ÀREA DE DESENVOLUPAMENT DE POLÍTIQUES URBANÍSTIQUES
SECCIÓ DE PLANEJAMENT URBANÍSTIC
Article 148. Zona agrícola de valor (clau 21)
(Article modificat per l’expedient nº 2011/044543)
1. Definició
Aquesta zona comprèn aquells terrenys aptes per a l’explotació agrícola, que es volen protegir pel seu valor agrícola, productiu, paisatgístic o ecològic.
2. Edificació
2.1. S’admeten les construccions i les instal·lacions agropecuàries, d’acord amb els requisits i paràmetres regulats en el present article. En el cas que els projectes de construccions i instal·lacions agropecuàries superin els llindars establerts per aquestes normes, se sotmetran al procediment regulat en l’article 48 del DL1/2005.
2.2. Es consideraran construccions i instal·lacions agropecuàries aquelles vinculades a l’explotació agrícola o ramadera, com ara pallisses, coberts, magatzems, dipòsits, hivernacles, granges i similars. En aquest sentit les construccions i instal·lacions agropecuàries poden ser:
a) Agrícoles, que comprenen els següents tipus:
b) Hivernacles: d’acord amb l’ordre 25 d’octubre de 1988, del DARP, s’entén con hivernacle, tota mena d’estructura erigida amb finalitat de cobrir, protegir, ombrejar o preservar de qualsevol tipus de conreu agrari per tal de realitzar el seu conreu, la millora o l’experimentació.
No seran considerats com a edificacions els hivernacles que es puguin desmuntar i no tinguin murs perimetrals de fondària superior a un metre. En cas que no siguin desmuntables, aquests seran considerats com a grans coberts.
Desmuntatge de la instal·lació: la llicència de construcció del conreu protegit inclourà el compromís de realitzar el seu desmuntatge en el cas de cessament de l’activitat.
Ubicació: No podran situar-se en indrets que afectin la connectivitat o en espais ocupats per comunitats forestals, ni en indrets amb pendents superiors al 10%.
c) Ramaderes, que comprenen les granges i albergs d’animals.
2.3. Requisits bàsics i essencials per a edificar construccions i instal·lacions agrícoles.
a) Per tal d’autoritzar una construcció o instal·lació agrícola s’exigirà:
b) Per tal d’autoritzar la construcció de pallisses o petits coberts destinats a guardar eines del camp, s’hauran de complimentar els següents paràmetres:
c) Per tal d’autoritzar la construcció de grans coberts, magatzems i garatges agrícoles i de la resta d’instal·lacions agrícoles, s’hauran de complimentar els següents paràmetres:
d) Per tal d’autoritzar la construcció d’hivernacles s’hauran de complimentar els següents paràmetres:
|
21 |
21L |
Agrícola de valor |
Agrícola de valor Llobregat |
|
parcel·la mínima |
Unitat mínima de conreu |
Unitat mínima de conreu |
ocupació màxima |
50% |
50% |
superfície màxima ocupada per finca |
1.000 m2s |
3.000 m2s |
separacions a límits parcel·la |
5 m |
5 m |
separacions a camins |
10 m |
10 m |
2.4. Requisits bàsics i essencials per a edificar construccions i instal·lacions destinades a explotacions ramaderes:
a) Hauran d’obtenir la llicència d’activitats conforme el que estableix la Llei i Reglament d’intervenció integral de l’administració ambiental i les ordenances municipals, amb subjecció al règim d’usos que estableixen les normes.
b) S’hauran d’instal·lar preferentment sobre terrenys d’escàs valor agrícola, i a una distància mínima de 500 metres del sòl urbà, del sòl urbanitzable i de qualsevol nucli de població, sens perjudici de les distàncies entre granges que estableixi la legislació sanitària en matèria ramadera.
En el cas de granges de ramaderia ovina o cabruna semiextensiva en llocs propers a zona boscosa o explotacions de ramaderia ecològica d’aviram i altres especies d’aus (sempre i quant l’afectació mediambiental que provoquin sigui igual o menor que en l’aviram), aquesta distància es podrà reduir a 200m. En tot cas, caldrà que les explotacions ecològiques compleixin la normativa vigent d’aplicació en concret allò establert en el Reglament (CE) 834/2007 del Consell, de 28 de juny de 2007, sobre producció i etiquetatge dels productes ecològics i pel qual es va derogar el Reglament (CEE 2092/91 i el Reglament (CE) 889/2008 de la Comissió, de 5 de setembre de 2008, que estableix les disposicions d’aplicació del Reglament (CE) 834/2007 respecte de la producció ecològica, del seu etiquetat i control o per defecte la normativa que ho substitueixi.
