Art. 47 Definició dels conceptes.
1. Els conceptes que s'indiquen tot seguit tindran el següent significat:
a. Parcel·la. Porció de sòl urbà edificable, segons els paràmetres d'ordenació per cada zona, d'acord amb la seva normativa particular.
b. Solar. Parcel·la que en reunir les condicions de superfície i urbanització establertes en aquestes Normes és apta per ser edificada immediatament.
c. Mòdul. Porció de parcel·la edificada, mínima, indivisible, resultant de la divisió d'una parcel·la quan la capacitat edificadora s'hagi materialitzat en la forma d'habitatge o indústria, amb accessos independents i sense solars en la projecció vertical de tots els punts de llurs plantes. En tot, el mòdul mínim serà la porció de parcel·la corresponent a un habitatge o nau industrial, segons projecte que s'hagi aprovat.
Les sol·licituds de llicència per a treballs de reforma, rehabilitació, remodelació, canvis d'ús i anàlegs en edificacions corresponents a mòduls (sense complir les condicions de parcel·la) hauran d'acompanyar a la documentació general exigible una memòria justificativa de la coherència de les obres proposades en el conjunt edificat de la parcel·la o en el seu cas, de l'àmbit de l'estudi de detall.
d. Planta Baixa. Pis baix de l'edifici a nivell de sòl o dins dels límits que amb referència a la rasant assenyalen les Normes.
e. Planta Soterrània. La situada a sota de la planta baixa.
f. Planta Pis. Tota planta de l'edificació que estigui per sobre de la planta baixa.
g. Elements tècnics de les instal·lacions. Parts integrants dels serveis de l'edifici de caràcter comú, com els següents: filtres d'aire, dipòsits de reserves d'aigua, de refrigeració o acumuladors; conductes de ventilació o de fums; claraboies; antenes de telecomunicació, ràdio i televisió; maquinària d'ascensor; espais per a recorregut extra dels ascensors i fins i tot, per a accés d'aquest pla del terrat o coberta; elements de suport per a estendre i assecar la roba i d'altres que comunament tinguin aquest valor d'element tècnic i que no suposin part de l'edifici que es puguin comercialitzar independentment.
h. Cossos Sortints. Són els que sobresurten de l’alineació de façana o línia de façana, o de l’alineació interior, o de l'espai lliure a l'interior de l'illa, i tenen el caràcter d'habitables o ocupables, siguin tancats, semitancats o oberts.
i. Elements Sortints. Són la part integrant de l'edificació o elements constructius no habitables ni ocupables, de caràcter fix, que sobresurten de l’alineació interior o de l’alineació de l'edificació.
j. Celobert. Espai no edificat situat dins del volum d'edificació i destinat a obtenir il·luminació i ventilació.
k. Patis de ventilació. Amb aquest nom es designen espais no edificats, d'igual significació que els celoberts, però destinats a il·luminar o ventilar escales o dependències que no siguin dormitoris o estances on s'habita normalment i que no és destinat a dormitori.
2. Els espais lliures que resulten de la separació obligatòria a llindes de les edificacions, de l'ordenació en illes, tan en sòl residèncial com industrial, hauran d'ajardinar-se amb espècies autòctones i la proposta s'incorporarà al projecte d'obra.
Art. 48 Sistemes d'ordenació de l'edificació.
1. En aquest Pla General es preveuen els sistemes d'ordenació de l'edificació següents:
a. Edificació entre mitgeres.
b. Edificació aïllada.
2. La regulació dels paràmetres específics de cada sistema d'ordenació de l'edificació es conté en el títol referent al sòl urbà i urbanitzable.
Art. 49 Planta baixa.
1. Es la primera planta per sobre de la planta soterrània, real o possible. Però, en el sistema d'ordenació segons alineacions de vial, la planta baixa per a cada parcel·la és aquella es paviment de la qual estigui situat entre 0,60 m. per sobre i 0,60 m. per sota de la rasant del vial, en els punts de major i menor cota respectivament, que correspon a la parcel·la.
En els casos en què, en el sistema d'ordenació segons aliniacions, a conseqüència del pendent, hi hagi més d'una planta que es situï dins dels límits establerts al paràgraf anterior, s'entendrà per planta baixa, per a cada tram frontal de parcel·la, la de posició inferior.
