AMB Àrea Metropolitana de Barcelona

ÀREA DE DESENVOLUPAMENT DE POLÍTIQUES URBANÍSTIQUES
SECCIÓ DE PLANEJAMENT URBANÍSTIC


PROTECCIÓ DEL PATRIMONI CULTURAL

    Article 150. Béns a protegir
    (Article modificat per l’expedient nº 2011/044543)

    1. Aquest Pla incorpora i integra a nivell urbanístic els valors del patrimoni cultural dels elements d’interès arqueològic, històric, artístic, paisatgístic i mediambiental, per tal de regular la seva conservació i revalorització en relació a l’ordenació proposada.

    2. L’objecte de la protecció s’estructura en els següents apartats

    - Catàleg de béns a protegir:
    A. Edificis en sòl urbà
    B. Edificis en sòl rústic
    C. Paratges i elements naturals
    D. Àrees d’interès arqueològic i geològic

    3. Tots aquests elements i les seves característiques i situació s’indiquen en el Catàleg que integra el present POUM.

    4. L’Administració vetllarà pel manteniment per part dels propietaris del bon estat dels elements inclosos al Catàleg, potenciant la seva restauració i permetent la seva reconstrucció en cas de desaparició parcial o total.

    5. Sens perjudici del Pla Especial de protecció del patrimoni que desenvoluparà el catàleg i mentre no s’aprovi el mateix, en relació amb els elements del patrimoni cultural catalogats s’hauran de respectar les següents normes de protecció.

    A) Edificis i elements en sòl urbà

    1. S’inclouen a aquesta protecció aquells edificis que, formant part de la trama urbana, conserven encara elements històrics i arquitectònics d’interès que els fan mereixedors de protecció.

    2. Només s’admeten les obres de conservació, restauració i rehabilitació. En cas que les indicades obres comportin increment de volum o modificació de la façana, es respectaran les següents condicions:

    a) No superar les condicions d’edificació de la zona urbanística corresponent.
    b) Respectar els elements d’interès indicats a la fitxa o que es puguin descobrir.
    c) Presentar, prèviament a la llicència, un avantprojecte que defineixi les obres que es volen realitzar, incorporant plànols de l’estat actual, fotografies i imatge resultant, indicant els materials a usar. Aquest avantprojecte constarà de la següent documentació, independentment del corresponent projecte tècnic amb el contingut contemplat en l’article 38 de les presents normes urbanístiques;


      - Aixecament planimètric complert de l'edificació amb plantes, alçats i seccions, tant generals del conjunt, com de detall de les diferents parts diferenciades que els composin, així com detalls constructius dels diferents elements significatius, amb un nivell de precisió i unes escales gràfiques suficients per a la seva plena comprensió fins permetre la seva possible reconstrucció total o parcial.
      - Reportatge fotogràfic detallat i complert sobre la totalitat de l'edificació, amb visions de conjunt i de detall dels diferents elements que la composen, tant de la formalització exterior, com dels espais interiors.
      - Estudi historiogràfic complert de l'edificació, amb la identificació de la major informació possible entorn a la seva construcció i els agents que hi van intervenir, i les modificacions o ampliacions més significatives que hagi experimentat en la seva història.

    d) Els elements a protegir o conservar es podran col·locar de nou per tal de millorar el resultat funcional de les obres

    3. Només s’admeten els usos indicats a la zona urbanística corresponent, en cas que a la fitxacorresponent a l’element es contemplin altres usos.

    B) Edificis i elements en sòl rústic

    S’inclouen en aquesta protecció aquelles edificacions dignes de ser protegides, però que no tenen un ús original agrícola i residencial, o bé que resten en runes. El Catàleg podrà ser modificat per l’Ajuntament de tal manera que aquelles edificacions que actualment estan en runes puguin ser incloses dins el Catàleg específic de masies i cases rurals susceptibles de reconstrucció o rehabilitació previ informe tècnic municipal.

    C) Paratges i elements naturals

    1. S’inclouen en aquesta protecció aquells paratges que presenten especials característiques pel que fa a la morfologia, l’arbrat i els elements naturals.

    2. Pel que fa a la seva protecció, caldrà redactar projectes específics que, atenent a les característiques de cada element, resolguin com a mínim els següents aspectes:

    - Accessos
    - Massa arbòria, vegetació i flora.
    - Aigua
    - Fauna
    - Sòls
    - Elements construïts d’interès històric.

    D) Àrees d’interès arqueològic

    1. Es objecte d’aquesta protecció la conservació i, en el seu cas, rehabilitació dels elements d’interès arqueològic existents al terme municipal.

