AMB Àrea Metropolitana de Barcelona

ÀREA DE DESENVOLUPAMENT DE POLÍTIQUES URBANÍSTIQUES
SECCIÓ DE PLANEJAMENT URBANÍSTIC


Regulació dels usos.

  • Disposicions

  • Disposicions afegides per la 37a Modificació del Pla general d’ordenació urbana, amb núm. d'expedient 2015/056894 (DOGC de 24/11/2015)

    Classificació i definició dels usos

    Article 1. Classificació general

    Segons la seva funció urbanística els usos es classifiquen com a generals o específics.

    Article 2. Definició dels usos generals
    Modificat article 2.2 per la 37a Modificació del Pla general d’ordenació urbana, amb núm. d'expedient 2015/056894 (DOGC de 24/11/2015)

    Aquesta modificació de pla general determina cinc usos generals:

    1. ÚS RESIDENCIAL D’HABITATGE

    Fa referència a l’allotjament de les persones en edificis condicionats per aquesta funció; inclosos els aparcaments lligats amb aquest ús.

    Aquest ús general determina els usos específics d’habitatge unifamiliar i plurifamiliar.

    2. ÚS INDUSTRIAL I MAGATZEM

    Es consideren activitats industrials les dirigides a l’obtenció, reparació, manteniment, transformació o reutilització de productes industrials, a l’envasament i embalatge, així com a l’aprofitament, recuperació i eliminació de residus o subproductes, qualsevol que sigui la naturalesa dels recursos i processos tècnics utilitzats.

    L’ús general industrial i magatzem inclou els usos específics de industrial (en les diferents categories), de magatzem, d’aparcament,de taller mecànic i de la neteja de vehicles.

    3. ÚS TERCIARI

    Comprèn les activitats de tipus administratiu i comercial.

    Inclou els usos específics comercial, administratiu, oficines i hoteler.

    4. ÚS AGRÍCOLA I RAMADER

    Comprèn les activitats pròpies del medi rural destinades a l’explotació agrícola, ramadera o dels boscos i hípiques.

    5. ÚS PÚBLIC

    Comprèn els usos i les activitats al servei directe dels ciutadans: educació, assistència, sanitat, cultura, esport, religió, esbarjo, etc.; i aquells relacionats amb les infraestructures dels serveis tècnics, transport, comunicació. Amb el benentès que s’admeten com a complementaris l’ús específic comercial limitat a l’ús de restauració, bars i restaurants.

    Article 3. Definició dels usos específics
    Article modificat per la 37a Modificació del Pla general d’ordenació urbana, amb núm. d'expedient 2015/056894 (DOGC de 24/11/2015)

    Aquesta modificació de pla general, d’acord amb la relació d’usos generals, determina els següents usos específics:

    1. Ús d’habitatge unifamiliar

    2. Ús d’habitatge plurifamiliar

    3. Ús industrial

    S’entén per establiments industrials els destinats a obtenir o elaborar matèries primeres i altres productes mitjançant l’ús d’energia per al seu ús immediat o ulterior transformació.

    També es consideren establiments industrials els destinats a l’emmagatzematge de productes o matèries.

    A l’efecte d’ubicació d’indústries d’acord a les seves característiques s’estableixen les categories següents:

      1a. Indústria artesana sense molèsties per a l’habitatge.

      2a. Indústria compatible amb l’habitatge.

      3a. Indústria incòmoda admesa contigua a l’habitatge.

      4a. Indústria incompatible amb l’habitatge.

    Els tallers mecànics tenen la consideració d’ús industrial i comprèn les activitats destinades al manteniment de vehicles. Quant a la compatibilitat amb l’ús residencial, es regeixen per les determinacions de la indústria i es considera de categoria 2a en els rams mecànic, d’electricitat i planxa i de categoria 4a en el de pintura.

    5. Ús administratiu

    Comprèn totes aquelles activitats administratives i burocràtiques de caràcter públic.

    6. Ús d’oficina

    Comprèn totes aquelles activitats administratives i burocràtiques de caràcter privat, entitats financeres o bancàries que només podran situar-se en plantes baixes, assegurances, gestories administratives i despatxos professionals.

