les resultants, amb expressió de la situació, superfície i finques amb les quals limiten.
    b) Certificació de domini del Registre de la Propietat.
    c) Plànol de situació, a escala no inferior a 1:1.000, georeferenciada, i còpia en suport digital.
    d) Plànol ,a escala adequada, de la finca a parcel·lar i de les finques confrontants, on es representin els elements naturals i constructius existents, georeferenciada, i còpia en suport digital.
    e) Plànol d’informació a escala adequada, on s’indiqui la ubicació de les dotacions públiques del sector, polígon o unitat d’actuació on estigui inclosa la finca, si s’escau.
    f) Plànol de la finca a parcel·lar i de les parcel·les resultants, a l’escala adient, en format digital.
    g) Els altres requisits establerts legalment o necessaris per a la interpretació de la proposta.

    Article 39. Documentació de la sol·licitud de llicència sobre béns catalogats

    A la sol·licitud de llicència sobre béns catalogats s’acompanyarà, a més a més del que es preveu a les llicències d’obres, la documentació següent:


    a) Projecte tècnic que inclogui:
    Memòria en la que es justifiqui l’obra o l’ús i s’assenyali la destinació o finalitat.
    Plànols informatius de l’estat actual de l’edificació, acompanyats d’un reportatge fotogràfic.
    Plànols de l’entorn de l’edifici o construcció, detall de façanes i elements constructius, i descripció de materials emprats en la construcció, acompanyats d’un reportatge fotogràfic.
    Plànols on es detallaran adequadament les obres que es preveuen realitzar, i la seva incidència en l’obra existent.
    b) Autorització del Departament de Cultura o d’altres organismes competents en la matèria, en cas que sigui necessari pel tipus de bé.

    Article 40. Particularitats del projecte en cas d’obres de reforma

    En cas de tractar-se d’obres de reforma, el projecte previst a l’article 32 es grafiarà de la manera següent:


    a) Si és amb colors:
    En negre, la part que es conservi.
    En groc, l’obra o element que desaparegui.
    En vermell, l’obra nova.
    b) També es podrà explicar per plànols separats.
    c) En un i altre cas, s’aportaran fotografies de l’obra o element que desaparegui.

    PROCEDIMENT D’ATORGAMENT DE LES LLICÈNCIES

    Article 41. Procediment, forma i notificació de les llicències

    1. La competència i el procediment per a atorgar les llicències urbanístiques s’ajustarà al que preveu la legislació de règim local i a les ordenances que es puguin aprovar en desenvolupament d’aquestes Normes.

    Article 42. Abast de les llicències

    1. Tot allò que es disposa en aquestes normes urbanístiques, en ordenances i en disposicions de caràcter general respecte a condicions d’edificació i ús del sòl, normes de seguretat, de sanitat, de gestió de residus, d’estètica, de policia urbana i d’altra mena, estarà implícitament inclòs en el contingut de l’acord d’atorgament de les llicències.

    2. Els titulars de llicències hauran de respectar, juntament amb les condicions implícites, les clàusules particulars expressades en les llicències. No es podrà invocar la inobservança de disposicions o clàusules d’obligat compliment en base a la insuficiència del contingut de la llicència.

    Article 43. Condicions de l’atorgament

    Les llicències seran atorgades amb subjecció a allò que disposen aquest POUM i la normativa d’aplicació pel que fa a la classe de sòl, el tipus de zona i destinació i les condicions d’aprofitament, d’edificabilitat i d’ús que es preveuen.

    Article 44. Deficiències

    1. Quan en la tramitació del procediment de concessió de llicència s’observessin deficiències, es distingirà entre les que s’han d’esmenar prèviament a l’atorgament de la llicència o les que poden ser objecte de condicionament en la llicència, que s’incorporaran a la mateixa com a condicions particulars.

    2. S’hauran d’esmenar prèviament aquelles deficiències derivades de la insuficiència o incoherència de les dades tècniques, les que no permetin formular un pronunciament sobre la correcta aplicació de la normativa si no és a través de la comprovació de l’esmena a efectuar, i les que puguin afectar la correcta interpretació del projecte o l’execució de l’obra. En aquests casos, les deficiències s’hauran de notificar a l’interessat, perquè les esmeni en el termini que s’estableixi, amb un mínim de 10 dies, amb l’advertiment que el termini per resoldre queda suspès mentrestant, i de les causes de caducitat del procediment o denegació de la llicència.

