AMB Àrea Metropolitana de Barcelona

ÀREA DE DESENVOLUPAMENT DE POLÍTIQUES URBANÍSTIQUES
SECCIÓ DE PLANEJAMENT URBANÍSTIC


SISTEMA D'ESPAIS LLIURES (Clau P)

  • Disposicions generals
  • Regulació de l'edificació
  • Regulació dels usos i activitats
  • Disposicions sistemes

    Article 68. Definició, identificació i tipus

    1. Comprèn els sòls destinats a espais lliures amb arbrat i jardineria, aquelles superfícies continues que configuren espais de relació cívica, i aquells altres que degut a la seva naturalesa i la seva especialització es mantenen lliures d'edificació i altres usos. S'identifica en els plànols d'ordenació amb la clau P.

    2. El sistema d’espais lliures s’estructura en els plànols d’ordenació en les categories següents que s’identifiquen amb les claus corresponents:
    Parcs urbans i places, jardins urbans i àrees esportives descobertes. S'identifica en els plànols d'ordenació amb la clau P1.
    Parc territorial. S’identifica en els plànols d’ordenació amb la clau P2, i correspon a parcs de gran entitat i dimensió, amb masses arbòries consolidades.

    Article 69. Titularitat i ajustaments en la delimitació

    1. Els sòls qualificats d’Espais lliures seran de titularitat pública, a excepció d’aquells qualificats com a P2.2 que podran ser de titularitat privada, sens perjudici de l’aplicació en qualsevol moment de la declaració d’utilitat pública intrínseca en qualsevol sistema urbanístic..

    2. Pel que fa als possibles ajustos en la delimitació dels espais qualificats com a sistema d’espais lliures, s’estarà al que segueix a continuació:
    Dels sistemes d’espais lliures previstos dintre d’un sector de planejament, es considera vinculant allò que fa referència a la superfície en termes de percentatge mínim establert en el present POUM, mentre que es considera indicativa la seva forma i localització dins dels sectors en el qual estan compresos, llevat que aquesta vingui expressament prevista com a vinculant.

    Article 70. Condicions d’ordenació, ús i protecció dels espais lliures urbans (Clau P1)

    A. Condicions d’edificació.

    De forma general, tan sols s’admetran usos públics. Les edificacions admeses, sempre vinculades a l’ús propi de l’espai lliure en el que se situïn, respectaran les següents condicions:

    a) Les edificacions no ultrapassaran l'ocupació del cinc per cent (5%) de la superfície de l’espai lliure en servei en el moment en què hom les projecti.
    b) L'alçada màxima de les edificacions o instal·lacions serà de nou (9) metres.
    c) La xarxa de servei i estacionament a l'aire lliure no excedirà del cinc per cent (5%) de la superfície qualificada.

    B. Condicions d’ordenació i ús.

    L’ordenació en aquests espais es procurarà sigui coherent amb criteris variats de disseny que contemplin els aspectes següents:

    a) Preparar els espais per a l’ús dels infants des d’un punt de vista de varietat funcional en relació a l’edat (accessibilitat, seguretat, benestar) i simbòlica (educació en l’espai, descoberta de l’entorn) i experimentació de la plàstica i la tipologia de l’espai (seqüències, distàncies, separacions...)
    b) La gestió d’una jardineria variada de base per la regulació de l’ecologia urbana i millora de l’equilibri psicosomàtic dels ciutadans i protecció del rigor climàtic sobre la ciutat, així com si s’escau la utilització de la jardineria temàtica.
    c) Els espais es dissenyaran pensant en la globalitat de la població com espais d’integració polivalent, amb un bon nivell d’accessibilitat i una correcta solució dels perímetres.
    d) El disseny de les places permetrà una utilització intensiva de l’espai i es basarà en superfícies el més planes possibles, amb sistemes de pavimentació resistents a les activitats massives i amb un tractament simbòlic significatiu que afecti al tipus de disseny i als programes d’escultura urbana a l'espai públic
    e) En les places no s’admetrà cap altra edificació que les pròpies que es puguin considerar com mobiliari urbà dintre de la mateixa plaça
    f) S'admetrà l’ús d'aparcament i d'equipament subterranis, però de propietat i de servei públic o en règim de concessió administrativa. En aquest cas, caldrà garantir l’enjardinament i l'arborització d'aquests espais amb un gruix mínim d'un metre de terra i drenatges adequats (en el cas de tractament dur de l’acabat de la superfície per tractar-se d’una plaça amb una alta intensitat urbana, no serà preceptiva la reserva de terres esmentada).
    g) El sistema de reg de les zones verdes estarà dissenyat de tal manera que minimitzi el consum d’aigua.

