ÀREA DE DESENVOLUPAMENT DE POLÍTIQUES URBANÍSTIQUES
SECCIÓ DE PLANEJAMENT URBANÍSTIC
Art. 156. Definició i desenvolupament
1.- Aquesta zona comprèn els nuclis urbans antics de la vila que no estan inclosos dins del llistat d’edificis que es qualifiquen de conservació de l’estructura urbana i edificatòria i que necessiten una millora urbana sense canviar substancialment les seves característiques urbanístiques arquitectòniques i ambientals.
Es qualifiquen de zona de Nucli Històric els nuclis antics del municipi: La Rectoria, El Raval d’en Martí, i el barri Campamà, el conjunt de Cal Vidu, les edificacions del costat nord dels carrers de Sant Francesc i Sant Sebastià en la Barceloneta, les edificacions corresponents a la façana del costat de ponent del carrer de Sant Domènec, entre els núms. 2 i 40, ambdós inclosos, les edificacions del costat de ponent del carrer de Sant Eudald dels núms. 2 al 24, ambdós inclosos.
2.- Per a la preservació i millora dels valors tipològics, morfològics o tradicionals dels nuclis de la Rectoria, del Raval d’en Martí, del barri Campamà i del conjunt e Cal Vidu, es redactaran els corresponents Plans Especials com a desenvolupament de les determinacions d'aquest Pla General.
3.- S’apliquen les ordenacions segons alineació a vial i edificació aïllada.
4.- Per als fronts qualificats als carrers de Sant Francesc, Sant Sebastià, Sant Domènec i de Sant Eudald es construiran només cases unifamiliars i es disposaran entre mitgeres seguint l’alineació del carrer i es fixa una fondària màxima edificable en els plànols que tot i sent màxima no serà obligat d’arribar-hi. En aquest cas s’haurà de fer un tractament a les mitgeres que poguessin quedar vistes, similar al de la façana posterior.
Art. 157. Règim transitori
Mentre no es redactin els Plans Especials es defineix un règim transitori per aquesta zona:
. s'admeten les obres de conservació i millora de les edificacions actuals.
. no es concedirà llicència d'enderroc de les edificacions en aquesta zona, llevat del cas en que es justifiqui ruïna legal.
Art. 158. Condicions d’ordenació que hauran de recollir els plans especials
Els plans Especials que desenvoluparan els quatre nuclis antics del municipi hauran de respectar les condicions bàsiques següents:
1.- Tipus d'obres permeses
a)- S'admetran les obres de conservació i millora de l'edificació actual.
b) S'admetran les obres d'ampliació sense alterar l'estructura de suport, els nivells dels sostres i el caràcter de l'edificació existent, complint les limitacions i condicions establertes per a les obres de substitució i nova planta.
c) La substitució de l'edificació s'admetrà quan es trobi en estat manifest de ruïna irreparable o bé per tal d’eliminar afegits recents i no coherents amb la resta de l’edifici, amb la finalitat de recuperar elements antics que havien quedat ocults.
En aquest cas no podrà enderrocar-se l'edifici fins que no es compti amb la corresponent llicència municipal de l'edifici de nova planta que el substituirà, el qual mantindrà les característiques tipològiques i arquitectòniques del nucli antic, acomplint:
. El manteniment de l'alineació de carrer que tenia l'edificació anterior.
. El manteniment de la divisió parcel·lària actual.
. El manteniment de les característiques tipològiques de l'edifici substituït: estructura de suports, nivells de forjats i cobertes i proporció global de buits i plens de façana.
d) Els solars sense construcció i els que puguin ésser objecte d'enderroc podran ser edificats d'acord amb les condicions d'edificació que determinen aquestes Normes.
2.- Condicions d'ús
S'admeten els usos següents:
a) Habitatge unifamiliar
b) Residencial.
c) Comercial limitat a planta baixa i fins a 100 m2 de superfície total.
d) Oficines fins a 100 m2 de superfície total.
e) Industrial limitat a planta baixa i categoria primera.
f) Educatiu, Dispensari, Esportiu, Religiós, Cultural, Administratiu.
g) No s'admetran, en cap cas, usos provisionals ni activitats recreatives musicals de lleure.
h) S’admet l’ús d’habitatge plurifamiliar en aquells edificis que acreditin aquest ús amb anterioritat a l’aprovació del Pla General de 1997, i en les edificacions tradicionals significatives per al manteniment de l’estructura pròpia del nucli de superfície construïda superior a 250 m2. L’increment de densitat generada per l’assignació de l’ús plurifamiliar s’ajustarà a les condicions establertes en l’art. 16 del Reglament de la Llei d’Urbanisme, dins de l’àmbit de planejament especial.
No es concedirà llicència d’obres que impliqui un augment de sostre i densitats si no s’inclouen les obres de rehabilitació integral de tota l’edificació.
3.- Condicions d'edificació
3.1 Alineacions de l'edificació.
L'edificació seguirà les alineacions que estableix el corresponent Pla Especial, cuidant de respectar el més possible les alineacions existents.
3.2 Alçada reguladora màxima.
a).- L'alçada de la cornisa de l'edifici es situarà a l'alçada promig de les cornises existents en el tram de carrer comprés entre les dues vies transversals en que es situa la nova edificació, sense que entrin en aquest còmput les façanes dels solars no edificats.
Pel que fa a les parcel·les dels c/ Sant Francesc i c/ Sant Sebastià de la Barceloneta l’altura reguladora es fixa en planta baixa i dues plantes pis.
b).- Per sobre de l'alçada reguladora solament es permet la coberta inclinada amb un pendent inferior al 30 %.