Per aquest mateix sistema d'ordenació, en els casos de parcel·les enfrontades a dos vials oposats, es referirà la cota planta baixa de cada front com si es tractés de diferents parcel·les la profunditat de les quals sigui al punt mig de l'illa.
2. L'alçària mínima de la planta baixa serà de 3,30 m. en cas de local comercial, i de 2,80 m., per habitatges.
Caldrà tenir en compte allò que estableix l'article 53.7 sobre cossos sortints.
3. No es permet el desdoblament de la planta baixa en dues plantes, segons la modalitat de semisoterrani i entresol.
4. La planta baixa, en el sistema d'edificació aïllada, és aquella que té el paviment situat entre 1m. per sobre i 1m. per sota de la rasant natural del terreny, en el centre de gravetat de l'edifici.
5. Els entresolats o planta baixa partida es permeten a la planta baixa quan formen part del local situat en ella i no tenen accés independent des de l'exterior. També es permeten els destinats a dependències de la porteria o consergeria quan no són utilitzables com a habitatges.
Els entresolats:
a. Es separen un mínim de 3 m. de la façana que contingui l'accés principal a l'edifici, almenys en el cinquanta per cent de la seva amplada.
b. Llur alçada lliure mínima, per sobre i per sota, serà de 2,5 m. Si la part superior es destina a dipòsit de materials no caldrà que es compleixi aquesta condició.
Art. 50 Planta soterrània.
1. Les plantes soterrànies en el sistema d'ordenació segons aliniació de vial, són les situades per sota de la planta baixa, tinguin o no obertures a causa dels desnivells en qualsevol dels fronts d'edificació.
2. Les plantes soterrànies, en els altres sistemes d'ordenació, són tota planta enterrada o semienterrada, sempre que llur sostre sigui almenys d'un metre per sobre del nivell del sòl exterior definitiu.
La part de la planta semienterrada, el sostre de la qual sobresurti més d'un metre per sobre d'aquest nivell, tindrà, en tota aquesta part, la consideració de planta baixa. Les plantes soterrànies no compten en els índex d'edificabilitat si l’ús és el de pàrking o d'elements tècnics propis de l'edifici, sempre que no suposin més de dues plantes i en tot cas, les plantes ulteriors no derivin del compliment de les previsions sobre places de garatge segons els diversos usos.
3. Als soterranis no és permès l'ús d'habitatge ni la ubicació en ús residencial o sanitari. Els soterranis, per sota del primer, només podran ser dedicats a aparcaments, instal·lacions tècniques de l'edifici, cambres cuirassades o similars.
Tanmateix podran autoritzar-s'hi d'altres usos que no siguin d'habitatge i de residència, si es dota el local de mesures tècniques segures que cobreixin els riscos d'incendi, explosió, etc., i el desallotjament de les persones amb seguretat, en aquests casos.
4. L'alçada lliure de les plantes soterrànies serà almenys de 2'20 m.
5. Les parcel.les entremitgeres que ténen façana a dos carrers que són de la mateixa propietat, poden unir els dos edificis allargant la planta soterrània sempre que el sostre de la mateixa no sobrepassi més d'un metre la línia imaginària que uneix la rasant dels dos carrers. El sostre d'aquesta planta soterrània en la seva part vista haurà d'estar ajardinat en plànols horitzontals.
Art. 51 Alçades de les plantes.
1. L'alçada lliure de les plantes pis no serà inferior a 2'70 m.
2. En el cas de la darrera planta, l'alçada lliure mínima podrà ser en alguns punts de 1'90 m., però el promig d'alçada interior de la planta haurà de ser com a mínim de 2'70 m.
3. Quan en els plànols s'assenyala l'alçada en metres o plantes, s'aplica el quadre d'equivalències següent:
Plantes | Metres |
PB + 1 | 7'55 |
PB + 2 | 11'00 |
PB + 3 | 14'05 |
PB + 4 | 17,45 |
Art. 52 Elements tècnics de les instal·lacions.
1. Els volums corresponents als elements tècnics de les instal·lacions definits en aquestes Normes, s'hauran de preveure en el projecte d'edificació com a composició arquitectònica conjunta amb tot l'edifici.
2. Les dimensions dels volums corresponents a aquests elements són funció de les exigències tècniques de cada edifici o sistema d’instal·lació.