    Article 45. Terminis i caducitat de les llicències

    1. Totes les llicències hauran de preveure un termini per al començament de les obres i un altre per a acabar-les. Els terminis de començament i d’acabament es faran en funció de la classificació de les obres prevista a l’article anterior, i són els següents:


    a) Obres de nova planta i obres parcials d’intervenció en edificis, que requereixin projecte tècnic: un any per a iniciar-les i dos anys per a acabar-les, prorrogables segons els terminis establerts per la legislació vigent.
    b) Obres de connexió a serveis a la via pública: tres mesos per a iniciar-les i sis mesos per a acabar-les, prorrogables segons els terminis establerts per la legislació vigent.
    c) Per a la resta d’obres: sis mesos per a iniciar-les i un any per a acabar-les, prorrogables segons els terminis establerts per la legislació vigent.
    d) La llicència d’instal·lació de grues torre tindrà, com a màxim, la mateixa durada que l’obra sobre la qual actuen.

    2. Les llicències caducaran pel transcurs dels terminis de començament o acabament de les obres i per la paralització durant les dues terceres parts del termini concedit per al seu acabament. Aquests terminis de caducitat seran indicats en les condicions generals de la llicència. Els terminis es computaran des del dia següent de la notificació de la llicència a l’interessat.

    3. La caducitat de les llicències serà declarada per l’òrgan al qual correspon la seva concessió, i determinarà l’arxiu de les actuacions. Declarada la caducitat, caldrà sol·licitar llicència per les obres no executades, a les quals serà d’aplicació l’ordenació urbanística en vigor, inclosa l’adaptació a la normativa tècnico-constructiva aprovada amb posterioritat a la llicència, així com satisfer els tributs locals corresponents.

    NORMES EN L’EXECUCIÓ I CONCLUSIÓ DE LES OBRES

    Article 46. Direcció de les obres i modificacions durant el curs d’execució

    1. Totes les obres que requereixin projecte tècnic o les que, per les seves característiques, resulti necessari, s’executaran sota la direcció facultativa de tècnic legalment competent.

    2. En cas de la renúncia del tècnic director de les obres, aquesta s’haurà de notificar a l’Ajuntament, en el termini de tres dies, per escrit visat en el qual farà constar la causa. El promotor haurà de suspendre immediatament les obres i designar un nou facultatiu director de l’obra, comunicant per escrit a l’Ajuntament l’acceptació visada del tècnic. Es prendran, en tot cas, les mesures de seguretat que requereixi l’obra, tenint en compte que si les obres afectessin l’estructura de l’edifici, la designació del nou tècnic haurà de ser immediata.

    3. Si durant el transcurs d’una obra fos necessari introduir en el projecte alguna modificació, se sol·licitarà la modificació de la llicència prèviament a la seva execució. Per als simples reajustaments del projecte a l’obra, serà suficient la presentació d’un croquis explicatiu del canvi a l’Ajuntament, en el moment d’executar-se, i certificació del tècnic director.

    4. Les obres que no s’ajustin a la llicència seran suspeses immediatament, i sotmeses a procediment disciplinari i sancionador d’acord amb allò que disposa la present normativa i la legislació urbanística vigent.

    Article 47. Obligacions durant l’execució i conclusió de les obres

    1. En totes les obres haurà d’haver-hi un exemplar del projecte i de la llicència d’obres.

    2. Durant les obres de construcció, ampliació, addició, reforma, reparació i millora de tota classe, els facultatius i personal de l’Ajuntament que, d’acord amb la legislació urbanística vigent tindran la condició d’autoritat, podran inspeccionar els treballs quan ho creguin convenient o quan ho disposin altres Administracions en el marc de les seves competències. En tot cas, podran citar el promotor o el director de l’obra perquè assisteixin a les visites d’inspecció, de les quals s’estendrà l’oportuna acta.

    3. Si de la inspecció resultés que en l’execució de l’obra s’infringeixen aquestes normes o la legislació urbanística vigent o que les obres no s’ajustessin a les condicions de la llicència, es comunicarà aquest fet a l’òrgan municipal competent, que incoarà expedient de protecció de la legalitat urbanística i ordenarà la suspensió de l’obres i adoptarà les mesures preventives que cregui convenients a fi que les obres il·legals no segueixin el seu curs.

    4. Dins de les quaranta-vuit hores immediates a la conclusió de l’obra es retiraran els materials que hi resten, i es reposarà la vorera i la calçada si abans no ho haguessin permès les necessitats i operacions de la construcció.

    5. Acabades les obres, el promotor, dins dels següents quinze dies, sol·licitarà a l’Ajuntament la llicència de primera utilització o ocupació de l’edifici, acompanyant la documentació prevista en aquestes normes. Rebuda aquesta documentació, els tècnics municipals realitzaran la corresponent visita d’inspecció, i si es comprovés que l’edificació s’ajusta al projecte aprovat i, en el seu cas, a les modificacions, i que s’han reposat el serveis i els elements urbans afectats, s’expedirà la llicència de primera utilització o ocupació dels edificis.