Art. 82 Definició.
1. S'entén per aparcament l'àrea o lloc de la calçada especialment destinat a parada o terminal de vehicles automòbils.
2. Es designen amb el nom de "garatge" els espais situats en el subsòl, en el sòl o edificacions, i les instal·lacions mecàniques especials, destinades a guardar vehicles automòbils.
3. Es distingeix també entre "garatge d'ús públic" i "garatge d'ús particular" que són els que no comercialitzen aquesta activitat.
Art. 83 Reserva d'espais per a aparcament i condicions.
1. Els Plans Parcials, a sòls urbanitzables, i els Plans Especials, si es deriva de les seves finalitats, hauran de preveure sòl per l'ús d'aparcament, en funció de l'edificabilitat i usos, de manera que s'asseguri suficient espai per a parades terminals de vehicles automòbils.
Tanmateix, en sòl urbà, i en els corresponents plànols d'ordenació, es contenen determinacions específiques per a alguns espais adscrits a l'ús d'aparcament.
2. Les determinacions i exigències mínimes previstes per a aparcaments respectaran la següent reglamentació:
a. La reserva per a sòls destinats per a estacionament de vehicles no serà en cap cas inferior a una plaça per habitatge en àrees residencials o per cada 100 m2. construïts en zones destinades pel planejament a qualsevol altre ús.
b. La dotació d'aparcament haurà de complir les condicions següents:
- les places d'aparcament tindran una superfície rectangular mínima de 2'20 per 4'50 metres.
- la superfície d'aparcament mínima per plaça incloent la part proporcional d'accessos, no serà mai inferior a 20 m2.
- del total de places d'aparcament previstes en el Pla Parcial es reservarà un 2% com a mínim, per a usuaris minusvàlids. Aquestes places tindran una superfície rectangular mínima de 3'30 per 4'50 metres.
- Només s'admetrà en situació a l'aire lliure adjacents a la via pública, un màxim del 50% del nombre total de places d'aparcaments previstes en el Pla Parcial. En sòls residencials aquest 50% màxim es referirà al nombre de places corresponents a habitatges.
c. Els espais d'aparcament exigits a aquestes Normes, s'hauran d'agrupar en àrees específiques sense produir excessives concentracions que donin lloc a "buits urbans", ni a distàncies excessives de les edificacions i instal·lacions.
d. Qualsevol espai d'aparcament s'haurà d'obrir directament des de la calçada mitjançant una connexió, el disseny de la qual garanteixi la seguretat i sigui eficient en l'accés i sortida de vehicles, coherentment amb el moviment de trànsit.
e. Els espais oberts per a aparcaments s'hauran d'integrar en el paisatge urbà. A aquests efectes es disposaran els voltants necessaris d'arbrat, jardineria, talussos o altres elements que assegurin aquella integració.
f. A les àrees d'aparcament no serà permès cap tipus d'activitat relacionada amb la reparació.
Art. 84 Previsió de garatge en els edificis.
1. Els articles de nova planta s'hauran de projectar, per tal que comptin amb plaça de garatge a l'interior de l'edifici o a terrenys edificables del mateix solar, a raó d'un mínim de vint metres quadrats (20 m2.) per plaça, incloses rampes d'accés, àrees de maniobra, illots i voravies, i excloses les instal·lacions de serveis.
2. Les places mínimes de garatge que s'hauran de preveure són les següents:
a. Edificis d'habitatges.
1./ A sòl urbà, una plaça per cada habitatge, en edificis plurifamiliars de més de tres habitatges.
2./ A sòl urbanitzable, objecte d'un Pla Parcial, i a sòl urbà objecte d'un Pla Especial de Reforma Interior, les que es fixin en aquest mateixos, amb el límit mínim d'una plaça al menys per cada 200 m2 d'edificació, completant-se l'estàndard legal mitjançant la reserva de superfície d'aparcament.
3./ La concesió de llicència d’obres pels projectes d’edificis de nova planta en els quals estigui previst més de tres places d’aparcament, estarà supeditada a la presentació de la sol·licitud d’activitat classificada per aquest ús.
De la mateixa manera la llicència de gual no s’atorgarà fins que no s’hagi concedit l’esmentada llicència d’activitat.
b. Edificis públics o privats adscrits a l'ús d'oficines.
Una plaça de garatge per cada cent metres quadrats ( 100 m2.) de superfície útil dedicada a oficines.
c. Edificis destinats a l'ús comercial i de magatzem.
Quan la superfície comercial, sumades totes les plantes de l'edifici amb destí comercial, excedeixi de 400 m2. hauran de comptar amb una plaça d'aparcament per cada vuitanta metres quadrats (80 m2.)de superfície construïda.
d. Construccions adscrites a l'ús industrial.