Art. 53 Cossos sortints.
1. Els cossos sortints habitables o ocupables, tancats, semitancats o oberts, que sobresurten de la línia de façana o de l'aliniació de l'espai lliure interior d'illa, o de l'aliniació de l'edifici, compliran, en tot cas, el que s'ha disposat en aquest article.
2. Són cossos sortints tancats els miradors, tribunes i altres similars amb tots els costats amb tancaments indesmuntables. Són cossos sortints semitancats els cossos volats que tinguin tancat solament algun dels seus contorns laterals amb tancaments indesmuntables i opacs, com són les galeries i similars que reuneixin aquestes característiques. Són cossos volats oberts les terrasses, els balcons i d'altres semblants.
3. a. La superfície en planta dels cossos sortints tancats es computarà a efectes de l'índex d'edificabilitat net i de la superfície del sostre edificable.
b. Als cossos sortints semitancats, la superfície en planta computarà en un 50% a efectes de l'índex d'edificabilitat net i de la superfície del sostre edificable.
Però a efectes del càlcul de la superfície del sostre edificable, deixarà de computar-se la part que sigui oberta per tots costats a partir d'un pla paral·lel a la línia de la façana.
c. Els cossos sortints oberts no es computaran a efectes de càlcul de la superfície del sostre edificable. es computaran a efectes de l'ocupació màxima a la planta baixa i si és el cas també a efectes de separacions als límits de parcel·la.
4. Són prohibits els cossos sortints a la planta baixa.
5. S'admeten amb les excepcions o restriccions establertes a les Normes aplicables a cada sector o zona, els cossos sortints a partir de la primera planta.
6. S'entén per pla límit lateral de vol, el pla normal a la façana que limita el vol de tot tipus de cossos sortints en planta pis. Aquest pla límit de vol es situa a 1m. de la paret mitgera.
7. Els cossos sortints no podran estar en una alçada inferior a 3'50 m. del nivell de la voravia, mesurada en tots els punts de la façana.
Art. 54 Vol màxim de cossos sortints.
El vol màxim dels cossos sortints, tancats, semitancats o oberts és el que s'estableix en aquest article per els diferents sistemes d'ordenació:
I. Sistema d'ordenació d'edificació segons alineacions de vial.
1. A totes les zoes o sectors a les quals correspongui aquest sistema d'ordenació, menys quan s'estableixi una normativa especial, regiran les següents prescripcions:
a. El vol màxim, amidat normalment al pla de façana en qualsevol punt, no podrà excedir de la quinzena part de l'amplada de vial. Si aplicant aquesta regla en resultés un vol superior a 1'50 m., s'aplicarà aquesta mesura com a vol màxim. En tot cas es retirarà 30 cm. respecte al pla vertical que passa pel costat exterior de la voravia. Si l'edificació és de cara a vies o trama de vies de diferent amplada, per a cada un dels cossos sortints s'aplicarà la regla d'amplada corresponent a la via o tram de via a què recula, amb el límit màxim de 1'50 m.
b. Els cossos sortints no podran sobrepassar un pla vertical traçat per la intersecció de l'eix de la mitgera amb la façana i que forma amb aquesta un angle de 45º. A la planta baixa els cossos sortints no podran avançar l'aliniació del vial més d'una vintena part de l'amplada de la voravia.
c. No s'admeten cossos sortints tancats o semitancats en vials l'amplada dels quals sigui inferior a 20 m. o en els edificis amb façana de longitud inferior a 7 m.
2. El vol màxim dels cossos sortints oberts a l'espai lliure interior de l'illa no podrà excedir d'un vintè del diàmetre de la circumferència inscriptible a l'espai lliure interior de l'illa, amb un volum màxim, en tot cas, de 1'50 m. A l'espai lliure interior de l'illa no es permeten cossos sortints tancats o semitancats que ultrapassin la profunditat edificable.
3. Els cossos sortints oberts podran ocupar les 2/3 parts de la longitud de façana, els tancats i els semitancats ni en podran ocupar més de la meitat d'aquella longitud. En tots dos casos, els cossos sortints venen limitats en llur distància a la mitgera, mitjançant el pla límit lateral de vol, que se situa a 50 cm. de la paret mitgera.
Per determinar la superfície de les diferents dependències de l'habitatge, no es computarà la part edificada en cos sortint.