    7. Ús comercial

    Es defineix com a ús comercial aquell desenvolupament en locals oberts al públic, destinats a la venda, lloguer, o prestacions de serveis, que es defineix i s'ajusta a les determinacions que la legislació sectorial sobre equipaments comercials preveu a l'efecte.

    També es defineix com a ús comercial la venda de carburants, la qual pot incloure com a un ús complementari, els túnels o boxes de rentat de vehicles no industrials, i un establiment amb una superfície de venda fins a 200 m2

    La venda d'animals domèstics en núclis zoologics s'inclou com a un ús complementari per als centres de jardineria, o vivers, en establiments comercials singulars.

    L'ús de restauració de bars, restaurants o similars està inclòs en aquest grup.

    8. Ús hoteler

    Comprèn els serveis i les activitats relacionats amb l’allotjament temporal de les persones com hotels i pensions.

    9. Ús agrícola

    10. Ús ramader

    11. Ús forestal

    12. Ús residencial

    Són els allotjaments col·lectius destinats a residència: albergs de joventut, residencies d’estudiants, de gent gran.

    13. Ús d’espectacles

    Comprèn les activitats de tipus cultural desenvolupades en teatres, cinemes, i auditoris.

    14. Ús recreatiu

    Inclou les activitats destinades a oferir música, amb ball o sense, com bars/restaurants musicals, discoteques, sales de concert/ball/festes amb espectacle, karaokes. S'inclouen en aquest ús les activitats destinades al joc infantil, com les ludoteques.

    Ús recreatiu específic: Inclou les activitats de naturalesa sexual en establiments públics amb reservats annexos. La incorporació d'aquest ús haurà d'estar pròpiament indicat com a ús recreatiu específic en les diferents claus urbanístiques.

    15. Ús religiós

    Activitats de culte o directament lligades als temples i esglésies.

    16. Ús educatiu

    Comprèn l’ensenyament en tots els graus i modalitats incloses les escoles bressol, públics o privats, incloses les escoles d’idiomes, d’informàtica, d’arts plàstiques, de conducció, etc.

    17. Ús cultural

    Comprèn les activitats de tipus cultural desenvolupades en museus, biblioteques, sales d’art, de conferències, arxius i centres culturals.

    18. Ús esportiu

    Són les activitats relacionades amb la pràctica i l’ensenyament de l’esport i la dansa: camps de futbol, poliesportius, gimnàs, piscines, etc.

    19. Ús sanitari i assistencial

    Activitats relacionades amb l’allotjament i/o el tractament de les persones: hospitals i residències geriàtrics; consultoris, dispensaris, i centres de dia. També estan inclosos en aquest grup els casals menjador, centres d’atenció especialitzada per a disminuïts i les centres de reinserció social.

    20. Ús d’abastament

    Comprèn els serveis públics d’abastament i mercats.

    21. Ús de seguretat

    Comprèn les activitat relacionades amb la seguretat civil com parc de bombers, comissaries i casernes de la guàrdia civil.

    22. Ús funerari

    Comprèn el cementiri i les edificacions auxiliars com sales de vetlla, tanatoris, etc.

    23. Ús de serveis

    a) de companyies: Comprèn les instal·lacions i els espais reservats per a les companyies de subministrament d’electricitat, abastament d’aigua, gas, telefonia, sanejament, etc.

    b) de telecomunicació: Comprèn les instal·lacions i els espais reservats per als serveis tècnics de companyies, etc., que requereixen antenes (telefonia mòbil, emergència o similars). Les antenes de telefonia mòbil es regularan d'acord amb la legislació sectorial vigent sobre telecomunicacions.

    c) de telecomunicació: Comprèn les instal·lacions i els espais reservats per a la brigada municipal, sanejament o empreses concessionàries de serveis públics.

    d) complementaris de mobilitat: Comprèn les instal·lacions i els espais reservats per a la inspecció tècnica de vehicels, parc d'ambulàncies o similars.