AMB Àrea Metropolitana de Barcelona

ÀREA DE DESENVOLUPAMENT DE POLÍTIQUES URBANÍSTIQUES
SECCIÓ DE PLANEJAMENT URBANÍSTIC


DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

    Primera. Edificis, instal·lacions i usos en situació de fora d’ordenació

    1. Queden en situació de fora d’ordenació, amb les limitacions assenyalades a continuació, les construccions, les instal·lacions i els usos que per raó de l’aprovació del planejament urbanístic quedin subjectes a expropiació, cessió obligatòria i gratuïta, enderrocament o cessament.

    2. Queden en situació de fora d’ordenació i han de procedir al seu cessament tots els usos preexistents que resultin expressament prohibits per les determinacions d’aquest POUM i pel planejament derivat que s’aprovi amb posterioritat.

    3. En aquests edificis i instal·lacions, no es podran autoritzar obres de consolidació, ni d’augment de volum, però sí les reparacions que exigeixi la salubritat pública, la seguretat de les persones o la bona conservació de les dites construccions i instal·lacions. En qualsevol cas, les obres que s’hi autoritzin no comportaran augment del valor d’expropiació.

    4. En els edificis i instal·lacions fora d’ordenació, els canvis d’usos només es podran autoritzar de forma provisional, d’acord amb l’article 53 del DL 1/2005.

    5. Els usos preexistents en les edificacions fora d’ordenació, es podran mantenir sempre i quan s’adaptin als usos admesos, categories i situacions que per a cada zona estableixi la nova reglamentació.

    6. Si l’edifici o instal·lació està fora d’ordenació per raó de resultar afectada per una nova alineació de vial subjecte a cessió gratuïta, però no és inclosa a cap sector de planejament derivat ni a cap polígon d’actuació urbanística, tindrà la consideració de sòl urbà no consolidat (segons article 40.3 del R.U.), permetent-se únicament les obres que es regulen a la D.T. 2a.

    7. Les edificacions existents entre la instraestructura ferroviària i la línia d’edificació seran regulades segons allò establert a l’article 16 de la Llei del sector ferroviari 39/2003, l’article 34 i següents del Reglament del sector ferroviari i disposicions concordants i l’article 99.2 del Reglament de la Llei d’Urbanisme D 305/2006.

    Segona. Edificis en situació de volum o ús disconforme

    Les edificacions que resultin disconformes amb els paràmetres del nou planejament, sempre que no els correspongui la situació de fora d’ordenació, quedaran sotmeses al règim següent:

    1. En cas que l’edifici sigui parcialment afectat com a vial:

    - A la part afectada només es permeten les reparacions segons la D.T. 1a.
    - A la part no afectada es permeten obres de consolidació, rehabilitació i canvi d’ús, respectant les condicions del planejament, però no d’increment de volum i/o sostre.
    - En cas d’actuacions que comportin increment de volum i/o sostre, o de substitució de l’edificació, caldrà cedir prèviament la part afectada com a vial.

    2. En cas que l’edificació o instal·lació superi el volum i/o sostre que el planejament permet a la parcel·la:

    - Es permeten les obres de consolidació, rehabilitació i canvi d’ús, però no les d’increment de volum i/o sostre.

    - En cas que la part d’edifici que genera la disconformitat s’enderroqui i el volum i/o sostre resultant no superi el màxim permès, s’aplicarà la regulació de l’apartat següent.

    3. En cas que l’edificació o instal·lació no superi el volum i/o sostre que el planejament permet a la parcel·la:

    - Es permeten les obres de consolidació, rehabilitació i canvi d’ús, respectant les condicions del planejament.

    - A les zones urbanístiques d’ús principal habitatge, es permet increment de volum i/o sostre sempre i quan l’increment respecti els paràmetres de la zona i que no es superi el volum i/o sostre màxim permès.

    - A les zones urbanístiques d’ús principal industrial es distingeixen dues situacions:

    - En cas que la part de l’edificació o instal·lació que presenta disconformitat disposi de llicència municipal, es permet increment de volum i/o sostre sempre i quan l’increment s’adapti als paràmetres vigents, i que no es superi el màxim permès a la parcel·la.