3.3 Espai lliure de parcel·la.
a).- S'autoritza la construcció d'edificis auxiliars als espais lliures no edificables de la parcel·la amb les següents condicions:
- Adossant-se a l'edificació principal, o al límit posterior de la parcel·la.
- No superar el 20 % de la superfície total del pati no edificat.
- Limitar l'alçada màxima a 3,5 metres.
b).- La resta de l'espai quedarà lliure d'edificació.
3.4 Cossos sortints.
S'estableixen les següents limitacions per als cossos sortints:
. Volada màxima 0,20 metres, als carrers d'ample inferior als 7 metres.
. Volada màxima de 0,45 metres, als carrers d'ample superior a 7 metres.
. Longitud màxima 1,50 metres.
. No s'admetran cossos sortints tancats amb obra de fàbrica. Seran oberts, rectangulars i la barana serà d'elements verticals de ferro.
4.- Composició estètica dels edificis.
Per a les obres d'ampliació, substitució i nova planta s'estableixen els següents criteris compositius:
a).- La composició de façana haurà de guardar els criteris tradicionals de predomini de les proporcions verticals sobre les horitzontals a les obertures, i dels plens sobre els buits a les façanes de l'edifici.
En conseqüència, els buits de tot el pla de façana no podran superar el 50 % de la seva superfície, havent de superar sempre l'alçada a l'ample.
b).- La superfície de les obertures serà proporcional i decreixent des de la planta baixa fins a la planta superior, excepte quan es tracti de galeries porxades.
c).- Les teulades seran de teula aràbiga, color tradicional, i tindran un pendent no superior al 30 %.
La cornisa serà obligatòria amb la volada, inclinació i característiques materials de les edificacions veïnes.
d).- Materials i colors de l'edifici.
Els acabaments dels edificis seran semblants als de l'entorn, mantenint el caràcter arquitectònic del nucli antic.
Els materials i elements no admesos a l'exterior dels edificis seran els següents:
. Bloc de formigó vist.
. Aplacats de marbre, pedra polida, qualsevol element artificial.
. Gelosies ceràmiques i de vidre.
. Pavès vítric o similar.
. Plafons plàstics o metàl·lics.
. Arrebossats de pòrtland vistos.
. Canvis de color en superfície d'una mateixa façana o en diferents del mateix edifici fora d'una gamma o tonalitat.
. Fusteria metàl·lica o galvanitzada sense pintar.
. Tribunes i sortints tancats.
. Balcons o terrasses tipus banyera.
. Cobertes de pissarra.
. Obra vista
. fusteria de fusta o alumini de color blanc
Els materials i elements que recomanen són:
. Pedra natural picada o buixardada.
. Estucs i arrebossats en colors clars de la gamma dels terrosos, ocres o blancs.
. Baranes de ferro, de dibuixos senzills i color tradicional al balcons.
. Baixants i desguassos vistos de ceràmica, zenc, ferro fos o coure.
. Fusteria de fusta pintada color similar façana.
. Fusteria de fusta pintada amb tons saturats : verd, blau, marró...
. Coberta de teula aràbiga de color tradicional.
. La volumetria de l'edificació, suma dels materials i elements que la formen serà senzilla i compacta, no admetent-se formes complexes i distorsionades.
e).- Les mitgeres que quedin vistes, a conseqüència de l'ordenació prevista per aquestes Normes, es tractaran amb e mateix material i color de la façana principal.
Totes les condicions establertes en el present article també seran d’aplicació per a la resta d’edificacions situades dins la zona de Nucli Històric i que no estan sotmeses a Pla Especial.
Art. 159. Documents obligats per a les sol·licitud de llicència
1.- Les sol·licituds de llicència s'hauran d'acompanyar d'un plànol a escala mínima 1/100 de les construccions existents a les finques veïnes, en el que constin plantes i alçats de les façanes principals, a fi d'adaptar l'alçada i profunditat de la nova edificació a la de les edificacions actuals.
Pel que fa a les plantes s'acceptarà el dibuix dels murs exteriors que delimitin el volum edificat.
Tanmateix, en el cas de tractar-se d’un dels fronts de cases aixecat expressament per aquest Pla General i que figuri en el llistat reproduït al final d’aquesta normativa a escala 1/200, en document Annex es presentarà l’alçat principal de l’edificació projectada, emmarcat en una làmina que facilitaran els Serveis Tècnics Municipals, a escala 1/100, i en la qual hi figurin a més a més, les construccions veïnes.
2.- Serà obligatòria la presentació de fotografies del solar que es pretén edificar i del seu entorn, el que inclou les edificacions veïnes i les del davant.
3.- La resta de documents s'especifiquen al capítol tercer del Títol I "Regulació de les llicències urbanístiques", d'aquestes mateixes Normes.
Art. 160. Conservació de l’edificació
1.- En cas de deteriorament evident de les construccions actuals l'Ajuntament requerirà dels propietaris l'execució de les obres necessàries per a la seva conservació en el termini que s'estableix d'acord amb el que preveu l'article 251 del Text Refós de la legislació vigent a Catalunya en matèria urbanística.
2.- De no executar-se aquestes obres en el termini concedit, l'Ajuntament podrà ordenar l'execució subsidiària de les obres de conservació i de reforma que s'executaran a costa dels propietaris si es continguessin en el límit del deure de conservació que els correspon.