CAPÍTOL II: REQUISITS I LIMITACIONS PARTICULARS APLICADES A LES DIFERENTS INSTAL·LACIONS D'ANTENES
Article. 3. Antenes de recepció de programes dels serveis públics i/o comercials de radiofusió i televisió (tipus A)
1. No es podran instal·lar a les obertures, finestres, balconades, façanes i paraments perimetrals dels edificis, llevat que, d’acord amb les Ordenances d’Edificació, sigui possible protegir-les de ser vistes des de qualsevol via o espai d’ús públic o caràcter comunitari, mitjançant els adients elements constructius permanents.
2. No es podran instal·lar en els espais lliures d’edificació, tant d’ús públic com privat.
3. Quan s’instal·lin a la coberta dels edificis caldrà triar la ubicació que millor les amagui de ser vistes des de les vies i espais públics i que sigui compatible amb la seva funció.
4. Les antenes en les quals no sigui predominant una sola dimensió sobre les altres dues, com les parabòliques i les de torre composta (subtipus A2), que s’instal·lin en edificis o conjunts catalogats o en edificis situats en vies principals, s’hauran de col·locar de la forma més adient per evitar qualsevol impacte desfavorable sobre l’edifici, conjunt o via protegida. Amb aquest objecte, el seu projecte haurà de contenir la proposta de la solució adoptada amb una justificació raonada i motivada de ser la millor entre totes les possibles, la qual caldrà que sigui informada favorablement pels serveis tècnics competents en protecció del patrimoni històric, artístic i monumental. Cas que no fos possible reduir l’impacte a nivells admissibles, es podrà denegar l’autorització de la instal·lació.
5. Les antenes del tipus A no compreses en el subtipus A2 es consideren del subtipus A1.
6. A l’exterior del volum edificat només es podrà instal·lar una antena per cada edifici i per cada funció que no es pugui integrar tecnològicament amb d’altres en una mateixa antena. Únicament s’exceptuen d’aquesta regla les antenes protegides de ser vistes en les condicions del primer paràgraf d’aquest article.
7. Les línies de distribució entre la base de l’antena i les preses de recepció hauran d’anar empotrades o soterrades. Únicament en ocasions excepcionals, i sobre edificis ja construïts degudament autoritzats, es podran col·locar, preferentment en tub rígid o amb cable despullat de color neutre, en terrats, parets interiors no vistes i patis de serveis interiors dels edificis. Per a aquestes excepcions, caldrà aportar una memòria justificativa de la seva excepcionalitat, una proposta d’ubicació i materials a emprar, com també la definició sobre plànols del seu traçat a escala 1:50, com a mínim.
8. En cap cas, les antenes no podran incorporar llegendes o anagrames que puguin interpretar-se que tenen caràcter publicitari, i, si són visibles, només podran ser de color neutre.
Article. 4. Antenes d'emissió de programes dels serveis públics i/o comercials de radiofusió i televisió (tipus B)
1. Mitjançant la instrucció del corresponent expedient, es podran autoritzar, per l’Alcalde/ssa, sense perjudici de les delegacions que hagi efectuat o pugui efectuar de conformitat amb els articles 53.1 i 54.1 de la Llei Municipal i de Règim Local de Catalunya, complexos previstos per a la instal·lació d’antenes. Les antenes d’emissió dels programes dels serveis públics i/o comercials de ràdio i televisió s’hauran d’instal·lar en aquests complexos previstos a l’efecte, una vegada autoritzats.
Article. 5. Antenes de radioafeccionats (tipus C)
1. Les antenes per a radioafeccionats que no quedin amagades de ser vistes des de qualsevol via pública o espai de caràcter públic o comunitari, només es podran instal·lar a les cobertes dels edificis i triar la ubicació que millor les amagui de ser vistes des de les vies i espais públics i que sigui compatible amb la seva funció.
2. La instal·lació de qualsevol tipus d’antena d’aquesta mena en edificis o conjunts catalogats o vies principals estarà sotmesa a les mateixes garanties d’inoqüitat per als elements a protegir que s’esmenten al paràgraf 4 de l’article 3, amb independència de la seva aparença exterior.
3. L’autorització per a la instal·lació de més d’una antena per a aquesta funció, en un mateix edifici, serà discrecional a l’Administració municipal, i es basarà en els previsibles efectes de contaminació visual que es puguin produir.
