Art. 167. Permissivitat dels usos
Als efectes de les normes d'aquest Pla general i de les que en el seu desenvolupament s'incloguin en els plans parcials, o plans especials, s'estableixen les següents situacions de permissivitat dels usos:
- Usos permesos.
- Usos prohibits.
- Usos compatibles.
- Usos provisionals.
USOS PERMESOS
Són els que en la regulació de cada zona o subzona estan expressament admesos i que, en el seu cas, no es comprenguin en algun dels supòsits del usos prohibits.
USOS PROHIBITS
Són aquells que impedeixen aquest Pla general, els plans que el desenvolupin o les disposicions estatals, autonòmiques o municipals promulgades en matèria de seguretat, salubritat, moralitat o tranquil·litat.
USOS COMPATIBLES
Són els que es puguin simultaniejar o coexistir. La llicència municipal podrà condicionar-se a que s'estableixin les restriccions necessàries en la intensitat o en la forma de l'ús per a que puguin concórrer en un mateix sòl, edifici o lloc.
USOS PROVISIONALS
Són els que, pel fet de no necessitar obres o instal·lacions permanents i no dificultar l'execució dels plans es poden autoritzar amb caràcter provisional, en els termes disposats pel DL 1/90.
Art. 168. Classes d'usos
Als efectes de les normes d'aquest Pla general i de les que, en el seu desenvolupament, s'incloguin en els plans parcials, o plans especials, s'estableixen les següents classes d'usos:
ÚS D'HABITATGE
Comprèn l'edifici o part de l'edifici destinat a l'allotjament o a la residència familiar.
S'estableixen les següents categories:
- Habitatge Unifamiliar: és el que està situat en parcel·la independent, en edifici aïllat, o agrupat horitzontalment a un altre edifici d'habitatges o de diferent ús i amb accés exclusiu.
- Habitatge Plurifamiliar: és l'edifici que està constituït per habitatges amb accessos i elements comuns.
ÚS RESIDENCIAL I HOTELER
Comprèn els edificis destinats a l'allotjament temporal per a transeünts, com poden ésser hotels, apart-hotels, motels i, en general, els del ram d'hosteleria.
ÚS D'OFICINA
Inclou totes les activitats administratives i burocràtiques de caràcter públic o privat, les de banca i assegurances, i els despatxos professionals que amb caràcter anàleg pertanyen a empreses públiques o privades.
ÚS COMERCIAL
Correspon a locals oberts al públic, destinats al comerç al detall o a la prestació de serveis privats al públic, com poden ser perruqueries, salons de bellesa, rentat, planxat i similars.
S'inclouen, als efectes d'aquest Pla general, els usos de restauració com són restaurants, bars, i establiments de begudes o cafès sense espectacles.
ÚS RECREATIU I D'ESPECTACLES
Comprèn establiments amb espectacle, sales de festa i en general totes aquelles activitats subjectes al compliment del Reglament d'Espectacles Públics.
ÚS DE MAGATZEM
És l'ús que correspon als locals destinats al dipòsit de productes comercials, no inclosos ni lligats a l'activitat manufacturera, i als locals oberts al públic destinats al comerç a l'engròs i no inclosos en l'ús comercial.
Els locals de comerç o magatzem que, per llurs característiques (matèries emmagatzemades o manipulades, o mitjans emprats) originin molèsties o generin risc a la salubritat o a la seguretat de les persones o les coses. Es regiran pel que s'estableix per a l'ús industrial.
ÚS DE GARATGES I APARCAMENTS
Correspon als locals o als espais destinats a l'allotjament o vigilància de vehicles automòbils.
ÚS INDUSTRIAL
S'entén per establiments industrials els que estan destinats a obtenir o elaborar matèries primeres i d'altres productes mitjançant l'emprament d'energia pel seu ús immediat o la seva transformació posterior, però no per a la seva venda directa al públic.
També s'inclouen en aquest ús, els tallers de reparació, estacions de servei i totes aquelles activitats que, pels materials utilitzats o els elements tècnics emprats, puguin ocasionar molèsties, perills o incomoditats a les persones o danys als béns.
Les indústries es catalogaran d'acord amb el vigent Reglament d'Activitats Molestes, Insalubres, Nocives i Perilloses. També es catalogaran d'acord amb les disposicionsparticulars per a l'ús industrial d'aquesta normativa.
ÚS AGRÍCOLA
Inclou totes les activitats de conreu i directament derivades d'aquestes.
ÚS AGROPECUARI
Correspon al magatzematge i manipulació de productes agrícoles i a granges d'animals domèstics per llur reproducció i engreix.