Per tal d’aconseguir una millor integració paisatgística de les noves edificacions respecte el sòl urbà residencial existent, cal introduir mesures correctores, com poden ser barreres vegetals i condicions estètiques de les noves edificacions ramaderes,
c) La superfície mínima de la finca serà la unitat mínima de conreu, no essent aquesta inferior a 1’5 Has, en una única extensió.
d) Les construccions seran de planta baixa, excepte les instal·lacions annexes per a les quals sigui tècnicament necessària una major alçada. La llargada no serà superior a 50m, i el sostre edificable màxim de 1.500 m²st.
e) Els paraments exteriors tindran un tractament de façana, seran de colors clars de la gamma terrosa i no s’admetrà com a acabament final l’obra de totxana vista. Es plantaran arbres del lloc situats en renglera paral·lelament a les façanes vistes.
f) Hauran de preveure el corresponent sistema de depuració d’aigües residuals i d’eliminació de residus.
g) Se separaran un mínim de 15 metres de les finques veïnes i 20 metres, a comptar de l’aresta exterior de la calçada, del camí públic d’accés a la finca, i 50 metres de les carreteres.
2.5. Les edificacions existents destinades a ús agropecuari es podran conservar, però l’ augment de volum estarà condicionat al compliment de les condicions indicades als epígrafs anteriors del present precepte.
3. Usos
3.1 Són usos principals d’aquesta zona l’agrícola i el ramader. No s’admetran noves edificacions destinades a usos diferents dels principals.
3.2. Són usos condicionats d’aquesta zona: Habitatge, residencial col·lectiu, hoteler (no admetent en cap cas l’ús hoteler en la modalitat d’aparthotel), educatiu, recreatiu cultural i social, recreatiu de restauració, esportiu, d’acord amb les fitxes del catàleg de masies i cases rurals.
Així mateix, es consideren compatibles els usos i activitats definits a la normativa reguladora dels equipaments per infants i joves (cases de colònies, albergs juvenils, escoles natura).
També són usos condicionats els usos industrials de categoria 1a i 2a, de caràcter artesanal i vinculats a la transformació de matèries primeres del camp i productes derivats, com per exemple el vi, el formatge, la mel, l’oli, les flors, la fruita, la melmelada, etc., sempre que es produeixin en la pròpia unitat d’explotació agrícola o ramadera i que les construccions que hi estan vinculades formin part d’aquesta unitat d’explotació.
Els usos condicionats que requereixen d’una edificació, només es poden ubicar quan existeixi a la finca una edificació inclosa al Catàleg específic de les masies i cases rurals susceptibles de reconstrucció o rehabilitació, que s’acullen a l’art. 50.2 del DL1/2005 i en les condicions que estableixi el Catàleg o el Pla Especial de Protecció del Patrimoni que l’ha de desenvolupar i la implantació d’aquests usos requerirà la redacció d’un Pla Especial urbanístic.
3.3 Ús de centre de jardineria. Únicament s’admet aquest ús a la subzona 21j i sota la condició que a la finca es desenvolupi l’activitat de conreu o viver d’espècies vegetals . Les finques així qualificades resten regulades de la següent manera:
3.3.1. Condicions de l’edificació:
- Ocupació màxima equivalent al 10% de la superfície de la unitat de zona.
- Alçada màxima: 6m (pb)
- Separacions mínimes a límits de unitat de zona seran les marcades per als hivernacles a la zona 21.
3.3.2. El sostre i l’ocupació de les edificacions permeses comptabilitzaran al respecte d’allò establert a l’art. 148.2.3.d sobre grans coberts, magatzems i garatges agrícoles, i a l’art. 148.2.3.d sobre hivernacles.
3.3.3. S’haurà de preveure un mínim de 5 places d’aparcament per cada 100m²st construïts. L’ocupació d’aquesta àrea i de les superfícies pavimentades destinades a accessos no superarà el 20% de la superfície de la parcel·la.
3.3.4. L’edificació i l’àrea d’accessos i d’aparcaments es situaran a la franja de terreny adjacent a la vialitat.
3.4 Són prohibits la resta d’usos, excepte aquelles actuacions considerades d’interès públic que siguin incompatibles amb els sòls i usos urbans, que s’autoritzaran d’acord amb el procediment establert a la legislació urbanística vigent.
Entre els usos prohibits s’inclouen els usos de càmping i caravaning i, l’ús d’aparthotel.
4. Modificació de la topografia
Els moviments de terres, que requeriran llicència municipal, hauran de respectar les següents limitacions i obligacions:
- No eliminar els marges de pedra existents o refer-los si s’escau. L’eliminació dels marges de pedra ha d’estar justificada per l’actuació de l’anivellació de la parcel·la.
- No eliminar la capa vegetal superior (de 20 a 50 cm) de terra, o reposar-la si cal moure les terres.
- No crear pendents superiors al 5%, que puguin provocar erosió del terreny.
- Plantar arbres autòctons als talussos resultants, per tal d’evitar l’erosió i millorar el paisatge.
- Tant en les actuacions de desmunt com de terraplenat, els talussos resultants tindran una alçada no superior a 1,5 metres. Si el talús es forma al peu o per sobre d’un marge, la suma dels dos elements (marge i talús) no superarà els 2,5 metres.