Una plaça de garatge per cada local de superfície superior a dos-cents metres quadrats (200 m2.) amb el mínim d'una plaça per cada 200 m2. de superfície útil.
e. Hotels i similars.
Una plaça de garatge per cada cinc habitacions dobles o l'equivalent en senzilles.
f. Clíniques, sanatoris, hospitals.
Una plaça de garatge per cada deu llits.
3. Allò que es disposa: a l'apartat anterior sobre previsions mínimes de places de garatge és aplicable també als edificis que siguin objecte d'ampliació de volum edificat. La previsió serà la corresponent a l'ampliació. També s'aplicaran les regles sobre aquestes previsions en els casos de modificació d'edificacions o instal·lacions que comportin un canvi d'ús. No obstant, quan de l'aplicació dels mòduls dels apartats anteriors, l'exigència de places de garatge sigui inferior a quatre i es pugui atendre el nombre previsible de vehicles a aparcaments públics o privats propers, sense entrebancar les àrees de circulació, es podrà exonerar de l'obligació de reserva d'aparcaments en el propi edifici.
Art. 85 Condicions dels garatges d'ús públic.
1. Els garatges d'ús públic es regiran per les determinacions sobre construcció de garatges i requisits per a les places de garatge.
2. Pel que fa al funcionament i incidència en l'entorn seran d'aplicació les condicions de l'ús industrial.
3. Segons la situació s'estableixen les superfícies màximes següents:
a. Les plantes baixes d'edificis adscrits a d'altres usos: 500 m2. (24 cotxes).
b. En planta interior a pati d'illa: 1.000 m2. (50 cotxes).
c. En edifici independent, totalment adscrit a aquesta activitat: 2.000 m2. (100 cotxes).
Art. 86 Condicions de les places de garatge.
1. Cada plaça de garatge disposarà d'un espai configurat per un mínim de 2'20 per 4'50 metres. S'admetrà un 25 per cent de places de 2 per 4 metres, que es grafiaran en el Projecte d'edificació.
2. Als garatges d'ús públic i en totes les zones d'estacionament de vehicles lleugers en vies o espais lliures públics caldrà reservar permanentment, a les plantes o àrees de més fàcil accés, i tan a la vora com sigui possible dels accessos de vianants, una plaça per cada cent de llur capacitat total per a vehicles que transportin persones amb mobilitat reduïda. Aquestes places estaran degudament senyalitzades mitjançant una placa que representi el símbol internacional d'accessibilitat -consistent en la figura estilitzada d'una persona amb cadira de rodes en blanc sobre fons blau-, amb unes mides mínimes de 30 per 30 cm. en senyalitzacions exteriors i - de 15 per 15 cm. en senyalitzacions interiors. En ordre a permetre la correcta utilització d'aquestes places per persones amb mobilitat reduïda, l'amplada mínima de la plaça haurà d'ésser de 3'30 metres.
Art. 87 Característiques de la construcció.
Article modificat pel Text Refós de la MPPGO exp. 2010/043192
Els locals i establiments per a l'ús de garatge han de complir les condicions següents:
a. S'utilitzaran materials incombustibles i resistents al foc, i únicament es permetrà l'ús de ferro per a les estructures si es troba protegit per una capa de formigó a un altre aïllant d'equivalent eficàcia, de 3 cm. com a mínim de gruix.
b. El paviment serà impermeable, anti-esllavissament i continuat, o bé amb les juntes perfectament unides.
c. No podrà tenir comunicació amb d'altres dedicats a ús diferent, llevat del relatiu a tallers per a la reparació de vehicles.
d. No podrà tenir obertures a patis de parcel·la que estiguin oberts a caixes d'escales.
e. Quan comuniquin amb caixes d'escala o recintes d'ascensor hauran de fer-ho mitjançant vestíbuls, descoberts sempre que sigui possible, sense obertures comuns llevat de la porta d'accés, la qual serà resistent al foc i estarà proveïda de dispositiu per a tancament automàtic.
f. La il·luminació artificial es realitzarà únicament amb llànties elèctriques i la seva instal·lació estarà protegida sota canonades d'acer. El nivell mínim d’il·luminació serà de quinze (15) lux entre la plaça de garatge i les zones comuns de circulació de l'edifici i de cinquanta (50) a l'entrada.
g. Els locals tindran una alçada lliure mínima en tots els seus punts de 2'20 m. La porta d'entrada haurà de tenir una alçada mínima de 3 m.