Llevat de l'activitat destinada al consum familiar, exclusivament es podrà situar en sòl no urbanitzable, sempre que sigui admès per la normativa específica de la zona.
No es permet la seva ubicació en àrees obagues o protegides de ventilacions.
ÚS FORESTAL
Comprèn les activitats relacionades amb la conservació, plantació i explotació dels boscos en els casos en que sigui permesa la mateixa.
ÚS D'EQUIPAMENT
Comprèn tots aquells locals destinats a cobrir les necessitats educatives, esportives, sanitàries, assistencials, de recuperació i reciclatge de residus urbans, recreatives, administratives i d'abastament de la població; i que es descriuen i detallen en aquesta normativa en la regulació del Sistema d'Equipaments.
Art. 169. Naturalesa dels usos
Per la seva naturalesa els usos es divideixen en públics, privats, col·lectius i comunitaris.
ÚS PÚBLIC
Aquell que es desenvolupa en terrenys i instal·lacions de propietat pública.
Aquell que es desenvolupa en béns de propietat privada.
ÚS COL.LECTIU
El de caràcter privat relacionat amb un grup determinat de persones, relació que esdefineix normalment pel pagament de quotes, preus o taxes.
ÚS COMUNITARI
Aquell que es desenvolupa amb béns de propietat privada, en forma mancomunada, associada o comuna per part dels seus titulars.
4.2. DISPOSICIONS PARTICULARS PER ALS USOS I ACTIVITATS
Art. 170. Regulació de l'ús d'habitatge
DEFINICIÓ I LIMITACIÓ
L'habitatge és l'edifici o part d'un edifici destinat a l'allotjament o residència familiar o bé a un col·lectiu similar. Cada sector de planejament que tingui permès aquest ús tindrà fixat el nombre màxim de plantes que es poden construir, ja sigui a través de la densitat bruta o del nombre màxim d'habitatges.
L'augment del nombre màxim d'habitatges permesos en un sector de planejament tindrà la consideració d'infracció urbanística.
HABITABILITAT
Serà d'aplicació el decret 346/1983 de 8 de juliol sobre nivell d'habitabilitat objectiva dels habitatges.
Els habitatges també hauran de complir les condicions següents:
- Les diverses dependències tindran com a mínim les següents superfícies i volums:
Menjador 10 m2 25 m3
Menjador-cuina 14 m2 35 m3
Dormitori principal 10 m2 25 m3
Dormitori 6 m2 15 m3
Cuina 5 m2 13 m3
Bany 3 m2 6 m3
Safareig o lavabo 1,5 m2 3 m3
- La il·luminació i ventilació de les estances serà com a mínim la desena part (1/10) de la superfície útil de la seva planta.
- Les escales dels edificis plurifamiliars de més de dues plantes, hauran de tenir il·luminació i ventilació lateral d'1 m2 de superfície mínima per planta, o bé mitjançant un ull d'escala de superfície mínima de 2 m2 amb claraboia ventilada de 4 m2 de superfície de ventilació com a mínim.
- En l'edificació unifamiliar aïllada la resistència al foc dels materials de façanes i cobertes serà RF-60, sens perjudici del compliment de la Norma Bàsica NBE CPI-91:
Condicions de Protecció contra Incendis.
Art. 171. Regulació de l'ús industrial
DISPOSICIONS GENERALS
Als efectes de la regulació de l'ús industrial, les indústries i les instal·lacions assimilades es classifiquen, en primer lloc, segons les molèsties i incomoditats que puguin ocasionar o les alteracions que puguin produir sobre el medi ambient i, en segon lloc per l'entorn en què estan ubicades.
Pel primer concepte es classifiquen en quatre categories i pel segon s'estableixen quatre situacions.
Per a la classificació d'activitats molestes, insalubres, nocives i perilloses hom s'atendrà a alló que disposa el decret 2414/1961, de 30 de novembre, i a les disposicions que el modifiquen i desenvolupen.
CATEGORIES
Als efectes de la ubicació de les indústries, d'acord amb les seves característiques, s'estableixen les categories següents:
- Primera categoria: Indústria artesana sense molèsties per a l'habitatge. Correspon a laboratoris o a tallers de caràcter individual o familiar en els quals s'hi utilitzen màquines o aparells moguts a mà o per motors de petita potència, que no transmeten molèsties a l'exterior i que no produeixen sorolls o emanacions o perills especials.
- Segona categoria: Indústria compatible amb l'habitatge. Comprèn aquells tallers o petites indústries que produeixen algunes molèsties tolerables en major o menor grau, però permissibles segons la seva situació respecte a l'habitatge, sempre que no produeixin emissions de gasos, pols o olors molestos, sorolls excessius, vibracions, perill ni acumulació de trànsit.
