ÀREA DE DESENVOLUPAMENT DE POLÍTIQUES URBANÍSTIQUES
SECCIÓ DE PLANEJAMENT URBANÍSTIC
Art. 152 – Definició
1. El sistema d'espais lliures de Barberà del Vallès inclou aquells sòls que, localitzats estratègicament en les diferents àrees del municipi, permeten estructurar una xarxa d'espais forestals, agrícoles i zones verdes urbanes interrelacionades a través de l'ordenació d'eixos cívics i carrers de vianants, itineraris paisatgístics i recorreguts per a vianants. Així mateix inclou dins del sistema d'espais lliures, les lleres fluvials.
2. El sistema d'espais lliures ordena els espais de lleure i esbarjo dels ciutadans, alhora que determina la imatge final de la ciutat i del seu entorn no urbanitzat.
Art. 153 - Finalitats i funcions
1. Els espais lliures de Barberà del Vallès tenen les següents finalitats :
- Espais d'estada i esbarjo pròxims als llocs de residència.
- Espais dotats de significació ciutadana per a passeig, trobades o actes cívics.
- Espais equipats per a fires i activitats afins.
- Dotar el medi urbà d'arbrat i vegetació.
- Preservar els elements morfològics i paisatgístics del terme municipal.
- Protegir determinats elements dels sistemes generals.
- Constituir la xarxa d'espais urbans i periurbans que connecten els teixits construïts amb els elements naturals que configuren l'entorn exterior.
2. El sistema d'espais lliures definit en el present Pla General garanteix les següents funcions:
a) Funció mediambiental:
Com a espais oberts estratègics dins dels continus urbanitzats, aquest espais, definits pels seus valors ambientals i paisatgístics, garanteixen a diferents nivells (municipal, comarcal i metropolità) la vinculació entre els corredors ecològics del territori.
b) Funció cultural:
Definida pel caràcter de patrimoni històric i pedagògic respecte a la intervenció de l'home en la transformació i la utilització dels recursos naturals, la investigació tecnològica per a la millora d'aquests recursos i la intervenció urbanística per la determinació de la imatge final de la ciutat i del seu entorn rural.
c) Funció d'esplai i lleure:
Definida pels elements de relació social i d'utilització d'aquests sòls per part dels ciutadans com a espais d'esplai, lleure i expansió.
3. Les diferents administracions públiques intervindran activament per tal de preservar, regenerar i promocionar aquests espais i garantir-ne les funcions.
Art. 154 - Tipus d'espais lliures
Els sòls destinats per aquest Pla General a sistema d'espais lliures ja sigui en sòl urbà, urbanitzable o no urbanitzable, es classifiquen de la forma següent:
- Parcs urbans, jardins i places (clau d.1)
- Parc del Firal (clau d.2)
- Parcs periurbans (clau d.3)
- Talussos i elements morfològics (clau d.4)
També són espais lliures que formen part de l'ordenació però no computen als efectes de l'estàndard mínim per habitant que ha de reservar el planejament general, els següents:
- Espais de protecció dels sistemes (clau d.5)
- Lleres fluvials (clau d.6)
Art. 155 - Titularitat
1. Els parcs urbans, jardins i places (clau d.1), el Parc del Firal (clau d.2), els parcs periurbans (clau d.3) i els talussos i elements morfològics compresos en el sòl urbà (clau d.4) seran de titularitat pública.
2. Els parcs periurbans (clau d.3) i les parts dels talussos i elements morfològics (clau d.4) que formin part del sòl no urbanitzable, tindran les possibilitats d'utilització que el Pla General estableix per a la zona 12.1, d'interès ambiental, en tant que no es programa la seva adquisició, i podran mantenir per tant la seva titularitat privada.
3. Els espais de protecció dels sistemes (clau d.5) poden ser de titularitat publica o privada. L'adquisició de la superfície que hagi de ser de titularitat pública correspondrà a l'administració competent per a l'execució dels elements del sistema de què es tracti.