A l'exterior s'indicarà l'alçada màxima dels vehicles que hi puguin entrar.
h. Els accessos tindran l'amplada suficient per a permetre l'entrada i sortida de vehicles, sense maniobres i sense produir conflicte amb els sentits de circulació establerts, no podent, en cap cas, tenir una amplada inferior a 3 m. Els locals la superfície dels quals excedeixi de 500 m2. caldrà que tinguin com a mínim dos accessos, els quals estaran, en tal cas, balisats de forma que s'estableixi un sentit únic de circulació. Tanmateix, si la superfície total és inferior a 2.000 m2., podran tenir un sol accés de 5m. d'amplada mínima. L'amplada dels accessos es referirà no solament al dintell, sinó també els quatre primers metres de profunditat a partir d'aquests.
i. Les rampes tindran l'amplada suficient per al lliure pas de vehicles. Quan des d'un extrem de la rampa no sigui visible l'altre i la rampa no permeti la doble circulació, caldrà que es disposi d'un sistema de senyalització adequat de bloqueig.
Les rampes tindran un pendent màxim del 20%, llevat dels quatre metres de profunditat immediats als accessos del local, on serà, com a màxim, del 4%, quan hagi de ser emprada com a sortida al carrer.
Les rampes o passadissos en els quals els vehicles hagin de circular en els dos sentits i el recorregut dels quals sigui superior a 30 m., tindran una amplada suficient pel pas simultani de dos vehicles, sempre que la planta o plantes servides sobrepassin els 1.000 m2.
Les rampes o passadissos no podran ser utilitzats pels vianants, els quals disposaran d'accessos independent, llevat del cas que s'hi habiliti una vorera que tingui un ample mínim de 0'60 m. i una alçada de 0'15 m. sobre l'alçada.
j. El sistema de ventilació estarà projectat i es realitzarà amb l'amplitud suficient per a impedir l'acumulació de gases nocius en proporció capaç de produir accidents. La superfície de ventilació mitjançant les obertures serà, com a mínim, d'un 5% de la del local, quan aquestes es trobin en façanes oposades que assegurin l'escombrat de l'aire del seu interior. Si totes les obertures es troben a la mateixa façana, aquesta ventilació haurà de ser almenys d'un 8%.
Quan la ventilació sigui forçada o es realitzi mitjançant patis, caldrà assegurar una renovació mínima d'aire de 15 m3./hora per metre quadrat de superfície.
Totes les plantes del local, a més de l'accés, tindran ventilació directa a l'exterior o bé mitjançant un pati, la superfície del qual vindrà determinada pel que disposa el punt 1.
k. El sostre dels garatges la planta superior dels quals estigui ocupada per habitatge o locals freqüentats, tindrà una resistència mínima de 500 Kg. per m2. de sobrecàrrega i estarà protegit per un gruix de guix. Quan no es compleixin aquests requisits, caldrà que hi hagi una cambra d'aire en comunicació amb l'exterior, situada entre el sostre del local i el cel ras, que es construirà de material incombustible i aïllant tèrmic, suportat per materials d'idèntiques característiques.
El sòl format tindrà la mateixa resistència.
l. Estaran protegides també amb tela metàl·lica les finestres que donin a les façanes anteriors o posteriors, si damunt d'elles hi ha obertures d'habitacions alienes al garatge, a menys de 6 m. de distància.
Quan el local formi part d'un edifici d'habitatges o oficines i es prolongui més enllà de la façana posterior, sempre que hi recaiguin obertures alienes a menys de 5 metres d'alçada, caldrà que s'hi construeixi un sostre continuat i resistent al foc, que sobresurti com a mínim tres metres se la façana posterior de l'edifici.
m. A part de l'accés o accessos, caldrà que existeixi una sortida d'emergència a l'exterior del local per al personal, independent i aïllada de l'escala general de l'edifici. Quan el local disposi de dos accessos independents distanciats a més de 10 m., podrà prescindir-se de la sortida d'emergència.
n. Dins d'una distància de 5m. com a màxim, mesurada des de l'entrada a cada planta, la superfície de la qual sobrepassi els 200 m2., s’instal·larà una pressa d'aigua que satisfaci la condició d'incendi establerta a les normes tecnològiques NTE IPF/1874, prevista de mànega de llargada suficient per a que l'aigua arribi al lloc més apartat de la planta. Aquesta mànega haurà d'estar permanentment col·locada al costat de l'esmentada presa d'aigua.
Els locals disposaran d'aparells extintors d'incendis de 5 o més Kg. de CO2 o pols seca, en nombre i distribució tals, que corresponguin un per cada 100 m2. de la superfície o fracció amb un mínim de dos per cada planta.
Quan la superfície del local sigui inferior a 50 m2. caldrà que disposi almenys d'un aparell extintor.
Art. 88 Prohibicions.
1. Es prohibeix l'emmagatzematge de carburants i materials combustibles.
2. Es prohibeix encendre foc a l'interior dels locals adscrits a l'ús d'aparcament i a aquest efecte es fixaran els avisos escaients a llocs ben visibles i amb caràcters perfectament llegibles.