- Tercera categoria: Incòmoda, admesa contigua a l'habitatge. Comprèn aquelles activitats que, tot i l'adopció de mesures correctores, poden originar molèsties a l'habitatge, pel que, en general no s'admetran contigües a l'habitatge, excepte en sectors que, tot i estar contigües a l'habitatge, estan especialment reglamentades.
Aquesta categoria exclou les indústries classificades pel decret 2414/1961 com insalubres, nocives o perilloses.
- Quarta categoria: Incompatible amb l'habitatge. La forma la indústria mitjana, sense limitació de superfície, potència, ni característiques industrials. S'admeten les classificades com insalubres o nocives en general, prèvia l'aplicació de les mesures correctores necessàries per tal de reduir la seva insalubritat o nocivitat a límits compatibles amb les altres activitats. S'hi exclouen aquelles en què la seva insalubritat és deguda a l'emissió d'olors, i les perilloses segons el nomenclàtor del reglament referit.
Les indústries no incloses en aquestes categories no seran admeses al terme municipal de Torrelles de Llobregat.
SITUACIÓ
A efectes de la regulació de potències i sorolls màxims, s'estableixen les següents posicions relatives de les indústries en relació als habitatges o a altres indústries.
A) En edificis d'habitatges en planta pis.
B) En edificis d'habitatges en planta baixa o annexos a l'habitatge unifamiliar.
C) En edificis exclusius en pati interior d'illa.
D) En edificis industrials entre mitgeres i façana al carrer contigu a l'habitatge.
E) Totalment aïllada, en edifici independent.
F) En illes industrials.
G) En zones industrials.
LÍMITS MÀXIMS
Els límits màxims de cada categoria i per a cada una de les possibles situacions es referiran als següents conceptes:
- Potència màxima en CV.
- Relació de potència per metre quadrat de superfície destinada a ús industrial.
- Nivell sonor en decibels.
Els límits màxims per a cada categoria i situació seran els reflectits en la taula següent:
(SL: sense limitació).
Per a l'aplicació d'aquests límits es tindran en compte les regles esmentades en els apartats següents:
-La potència no inclourà la necessària per a accionar muntacàrregues, ascensors, condicionadors d'aire, calefacció i d'altres condicionaments del local i per la manutenció.
- La mesura dels sorolls en decibels s'efectuarà en el domicili del veí més afectat per les molèsties de la indústria. Els límits corresponents seran, en tot cas, els de la zona en que estigui ubicat el domicili indicat i quan el mesurament es realitzi amb les finestres tancades.
- Quan la mateixa indústria ocupi diverses situacions en un edifici, s'entendrà que són acumulables els límits autoritzats de superfície i de potència per a cada un d'ells.
- Dins d'una situació determinada, en cada zona, els límits màxims seran els de major categoria que hi és permesa.
- Els límits de potència a què es refereix el quadre de límits, es reduiran en un 50% per a totes les indústries en les quals la transmissió de potència es realitzi mitjançant embarrats.
- Per als edificis que hagin d'allotjar indústries en situacions C i D serà necessari, per tal d'evitar la propagació de sorolls i vibracions als habitatges propers, construir-los de manera que la paret mitgera deixi un espai lliure entre aquesta i la del veí de 10 cm, sense que hi hagi cap punt de contacte entre elles excepte a les façanes, on es disposarà l’aïllament per juntes de dilatació, i a la part superior on es disposarà una protecció metàl·lica per tal d'evitar l'entrada de runes i d'aigües. La construcció i conservació de les juntes descrites correrà a càrrec del propietari de l'edifici industrial.
Independentment dels límits establerts, es tindrà en compte que , entre les 22 i les 8 hores, el nivell sonor màxim en el domicili veí afectat no podrà superar les següents valoracions:
- 1ª i 2ª categories: 3 db. Sobre el soroll de fons de nit.
- 3ª categoria: 8 db. Sobre el soroll de fons de nit.
- 4ª categoria: 12 db. Sobre el soroll de fons de nit.
ABOCAMENTS INDUSTRIALS
L'aigua residual derivada dels processos d'elaboració industrial serà decantada i depurada en primera instància abans d'abocar-la a les xarxes generals de sanejament.
Art. 172. Regulació de l'ús d'aparcament
DEFINICIÓ
S'entén per aparcament l'àrea o lloc obert, especialment destinat a parada o terminal de vehicles automòbils.
Es designen amb el nom de "garatge" els espais situats en el subsòl, sòl o edificacions, i les instal·lacions mecàniques especials, destinades a l'ús d'aparcament.
