AMB Àrea Metropolitana de Barcelona

ÀREA DE DESENVOLUPAMENT DE POLÍTIQUES URBANÍSTIQUES
SECCIÓ DE PLANEJAMENT URBANÍSTIC


Sistema de Parc Urbà (clau PU) i d' Espais Lliures (clau Ell)

  • Disposicions generals
  • Disposicions comuns d'Ordenació
  • Regulació de Sistemes

    Article 99. Definició.

    1. Comprèn els sòls de titularitat pública ordenats com espais lliures o zones verdes amb arbrat o jardineria.

    2. Es distingeix entre parcs públics sectorials, que formen part de l'estructura general i orgànica del territori i jardins públics, que estan al servei directe d'una àrea o sector. També es preveu la categoria d'àrees esportives i recreatives.

    3. En la previsió de sòls adscrits a parcs públics s'ha observat el previst a l'article 25.1.c) del Reglament.

    Article 100. Determinacions del Pla General.

    1. Aquest PGO estableix la localització dels espais inclosos en la categoria de parcs públics en qualsevol tipus de sòl. Excep­cionalment, es podran completar o precisar aquestes determina­cions mitjançant plans parcials o plans especials. També s'es­tableix l'emplaçament d'àrees esportives i recreatives d'àmbit general.

    2. En sòl urbà es fixa la localització dels jardins públics i zones esportives i d'esbarjo públiques. No obstant, aquesta localització podrà precisar-se dins dels límits de l'article 19 d'aquests normes urbanístiques, mitjançant plans especials i estudis de detall que com a desenvolupament obligatori d'aquest PGO han de redactar-se en les àrees o unitats en que així s'es­tableixi.

    3. Respecte dels jardins públics i zones esportives d'expansió i esbarjo públiques que s'han d'establir en el sòl urbanitzable, aquest PGO estableix els estàndards corresponents i preveu les condicions generals d'ordenació d'aquests espais, fixant-ne les que són bàsiques.

    Article 101. Computabilitat.

    Els parcs, jardins, àrees esportives i d'esbarjo públiques compu­taran tant en sòl urbà com en sòl urbanitzable ajustant-se a les prescripcions dels articles 65 i següents del Reglament de la llei d'Adequació.

    Article 102. Usos.

    1. En els parcs i jardins públics només es permetran els usos i activitats de caràcter públic que siguin absolutament compatibles amb la utilització general d'aquests sòls.

    2. Les edificacions al servei dels parcs i jardins públics i dels usos admesos hauran d'observar les següents condicions:

    a) Alçada màxima: 3 m. Aquesta determinació pot ésser excepciona­da en el supòsit d'edificacions preexistents que es reutilitzin i que s'assenyalen en els plànols.

    b) Ocupació màxima: 3%. Sostre màxim 200 m2, en qualsevol cas.

    c) L'espai per circulació de servei o aparcament a l'aire lliure no superarà el cinc per cent (5%) de la superfície adscrita a espai lliure.

    d) La previsió dels aparcaments soterrats en sòls de parc urbà, s'haurà de preveure i d'establir-se mitjançant la figura d'un Pla Especial, i caldrà mantenir la titularitat única i indivisible del sòl i el subsòl, sens perjudici de la gestió dels aparcaments mitjançant concessió administrativa.

    3. En terrenys del sòl urbà de casc delimitat, que tinguin un màxim del 10 % de pendent es podrà construir aparcament en sote­rrani per mitjà de gestió directa o indirecta del servei, prèvia aprovació d'un estudi de detall i sempre que es garanteixi l'a­jardinament i arborització de l'espai amb un gruix d'un (1) metre i drenatges adequats.

    Els aparcaments privats en soterrani requeriran, a més a més d'assegurar els anteriors usos públics en superfície, la prèvia desafectació i segregació registral del subsòl.

    Article 103. Condicions dels parcs públics.

    Els parcs públics s'hauran d'ordenar prioritàriament amb jardine­ria i masses de bosc i tindran sempre una superfície permeable superior al seixanta per cent (60%). En tot cas, s'hauran de conservar els edificis d'interès que s'indiquen en els plànols d'orientació.

    Article 104. Condicions dels jardins públics.

    Els jardins públics a preveure mitjançant els instruments de planejament que desenvolupen el PGO hauran de complir les se­güents condicions:

    1. El pendent dels terrenys haurà d'ésser inferior al 20% menys en els supòsits en els que hi hagi una indicació en els plànols d'orientació d'aquest PGO.

    2. La configuració, quan no estigui prevista en aquest PGO, haurà d'observar els criteris de l'article 4 a) de l'Annex del Regla­ment, així com les condicions particulars de cada zona o sector.

    3. Aquests sòls s'hauran d'ordenar exclusivament amb jardineria, arbres i jocs infantils. Sempre tindran una superfície permeable superior al 40% de la total.

    Article 105. Condicions de les àrees esportives i d'esbarjo.

    1. El pendent dels terrenys serà inferior al 10%, llevat del cas de seguir-se les indicacions del PGO.

    2. L'índex d'edificabilitat net serà de 0,1 m2st/m2s.

    3. L'ocupació màxima per part de l'edificació esportiva o recrea­tiva es fixa en un 3%.

    En l'aplicació dels dos índex precedents no es comptabilitzaran les construccions de cobriment de les pròpies instal·lacions esportives.

    Article 105 bis. Sistema d'Espais Lliures.
    Incorporació Art. 105bis. de les NNUU del PGO segons exp. 2014/055753 (DOGC de 14/10/2016).

    1. Es tracta dels espais lliures en SNU on predomina la vegetació autòctona que es vol preservar, en ésser un element bàsic de la conservació de l'ambient i del paisatge.

    2. Són terrenys inadequats per a la transformació o el desenvolupament urbanístic per l'interès natural, paisatgístic, històric, social i/o cultural dels seus espais, on caldrà la protecció dels mateixos; o per les característiques pròpies del sòl en relació amb el model de desenvolupament urbanístic sostenible que garanteix la utilització racional del territori i la qualitat de vida.

    3. Els terrenys que integren aquesta qualificació de sòl no podran ser dedicats a usos, aprofitaments o utilitzacions que impliquin transformació de la seva destinació prevista al Pla o naturalesa forestal. A més, s'haurà de vetllar per impedir que es realitzin aprofitaments que comportin un atemptat al caràcter dels espais.

    4. Es podran elaborar plans especials (PE) per a cadascun dels espais per completar o precisar les seves determinacions i per establir mesures adients per a fomentar el gaudi públic dels terrenys qualificats.

    5. La destinació de terrenys a espais lliures (clau Ell) no requereix necessàriament la titularitat pública.