4. Les lleres fluvials (clau d.6) són de titularitat pública.
Art. 156 - Condicions d'ús
1. Parcs urbans, jardins i places (clau d.1) :
a) Ús principal: lleure
b) Usos compatibles:
Els usos admesos a les edificacions que poden autoritzar-se, a més dels serveis propis de la utilització i el manteniment del Parc, podran destinar-se a usos esportius, culturals sempre i quan no interfereixin amb les funcions de descans i esbarjo dels ciutadans.
Amb aquestes mateixes condicions, s’admeten els quioscs de venda de gelats, bars, etc. sempre i quan siguin de dimensions reduïdes i que s’entenguin com a compatibles habitualment amb l’ús de lleure dels parcs urbans, els jardins i les places.
Tanmateix s’admeten en el sòl o subsòl, aquelles activitats i serveis públics vinculats als usos esmentats, sempre de titularitat pública i gestionats directament o indirectament amb règim de concessió administrativa.
2. Parc del Firal (clau d.2) :
a) Ús principal: lleure
b) Usos compatibles:
Els usos admesos dins l'espai del Parc i els edificis previstos seran a més del de lleure, els de restauració, comerç, recreatiu, esportiu, cultural i el d'aparcament al servei del Parc, així com aquells altres usos que es justifiquin per l'activitat firal del Parc.
3. Parcs periurbans (clau d.3) :
a) Ús principal: ecològic-paisatgístic
b) Usos compatibles:
- Agrícola
- Forestal
- Pecuari (En el cas del Parc Fluvial del Ripoll, condicionat a les determinacions
del Pla Especial)
- Lleure
4. Talussos i elements morfològics (clau d.4) :
a) Ús principal: ecològic-paisatgístic
b) Usos compatibles:
- Agrícola
- Forestal
5. Parcs periurbans (clau d.5) :
a) Ús principal: ecològic-paisatgístic
b) Usos compatibles: s’admet l’ocupació d’aquest sòl pels sistemes que no comporten edificació, en aquells casos que es faci innecessari l’espai de protecció.
6. Parcs periurbans (clau d.6) :
a) Ús principal: ecològic-paisatgístic
b) Usos compatibles:els derivats de la funció fluvial d’aquest espai d’acord amb la legislació específica.
Art. 157 - Condicions d'edificació
1. Parcs urbans, jardins i places (clau d.1) :
a) En els espais de superfície superior a 5000 m2, s’admetran edificacions relacionades amb la utilització del Parc, que no ocuparan en conjunt més d’un 5% de la seva superfície.
b) L’alçada màxima d’aquestes edificacions serà de 10 m i el nombre de plantes no excedirà de PB+1PP.
c) El sostre màxim del conjunt d’edificacions no excedirà del que resulti d’aplicar l’edificabilitat de 0,07 m2/m2 a la superfície del Parc.
d) En els parcs urbans de Ca n’Amiguet, plaça Emili Yglesias i plaça Constitució en els quals el Pla General preveu una reserva de sòl per a equipament, mitjanant un pla especial es podrà variar la disposició d’aquesta reserva, sempre que no es disminueixi la superfície del sòl destinada a Parc i no quedi afectada la seva funcionalitat com espai públic.
2. Parc del Firal (clau d.2) :
a) S'admetran les edificacions adequades per al desenvolupament de la seva activitat com espai firal, dintre de les següents limitacions:
- Ocupació: 35 %
- Edificabilitat: 0.5 m2/m2
- Alçada: 12 m
- Nombre de plantes: PB+2PP
b) L'ordenació de l'espai del Parc podrà fer-se mitjançant un projecte, si aquest adjunta un programa temporal concret per a l'execució de totes les obres de condicionament i edificació.
c) La determinació de les zones d'equipament i l'ajust de la vialitat del Parc Firal es determinaran en el Pla Especial d'iniciativa pública.
Art. 158 - Ordenació mitjançant Pla Especial
1. Per a l'ordenació més detallada dels espais lliures, es podran redactar plans especials d'acord amb el que s'estableix a la legislació urbanística vigent i en aquestes Normes.
2. Serà preceptiva la redacció i aprovació d'un Pla Especial per l'ordenació de l'Àrea de Protecció i Millora del Parc Fluvial del Ripoll (APM) d'acord amb els objectius i determinacions establertes a la fitxa 13 de l'annex II de les presents Normes.