PREVISIÓ D'APARCAMENTS
Els edificis de nova planta, llevat dels situats a la zona 1, Casc Antic, s'hauran de projectar per tal que comptin amb places de garatge a l'interior de l'edifici o a terrenys edificables del mateix solar, a raó de 20 m2 per plaça com a mínim.
El nombre d'aquestes places serà, segons l'ús de l'edifici o part de l'edifici que es consideri, el següent:
- Edificis d'habitatge: 1 plaça per habitatge. Amb l'excepció contemplada en l'art. 93 per la zona 1.
- Edificis d'oficines: 1 plaça per cada 100 m2 de superfície útil.
- Edificis comercials: només per edificis de més de 400 m2 construïts destinats a l'ús comercial, 1 plaça per cada 80 m2 de superfície construïda.
- Edificis industrials i magatzems: 1 plaça per cada 100 m2 de superfície útil.
- Edificis d'ús hostaler o residencial: 1 plaça per cada 3 habitacions dobles o l'equivalent de senzilles.
- Restaurants: 1 plaça per cada 60 m2 construïts.
Aquestes previsions mínimes d'aparcament també seran d'aplicació en edificis que siguin objecte d'ampliació del volum edificat, o de reformes que comportin un canvi d'ús de l'edificació.
Quan per aplicació d'aquests mòduls l'exigència d'aparcament sigui inferior a 4 places, es podran justificar els aparcaments en llocs privats, destinats a aquest ús, propers a l'edifici que es vulgui construir o modificar.
CONDICIONAMENTS TÈCNICS
- Les dimensions mínimes de cada plaça seran: 2,20x4,50 m., s'admetran de 2,00x4,00 m. en una proporció inferior al 20%. Als aparcaments públics caldrà reservar permanentment a la planta de més fàcil accés, i en proporció d'un 2%, aparcaments amb una amplada mínima de 2,90 m. per a vehicles que transportin minusvàlids.
- L'alçada lliure mínima serà de 2,20 metres a qualsevol punt del local, no admetent-se cap element d’il·luminació, evacuació d'aigües o d'altres instal·lacions per sota d'aquesta alçada.
- L'accés rodat tindrà una amplada mínima de: aparcaments particulars fins a 4 places: 2,50 m.; aparcaments col·lectius privats fins a 20 places: 3,00 m.. Resta d'aparcaments: 5,00 m. o dos portes unidireccionals de 2,50 m. cadascuna.
- Les rampes tindran com a mínim la mateixa amplada que l'accés a l'aparcament. Tindran un pendent màxim del 5% als 4 primers metres i del 20% a la resta.
- Existirà senyalització de bloqueig quan des d'un extrem de la rampa no sigui visible l'altre, o el recorregut sigui superior a 30 metres, si la rampa o accés no permet diferenciar la circulació en dos sentits.
- Els vianants disposaran d'accessos diferenciats, bé siguin en paral·lel a l'accés rodat o independents, incombustibles i amb les resistències al foc descrites a l'annex corresponent de la Norma Bàsica de l'Edificació NBE-CPI-91. El paviment serà impermeable i antilliscant.
- Els locals no podran tenir comunicació sense portes resistents al foc amb altres destinats a usos diferents, llevat dels tallers per a reparació de vehicles. No podran tenir obertures a celoberts o patis interiors als que estiguin obertes caixes d'escala. La comunicació amb caixes d'escala i ascensors es farà a través de vestíbuls d'independència dissenyats segons la norma abans esmentada.
- La il·luminació artificial serà estanca i la seva instal·lació es farà d'acord amb el Reglament Electrotècnic de Baixa Tensió. El nivell mig d’il·luminació serà de 15 lux a l'eix dels passadissos.
- La ventilació per a cada planta d'aparcament, si és natural, tindrà una superfície mínima del 8% de la superfície del local, es podrà reduir al 5% si les ventilacions estan distribuïdes equitativament en façanes oposades. La ventilació forçada assegurarà una renovació mínima 6 vegades el volum del local per hora, assegurant-se la uniformitat de la ventilació a tots els punts de l'aparcament.
LLICÈNCIES
Estaran subjectes a prèvia llicència d'activitat la instal·lació, ampliació i modificació de tots els garatges i aparcaments col·lectius, i els particulars amb més de quatre places d'aparcament o més de 100 m2 de superfície construïda.
L'Ajuntament podrà denegar la llicència d'activitat o demanar les mesures correctores escaients, per a d’instal·lació de garatges en finques situades en vies que pel seu trànsit o per les seves característiques singulars urbanístiques, no aconsellin aquest ús.
L'emmagatzament de carburants o materials combustibles serà objecte d'una llicència específica incompatible amb l'ús d'aparcament.