    2. Qualsevol intervenció en aquests elements requerirà l’informe previ del Departament de Cultura de la Generalitat, per a ser autoritzada

    3. En el cas de les àrees i jaciments d’interès arqueològic i paleontològic cal contemplar els següents aspectes:

    - En el cas de jaciments arqueològics NO delimitats i de les àrees d’expectativa arqueològica s’ha de preveure que, fins la seva delimitació, precisen d’un entorn de protecció ampli (raonat a partir de les troballes superficials o de la informació de que es disposa o superfície amb un radi de 100 metres des del centre de la troballa que dóna lloc a l’àrea d’expectativa arqueològica o al jaciment, superfície que s’hauria d’adaptar al parcel·lari.

    - Com a mesura protectora per tal de protegir possibles jaciments no documentats ni coneguts s’ha d’establir que la documentació del planejament derivat haurà de contemplar i tenir en compte els resultats d’una prospecció arqueològica del seu àmbit.

    - No es pot planificar cap actuació que afecti el subsòl en aquells punts on hi hagi un jaciment arqueològic.

    - Tots els béns que formen part del Patrimoni cultural han de quedar representats en un plànol, a una escala mínima d’1:5.000, on s’han de veure els límits del bé o l’entorn de protecció si s’escau i on s’ha d’especificar el nivell de protecció.

    6. Es complirà la legislació vigent sobre patrimoni:

    - Llei 9/93, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català
    - Decret 78/2002, de 5 de març, del reglament de protecció del patrimoni arqueològic i paleontològic de Catalunya.

    7. Els elements considerats com a BCIN i BCIL compliran els articles 33, 34, 35 i 36 de la Llei de Patrimoni Cultural, així com els deures fixats als articles 21 i 25.

    8. En les obres en edificis o elements inclosos en el catàleg, l’òrgan competent per autoritzar les obres és:

    a) Béns culturals d’interès nacional (BCIN).- Comissió territorial del patrimoni cultural de Barcelona del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.
    b) Béns culturals d’interès local (BCIL).- Ajuntament de Castellbisbal. Correspon a la Comissió territorial del patrimoni cultural de Barcelona del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya emetre informes sobre les propostes de deixar sense efecte la declaració de béns culturals d’interès local, d’acord amb l’article 17.4 de la Llei 9/93, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català.
    La Comissió territorial del patrimoni cultural de Barcelona del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya pot emetre els informes i atendre les consultes que l’ajuntament els formuli en relació amb el patrimoni arquitectònic, arqueològic i paleontològic, en virtut del que estableix l’article2.1.k del Decret 276/2005, de 27 de desembre, de les comissions territorials del patrimoni cultural.
    c) Béns de protecció urbanística (BPU).- Ajuntament de Castellbisbal
    d) Patrimoni arqueològic.- Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya. Àrea de coneixement i recerca.

    9. La preservació del catàleg preval sobre la normativa urbanística fixada pel propi POUM fins que es despleguin els Plans especials del patrimoni històric-arquitectònic corresponents.

    Article 150 bis. Catàleg específic de masies i cases rurals susceptibles de reconstrucció o rehabilitació

    1. S’inclouen en aquesta protecció aquelles edificacions originalment destinades a residència relacionada amb l’agricultura, que presenten condicions històriques, arquitectòniques i paisatgístiques que les fan dignes de ser conservades.

    2. Les fitxes descriptives que conté el catàleg tenen la consideració d’inventari de les edificacions existents en aquest tipus de sòl i serà un pla especial el que regularà els paràmetres de la rehabilitació o reconstrucció de les edificacions. Aquest pla especial pot possibilitar, si escau, per les característiques de l’edificació, i a l’objecte de permetre una adequada conservació, fins a un increment màxim del 20% del volum existent. Tot això sense perjudici què, d’acord amb la normativa urbanística i mentre no hi hagi el pla especial referit, els particulars puguin promoure plans especials amb les esmentades finalitats referits a les edificacions en sòl no urbanitzable incloses a aquest catàleg.

    3. Els usos permesos als elements inclosos a aquest Catàleg són els definits com a tals a l’article 47 de la LUC i 47 i 48 del seu Reglament. En cas que a les fitxes individuals es contemplin altres usos possibles, no contemplats als articles esmentats, s’hauran d’entendre com a condicionats i complementaris dels usos permesos

    4. Els diferents Plans Especials podran marcar un radi de protecció respecte l’element atenent a les característiques a protegir i respecte dels possibles impactes visuals.