    - En cas que la part d’edificació o instal·lació que presenta disconformitat no disposi de llicència municipal, caldrà enderrocar o retirar la part disconforme si es vol incrementar el volum i/o sostre, cas en el qual s’aplicaran les condicions indicades al paràgraf anterior.

    Tercera.- Edificacions en sòl no urbanitzable

    Les edificacions i els usos contraris al planejament, en sòl no urbanitzable, i no susceptibles de ser legalitzades, es consideraran en règim de fora d’ordenació

    Quarta.- Llicències de divisió en propietat horitzontal

    Els edificis construïts de conformitat amb una llicència urbanística anterior a l’aprovació inicial del POUM podran obtenir llicència de divisió de propietat horitzontal sempre i quan els habitatges resultants compleixin els paràmetres d’habitabilitat previstos en la normativa sectorial.

    Cinquena.- Adaptació a la normativa d’incendis i d’accessibilitat

    Els edificis construïts de conformitat amb una llicència urbanística anterior a l’aprovació inicial del POUM, per tal d’adaptar-se a la normativa d’incendis i accessibilitat podran localitzar els accessos i instal·lacions tècniques necessàries, sempre i quan no sigui possible la seva ubicació alternativa, ocupant part de la separació a termenals, amb el límit d’1 metre respecte les finques veïnes en el tipus d’ordenació aïllada, i complint les normes d’habitabilitat,

    Sisena.- Parcel·la mínima

    Aquelles parcel·les preexistents, que constin inscrites al Registre de la Propietat amb anterioritat a l’aprovació inicial del present POUM i que no acompleixin les determinacions sobre superfície mínima o façana mínima establertes per a cada zona tenen la condició d’edificables en les condicions establertes a cada zona, sempre i quan la regulació zonal no ho prohibeixi expressament.

    Setena.- Entitats urbanístiques col·laboradores de conservació

    1. D’acord amb el que preveu l’art. 44.1 g) de la Llei d’Urbanisme (DL 1/2005) i 68.7 del seu Reglament, les actuals entitats urbanístiques col·laboradores de conservació constituïdes per obligació imposada pel planejament general que es revisa mantindran la seva vigència fins a l’acabament del termini pel qual foren constituïdes o, en el cas de ser superior, pel màxim legalment admès. En aquest sentit l’obligació de conservar les obres d’urbanització dels propietaris inclosos en sectors de sòl urbanitzable establerta pel planejament que es revisa es manté en vigor.

    2. Igualment, pel que fa als sectors de sòl urbanitzable del planejament que es revisa denominats St. Vicenç, Los Herreros i Ca n’Esteper, en els quals encara no ha estat constituïda l’entitat de conservació, serà obligació dels propietaris conservar les obres d’urbanització constituïts en junta de conservació fins que l’àmbit no arribi a tenir consolidada l’edificació en dues terceres parts, termini que serà el termini màxim legal.

    Vuitena.- Compatibilitat del creixement urbanístic amb la protecció front els riscos d’inundació

    En els sector PAU 01 Cinemàtica, PAU 06 Can Costa, PAU 09 Ca n’Esteper, PAU 10 Farigola, SURd01 Can Galí, SURd 02 Can Nicolau de Dalt, SURnd 01 Sector Guineua nord, SURnd 02 Sector Guineua sud i el PEU 01 de recuperació del traçat de la Via Augusta, caldrà que el desenvolupament del corresponent planejament derivat es demostri la compatibilitat del creixement urbanístic planificat d’acord amb allò establert a l’article 6 “Directriu de preservació front els riscos d’inundació” i la Disposició Transitòria primera “Aplicació de la directriu de protecció front als riscos d’inundació en el cas del planejament general no adaptat a la Llei d’Urbanisme” i Segona “Estudis d’inundabilitat en cas de manca d’instrument de planificació hidràulica aprovat” del Decret 305/2006 de 18 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei d’Urbanisme.