    Article 71. Condicions d’ordenació i ús dels Parcs territorials (Clau P2 i P2.2)

    1. Estaran prohibides les activitats que directament o indirecta puguin produir la destrucció, el deteriorament o la desfiguració de les espècies vegetals en general i de forma particular les forestals existent. Mentre no es redactin els Plans Especials corresponents, no s’admetran noves construccions dintre de l’espai qualificat de parc.

    2. En els parcs, s’admetran els usos de caràcter agrícola, forestal i ramader existents en aquelles parts o instal·lacions que siguin de titularitat privada,

    3. Els Plans Especials que s’elaborin per a cadascun dels parcs precisaran i ajustaran les determinacions generals contemplades en aquest article:

    a) En l’ordenació dels parcs territorials, es promocionarà la combinació ordenada dels usos d’esbarjo i lleure i els usos ambientals, tot conservant i implementant actuacions destinades a afavorir la correcta regeneració de la massa arbòria existent i les connexions i corredors biològics dels parcs amb l’entorn en el que es troben.
    b) Es procurarà la mínima artificialització de la seva superfície, admetent-se tan sols edificacions complementàries del parc i una superfície per aparcament i accés que en cap cas comportarà la desnaturalització dels valors mediambientals de l’àrea on s’inclouen. Els diferents Plans especials definiran l’espai necessari per ubicar aquests usos.
    c) Els vials interiors del parc hauran de respectar unes bones condicions de permeabilitat del sòl, procurant evitar l’ús d’aglomerants i paviments de formigó, i tendint la urbanització de camins de terra compactada.
    d) No s’admetrà cap tipus d’edificació excepte instal·lacions de joc i esbarjo i educatives no ultrapassant el 2% de la superfície del parc, o el que determini el Pla Especial.
    e) S’admetran els usos agrícoles de conreu extensiu en les planes que mantenen una configuració agrícola.
    f) S’admetran els usos agrícoles de conreu en horts familiars en àmbits de titularitat pública especialment delimitats i adequats per a aquesta funció. El règim d’ús i altres qüestions relatives a la regulació dels horts familiars serà objecte de desenvolupament mitjançant ordenança municipal.

    Article 72. Condicions que han de complir el nous espais lliures del planejament derivat

    Els nous espais lliures que es delimitin en els corresponents Plans Parcials, els Plans de Millora urbana i Plans Especials urbanístics, hauran de complir, per garantir la seva qualitat i bondat per a l'ús, el percentatge de concentració en una peça i dimensió mínima, amidada pel radi de la circumferència inscribible en ells, segons el següent quadre:

    Sectors

    Concentració mínima en percentatge de sòl destinat a espai lliure sobre el total

    % mínim s/àmbit del sector

    Grandària del radi mínim en metres

    Sòl Urbanitzable

    Nous sectors residencials

    50%

    10%

     

    15m

    Sòl Urbanitzable

    Nous sectors productius

    70%

    10%

    15m

    Sòl Urbà objecte de Pla de Millora Urbana

    70%

    Segons fitxa

    12m

    a) No podran disgregar-se en trossos sense identitat, complimentaran els graus de concentració de la taula i s’ordenaran amb les construccions.

    b) No podran situar-se en terrenys amb pendent superior al vint-i-cinc per cent (25%) quan es tracti deP1.

    c) No podran situar-se en torrents, rieres i franges de protecció de línies d’alta tensió.

    d) De situar-se en terrenys amb pendent superior al vint per cent (20%), els nous espais lliures no són computables als efectes del compliment d’estàndards legals mínims.