4. Un radioafeccionat no podrà disposar de més d’una instal·lació d’aquesta mena en un edifici i això únicament quan sigui titular d’un habitatge o local ubicat en aquest edifici.
Article. 6. Radioenllaços i comunicacions privades (tipus D)
1. Com a norma general, les antenes per a radioenllaços i comunicacions privades, degudament autoritzades pels serveis estatals competents en telecomunicacions, hauran d’ubicar-se als complexos previstos a l’efecte, assenyalats a l’article 4 (subtipus D1), llevat que quedin amagades de ser vistes des de qualsevol via pública i espai d’ús privat o comunitari.
2. Excepcionalment i, mitjançant la presentació del pla tècnic que justifiqui la necessitat d’instal·lar algun o alguns elements de la xarxa en situació diferent, se’n podrà autoritzar la ubicació sobre la coberta d’edificis (subtipus D2); en qualsevol cas, l’autorització estarà sotmesa a les mateixes garanties d’inoqüitat per als elements a protegir assenyalades al paràgraf 4 de l’article 3, que s’aplicaran amb independència de la seva aparença o forma.
3. Les antenes de les comunicacions de caràcter oficial (en particular les dels serveis de seguretat pública i defensa. també se sotmetran a les normes precedents amb les especialitats exigides per les seves circumstàncies i necessitats peculiars. Es tipificaran com a subtipus D1 o D2, segons que s’instal·lin a les “torres de comunicacions” o sobre edificacions.
Article. 7. Instal·lacions per a telefonia mòbil personal, sistemes de substitució de la xarxa cablejada i altres serveis de telefonia pública (tipus E)
1. Els sistemes de substitució, en cas d’avaria de la xarxa cablejada per a enllaços via ràdio i altres serveis radioelèctrics de telefonia pública estarà subjecta a la prèvia aprovació del pla tècnic de desenvolupament del conjunt de tota la xarxa dintre del terme municipal, en la qual caldrà justificar la solució proposada amb criteris tècnics de cobertura geogràfica i en relació amb les altres alternatives possibles. L’esmentat pla haurà de definir, també, la tipologia de les antenes per a cada emplaçament.
2. Els operadors hauran de presentar, quan així ho requereixi l’Ajuntament, el Pla Tècnic de cobertura actualitzat.
3. Les antenes de telefonia mòbil hauran d’utilitzar la millor tecnologia disponible que sigui compatible amb la minimització de l’impacte visual.
4. Limitacions d’instal·lació:
a. No s’autoritzaran aquelles antenes de telefonia mòbil que no resultin compatibles amb l’entorn per provocar un impacte visual no admissible.
b. Amb caràcter general, no s’autoritzarà la instal·lació d’antenes de telefonia mòbil en edificis o conjunts protegits, llevat dels casos concrets i excepcionals que s’informin favorablement pels serveis municipals competents en protecció del patrimoni històric, artístic i monumental.
c. Amb caràcter general, no s’autoritzarà la instal·lació d’antenes d’aquest tipus en zones d’ordenació en edificació aïllada (unifamiliar o plurifamiliar), zones de parcs i jardins urbans, zones de verd privat protegit, de renovació urbana i sòl no urbanitzable en general, llevat de casos concrets i excepcionals degudament justificats. En canvi, si es podrà autoritzar aquest tipus d’instal·lació en zones de sistemes de serveis tècnics, equipaments, zones subjectes a ordenació volumètrica específica i en densificació urbana i zones industrials.
5. Limitació temporal: Les llicències per a la instal·lació d’antenes de telefonia mòbil tindran caràcter temporal, amb una durada limitada de dos anys. Per possibilitar la seva permanència, hauran d’ésser renovades en acabar el termini d’instal·lació, moment en el què caldrà modificar-les, si s’escau, per donar compliment a l’establert en els apartats anteriors.
6. Els titulars de les antenes instal·lades sobre edificis que no tinguin totalment regularitzada la seva situació respecte d’altres instal·lacions d’antenes que hi poguessin haver, hauran de regularitzar aquesta situació en el termini màxim dels dos anys de vigència de la llicència. En cas d’incompliment la llicència no serà renovada.